Κορονοϊός - 40% έκπτωση ενοικίου: Ποιες οι μαύρες τρύπες - Τι λένε ΠΟΜΙΔΑ και ενοικιαστές

Πολλά είναι τα ερωτηματικά των εργαζόμενων, των επιχειρηματιών αλλά και των ίδιων των ιδιοκτητών, γύρω από την έκπτωση του 40% του ενοικίου λόγω αναστολής της εργασίας εξ’ αιτίας των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό. Το Dikaiologitika News μίλησε με τους προέδρους των ιδιοκτήτων αλλά και των ενοικιαστών και μεταφέρει τα προβλήματα και τα ερωτηματικά γύρω από αυτή την κατάσταση.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) Στρατής

Παραδιάς είπε στο Dikaiologtika News πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα στην εκτέλεση της απόφαση του 40% στην έκπτωση του ενοικίου για όσους το δικαιούνται.

« Το πρώτο είναι ουσιαστικό. Εντείνονται οι πιέσεις για επέκταση της μείωσης μισθωμάτων στις επαγγελματικές μισθώσεις της κατηγορίας των πληττομένων επαγγελματιών (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.ο.κ.)

Ανταποκριθήκαμε θετικά δηλώνοντας ότι δεν θα είχαμε αντίρρηση στην επέκταση αυτή της μείωσης κατά 40% από 1.4.2020 εκτός από όσους ανέστειλαν την λειτουργία της επιχείρησης τους (αλλά και στους εργαζόμενους σε αυτές) βάση νόμου, και στους πληττόμενους επαγγελματικούς – επιστημονικούς κλάδους. Θέτουμε όμως ως ταυτόχρονη προϋπόθεση, ότι όλα τα μειωμένα μισθώματα της περιόδου αυτής, δηλαδή το 60% που θα εισπράξουμε (αν και όταν…) να παραμείνουν αφορολόγητα από το φόρο εισοδήματος. Διαφορετικά αυτό που γίνεται δεν είναι παρά 'μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα', και ...κουβαρντοσύνη από ξένη τσέπη. Με πρώτα θύματα τους ιδιοκτήτες με δάνεια και φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίοι συνήθως εξαρτώνται αποκλειστικά από τα ενοίκια».

Σύμφωνα με τον κο Παραδιά, στην παραπάνω πρότασή της ΠΟΜΙΔΑ δεν το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει ακόμα απάντηση. Όπως λέει ο ίδιος: «Εύχομαι να αντιληφθούν την αξία της και να την υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν. Είναι μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, το κατανοούμε αυτό, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να κατανοήσει ότι πρέπει και αυτό να κάνει κάτι και για τους ιδιοκτήτες.Για εμάς ο καλύτερος ενοικιαστής είναι ο υπάρχων, και θα τον στηρίξουμε όσο αντέχουμε. Αλλά το κράτος οφείλει να στηρίξει και εμάς, και ιδιαίτερα όσους ιδιοκτήτες έχουν δανειακές και φορολογικές υποχρεώσεις». 

Το δεύτερο πρόβλημα είναι σύμφωνα με τον κο Παραδιά, διαδικαστικό.

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος: «Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές αγωνιούν να μάθουν την απάντηση. Αυτό αναμένεται να λυθεί το πολύ μέχρι και τις 10 Απριλίου όταν και θα τελειώσουν οι αιτήσεις βάση του καταληκτικού αριθμού στο ΑΦΜ, όσων εργαζομένων κάνουν αίτηση στην νέα ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας. Ήδη 80.000 ενδιαφερόμενοι έχουν αιτηθεί την μείωση του ενοικίου και την καταβολή του βοηθήματος των 800€, ως εργαζόμενοι σε επιχείρηση που έχει με τον νόμο κλείσει. Εμείς ελπίζουμε ότι η ειδοποίηση θα γίνει αυτόματα μέσω του TAXISNET, αυτό είναι το πιο πρακτικό και το πιο λογικό με την ταυτόχρονη αποστολή την ώρα της αίτησης ενός e-mail στον ιδιοκτήτη.

Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης που έχει ενοικιαστή δικαιούχο της έκπτωσης 40% στο ενοίκιο θα πρέπει μέσα στην επόμενη εβδομάδα το πολύ να έχει ενημερωθεί σχετικά για το έγκυρο της μείωσης ενοικίου».

Για τον κο Παραδιά, αγκάθι είναι και τα ενοίκια των φοιτητών στις πολλές ανά την Ελλάδα επαρχιακές πόλεις με πανεπιστήμια και σχολές, τα οποία όμως έκλεισαν με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να έχουν επιστρέψει στα πατρικά τους σπίτια. Στην ερώτηση τι γίνεται με τα μισθώματα σε αυτά τα άδεια σπίτια η απάντηση της ΠΟΜΙΔΑ είναι ότι δεδομένου ότι και αυτό το θέμα είναι αρρύθμιστο η λύση θα βρεθεί μέσα από την συνεννόηση των πλευρών. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση είτε αυτή λέγεται πάγωμα του ενοικίου όσο το σπίτι δεν μισθώνεται αλλά με πληρωμή των ΔΕΚΟ λογαριασμών είτε κάποια άλλη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ιδιοκτήτες δεν θα θέλουν να χάσουν τους φερέγγυους ενοικιαστές τους». Το πιο ανησυχητικό πάντως για την ΠΟΜΙΔΑ είναι ότι αυτή τη στιγμή …..«υπάρχουν φωνές από το απέναντι στρατόπεδο που αξιώνουν την γενική αναστολή πληρωμής στα ενοίκια με πρόφαση την τρέχουσα συγκυρία. Αν αυτό επικρατήσει, και επεκταθεί στα κοινόχρηστα και τους λογαριασμούς, όπως συνέβη στα μνημονιακά χρόνια, η οικονομία και η κοινωνία θα κάνει χρόνια να συνέλθουν».

Η άποψη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών

O Άγγελος Σκιαδάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών είπε στο Dikaiologitika News πως η θέση του συλλόγου είναι ότι οι επιχειρηματίες κι οι εργαζόμενοι των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει πλήρως πρέπει να τύχουν ολοκληρωτικής αναστολής στην πληρωμή του ενοικίου για το δίμηνο Μάρτιος –Απρίλιος και στο τέλος αυτού του διαστήματος να διαπραγματευτούν ο καθένας ανάλογα με τις ανάγκες του και το μέγεθος της επιχείρησης του με τον ιδιοκτήτη του εκάστοτε μισθώματος.

Θεωρούν μάλιστα πως κι η πληρωμή που θα συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη πρέπει να γίνει με δόσεις και διευκολύνσεις. Οι ίδιοι θεωρούν πως το 60% είναι ένα υπερβολικό ποσό για να πληρωθεί από κάποιον που βάζει εντελώς λουκέτο στην επιχείρησή του. Δεχόμαστε πάρα πολλά παράπονα κι από ενοικιαστές ακινήτων οι οποίοι είναι εργαζόμενοι κι ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ. Κάποιοι από αυτούς δεν είναι απλώς πληττόμενοι, υπολειτουργούν πλήρως κι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πληρώσουν ενοίκιο. Εμείς σαν ΠΑΣΥΠΕ θεωρούμε ότι πρέπει να τύχουν κι αυτοί έκπτωσης ενοικίου μετά από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου ο καθένας ξεχωριστά, λόγω της μεγάλης ανομοιογένειας του πληθυσμού στους πληττόμενους ΚΑΔ.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα