Κομισιόν για Ελλάδα: Υψηλότερος ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 έφτασε το 8.5% του ΑΕΠ

Με ρυθμό ανάπτυξης 8,5% του ΑΕΠ «έτρεξε» η Ελληνική Οικονομία το 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν. Η εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης του 2021 είναι υψηλότερη από το 7,1% του ΑΕΠ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ωστόσο οι προβλέψεις της Κομισιόν «κουρεύουν» τον στόχο του 2022, καθώς βλέπουν για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 4,9% έναντι 5,2% προηγούμενης πρόβλεψης.

Το «κούρεμα»

των προσδοκιών για το σύνολο της Ευρωπαϊκής οικονομίας οφείλεται στην κρίση που έχει προκαλέσει η αύξηση των τιμών, αλλά και στα προβλήματα που παραμένουν εξαιτίας της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι η Κομισιόν στην έκθεση της προβλέψει αύξηση την πιέσεων εξαιτίας του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι το επόμενο διάστημα οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να διαχέονται στην αγορά. Στις προβλέψεις καταγράφονται τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην Ελλάδα η πανδημία, αλλά και η ενεργειακή κρίση, χωρίς ωστόσο στα σενάρια να έχουν υπολογιστεί τα οφέλη από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στις χειμερινές τις εκτιμήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγραφεί πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 8,5% το 2021 (έναντι 7,1% προηγούμενης πρόβλεψης και 6,9% εκτίμησης του ΥΠΟΙΚ), και 4,9% το 2022 (έναντι 5,2% προηγούμενης εκτίμησης τον Νοέμβριο) και 3,5% το 2023 (από 3,6% τον Νοέμβριο). Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ πέρυσι διαμορφώνεται στο 5,3% το 2021, στο 4% φέτος (από 4,3% που αναμενόταν τον Νοέμβριο) και στο 2,7% το 2023.

Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία του πληθωρισμού καταγράφει άνοδο του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 3,1% φέτος και κατά 1,1% το 2013 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης τον Νοέμβριο για άνοδο των τιμών κατά 1% φέτος και κατά 0,4% το 2023 στην Ελλάδα). Αντίστοιχα αναμένεται έκρηξη πληθωριστικών πιέσεων με την προβλέψει να είναι στο 4,6% το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του έτους με τον πληθωρισμό στο 3,6%, άνοδο 2,7% στο τρίτο τρίμηνο και 1,7% άνοδο στον εναρμονισμένου δείκτη τιμών το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Στο 1% αναμένεται να επιστρέψει η άνοδος του δείκτη τιμών το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Οι πληθωριστικές επιδόσεις στην ευρωζώνη είναι ισχυρότερες (3,5% άνοδος τιμών φέτος), με τις μεγαλύτερες πιέσεις να αναμένονται στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

Μετά τις Χειμερινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας δήλωσε: «Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές της.

Η χώρα καλύπτει τις απώλειες της υγειονομικής κρίσης, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται, η ανεργία συρρικνώνεται, το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη τονώνεται.
Συγκεκριμένα, η χώρα επιτυγχάνει μία ισχυρότερη ανάκαμψη «τύπου V» τo 2021 – τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη –, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020.
Αυτή η ανάκαμψη ακολουθείται από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, η δεύτερη υψηλότερη – σωρευτικά – την τριετία.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα εμφάνισε τον χαμηλότερο μέσο ρυθμό πληθωρισμού στην ευρωζώνη το 2021.

Πληθωρισμός που ενισχύεται, πράγματι, σημαντικά το 2022, αλλά ο οποίος παραμένει χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μέχρι και το 2023.
Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει, με συνέπεια, την υλοποίηση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, την εφαρμογή μίας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου αυτή η ανάπτυξη να γίνει ισχυρότερη, να δημιουργηθούν περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί, περαιτέρω, η κοινωνική συνοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα