Κομισιόν: «Πράσινο φως» για προϋπολογισμό και 4η αξιολόγηση

Εν αναμονή των ασφαλιστικών ρυθμίσεων που θα φέρει η κυβέρνηση βρίσκεται η Κομισιόν σύμφωνα με τα όσα γράφει στην έκθεση της για την Ελλάδα. Ειδικότερα προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού σε περίπτωση ανατροπής των πολιτικών από αποφάσεις δικαστηρίων.

Η Κομισιόν σημειώνει για μια ακόμη φορά ότι παροχές αυτές θα μειώσουν το σχετικό μερίδιο των κοινωνικών παροχών που δαπανώνται για τους νέους και τις ομάδες ασφαλισμένων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας, όπου ο κίνδυνος φτώχειας

είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι «τα ελληνικά δημόσια οικονομικά θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις σε σχέση με τις συντάξεις και τους μισθούς στο δημόσιο».

Σε σχέση με τις συντάξεις αφορά το ζήτημα που τίθεται από τις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ για το μισθολόγιο του δημοσίου από τον υψηλό αριθμό προσωρινού προσωπικού και τη διεύρυνση των εξαιρέσεων στο ενιαίο μισθολόγιο.

Αν αυτοί οι κίνδυνοι υλοποιηθούν η δυνατότητα υπεραπόδοσης επί του στόχου του 3,5% εξανεμίζεται, προειδοποιεί η Κομισιόν.

Επίσης, όσον αφορά την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την ολοκλήρωση της ενοποίησης του ΕΦΚΑ, η Κομισιόν διαπιστώνει καθυστερήσεις που έχουν σωρευτεί και αναφέρει πως η νέα διοίκηση του Φορέα προωθεί διορθωτικές ενέργειες.

Παράλληλα σε ότι αφορά την αγορά εργασίας η έκθεση προβλέπει αύξηση της απασχόλησης κατά 2% το 2019, μείωση της ανεργίας από το 19,3% το 2018 στο 17% το 2019 και 15% το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα