«Κόλαση» η νύχτα στη Ρόδο: Εκτός ελέγχου η φωτιά, σε δύο «μέτωπα» η μάχη - Καίγονται σπίτια

Δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή νύχτα καθώς βρίσκεται εκτός ελέγχου η φωτιά στη Ρόδο, την ίδια ώρα έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες απεγκλωβισμοί.

Έχοντας πάρει μαζί μονάχα τα απαραίτητα, τουρίστες αλλά και κάτοικοι του νησιού των Ιπποτών, προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους.

Κρατώντας τα παιδιά στην αγκαλιά και έχοντας μαζί μονάχα νερό, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της Ρόδου, γέμισαν τους δρόμους σε μια προσπάθεια να απομακρυνθούν από το πύρινο μέτωπο.

Μέχρι τώρα τουλάχιστον 2.000 άτομα από τα χωριά Κιοτάρι και Λάρδος στη Ρόδο

έχουν απομακρυνθεί δια θαλάσσης από το Λιμενικό καθώς η φωτιά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη.

Ενώ σύμφωνα με το αντιδήμαρχο της Ρόδου, Κώστα Ταρασλία, ο οποίος μόλησε στην ΕΡΤ, «έχει στηθεί μία πολύ μεγάλη επιχείρηση ώστε κάποιοι τουρίστες να αναχωρούν από ένα αεροδρόμιο, κάποιοι άλλοι να έχουν άλλη στέγη. Από τους 200.000 τουρίστες που φιλοξενεί σήμερα το νησί, στην περιοχή υπάρχουν γύρω στις 8.000, τους οποίους για λόγους προληπτικούς μεταφέρουμε λόγω και του καπνού που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή».

Καίγονται σπίτια στο χωριό Λάερμα

Η φωτιά μπήκε στο χωριό Λάερμα όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι καίγονται σπίτια αλλά και μία εκκλησία.

Νέο μήνυμα από το 112 εκδόθηκε για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι προς το Πλημμύρι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό.

Η φωτιά καίει ολοκληρωτικά και το ξενοδοχείο Princses Sun αυτή την ώρα. Στο χώρο, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, υπάρχουν πυροσβέστες που προσπαθούν να καλυφθούν στους χώρους του για να σωθούν απο τις φωτιές.

«Η καταστροφή είναι τεράστια»

Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού συμμετέχουν 3 πλοία του Λιμενικού Σώματος, πάνω από 20 ιδιωτικά σκάφη, 2 σκάφη του στρατού ξηράς, ενώ σπεύδει και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Ταυτόχρονα ο περιφερειάρχης νοτίου αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ότι μέχρι πριν λίγη ώρα περίπου 7.000 τουρίστες απομακρύνθηκαν αλλά υπάρχει πολύς κόσμος ακόμα που πρέπει να μεταφερθεί από διαφορά σημεία.

Όπως τόνισε ο ίδιος η καταστροφή στο νησί είναι τεράστια.

Χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί και με ασφάλεια απομακρύνονται οι επισκέπτες της Ρόδου, από τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, όπως επισημαίνει ανάρτηση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικά στην ανάρτηση αναφέρεται:

«Οι επισκέπτες απομακρύνονται με ασφάλεια από τις πληγείσες περιοχές της Ρόδου. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Κατευθύνονται σε άλλα ξενοδοχεία στο νησί».

Παράλληλα, σε δεύτερη ανάρτηση το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει:

« Οι πληγείσες περιοχές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των συνολικών τουριστικών υποδομών της Ρόδου».

Σε δύο «μέτωπα» η μάχη στη Ρόδο

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουν την εξάπλωση της φωτιάς η οποία σήμερα έφτασε νότια του οικισμού Λάερμα. Παρά την προσπάθεια των επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και τις εργασίες των χωματουργικών μηχανημάτων για τη διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, η φωτιά κινήθηκε σε χαράδρες με ένταση 7 μποφόρ με νότια κατεύθυνση προς Λάρδο. Για τον λόγο αυτό δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 σε όσους διέμεναν σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι.

{https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1682809374853529600?}

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι το 112 ήχησε επίσης σε Λάρδο και Πυλώνα.

Σημειώνεται ότι στο νησί μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο και την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη.

Σε πλοία θα φιλοξενηθούν οι πολίτες

Όπως έγινε γνωστό δεσμεύονται τρία επιβατηγά οχηματαγωγά στο λιμάνι της Ρόδου για να φιλοξενήσουν απεγκλωβισθέντες

Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού από τις παραλίες των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος συμμετέχουν πλωτά σκάφη, περισσότεροι από 30 ιδιώτες με τα σκάφη τους, δύο σκάφη του Στρατού Ξηράς. Στην περιοχή σπεύδει ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ απογειώθηκε κι ένα λικόπτερο του Λιμενικού.

Ασφαλείς χώροι συγκέντρωσης πολιτών

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Ρόδου οι χώροι συγκέντρωσης των πολιτών που εκκένωσαν από την περιοχή Κιοταρίου, Πεύκων και Ασκληπειού είναι:

• Το δημοτικό σχολείο Γενναδίου
• Το γυμνάσιο Γενναδίου
• Το λύκειο Γενναδίου
• Το δημοτικό κατάστημα Γενναδίου

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωση του ο δήμος Ρόδου για τους πολίτες που εκκένωσαν τις περιοχές της Πυλώνας και της Λάρδου οι ασφαλείς χώροι συγκέντρωσης πολιτών είναι:

• Γυμνάσιο Αρχαγγέλου
• Λύκειο Αρχαγγέλου
• 2ο Δημοτικό Αρχαγγέλου

#ΡΟΔΟΣ #ΦΩΤΙΑ #ΠΥΡΚΑΓΙΑ #ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα