Κίνα: Η δίλεπτη βουτιά θανάτου του Boeing 737, πώς συνετρίβη σκοτώνοντας 132 ανθρώπους (βίντεο)

Ένα Boeing 737 που έπεσε από τα 30.000 πόδια στο έδαφος και τυλίχθηκε στις φλόγες στην Κίνα σκοτώνοντας και τους 132 επιβαίνοντες, υπέστη καταστροφική «απώλεια ελέγχου» και έπεσε στο έδαφος με ταχύτητα 350 μίλια/ώρα σε ένα δίλεπτο σπιράλ θανάτου, όπως ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες.

Η πτήση της China Eastern Airlines έπεσε με τη μύτη προτού συντριβεί στην πλαγιά του λόφου, ξεσπώντας σε μια τεράστια πύρινη σφαίρα και προκαλώντας πυρκαγιά σε δάσος που είναι ορατή σε δορυφορικές εικόνες

της NASA που ελήφθησαν από το Διάστημα, κοντά στην πόλη Wuzhou στην κομητεία Teng της νότιας επαρχίας Guangxi.

Ένας αξιωματούχος διάσωσης φέρεται να δήλωσε ότι το αεροπλάνο είχε διαλυθεί εντελώς, ενώ η φωτιά που προκλήθηκε από τη συντριβή έσκισε δέντρα πριν σβήσει. Η China Eastern εξέφρασε "βαθιά συλλυπητήρια" μετά την επιβεβαίωση του θανάτου 123 επιβατών και εννέα μελών του πληρώματος που επέβαιναν στο αεροσκάφος, προσθέτοντας ότι όλα τα θύματα ήταν Κινέζοι.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν τρομακτικά πλάνα από κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης που υποτίθεται ότι δείχνουν το αεροσκάφος να τρέχει κατακόρυφα προς το έδαφος τις στιγμές πριν από τη συντριβή.

Τα δεδομένα παρακολούθησης του FlightRadar έδειξαν ότι το αεροσκάφος ταξίδευε στα 29.100 πόδια στις 14.20. Περίπου δύο λεπτά αργότερα είχε πέσει στα 9.000 πόδια και 20 δευτερόλεπτα μετά είχε πέσει στα 3.225 πόδια. Τα δεδομένα υποδεικνύουν κατακόρυφη κάθοδο 31.000ft ανά λεπτό ή περίπου 350 mph.

Τα δεδομένα ύψους φαίνεται επίσης να δείχνουν ότι το αεροσκάφος ανακτά ύψος περίπου στα 7.5000ft πριν αρχίσει την τελική του κάθοδο.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι ήταν "σοκαρισμένος" από το περιστατικό και διέταξε αμέσως έρευνα για τα αίτια.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε την ξαφνική βύθιση και τη συντριβή, αλλά ειδικοί σε θέματα αεροπλοΐας δήλωσαν στη MailOnline ότι μπορεί να ήταν "ένα συμβάν απώλειας ελέγχου, πιθανώς μετά από ακινητοποίηση του αεροσκάφους σε μεγάλο ύψος" ή μια αισθητήρια βλάβη στο πιλοτήριο.

Το αεροπλάνο, με αριθμό πτήσης MU5735 από το Κουνμίνγκ προς το Γκουανγκζού, πιστεύεται ότι ήταν ένα Boeing 737-89P, το οποίο δεν ανήκει στη σειρά MAX που τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από προβλήματα.

Οι μετοχές της Boeing σημείωσαν πτώση 5,6% στα 182,06 δολάρια στις πρωινές συναλλαγές. Η Boeing δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η συντριβή θα ανανεώσει τις εκκλήσεις προς την Κίνα να καταστήσει πιο διαφανές το ιστορικό ασφάλειας των αερομεταφορών της - το οποίο θεωρείται καλό, αλλά φέρεται να παρατηρείται υποδήλωση των παραλείψεων ασφαλείας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας (CAAC) δήλωσε ότι το αεροσκάφος έχασε την επαφή πάνω από την πόλη Wuzhou.

Η CAAC ανέφερε σε ανακοίνωσή της: "Η CAAC ενεργοποίησε τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης και έστειλε ομάδα εργασίας στο σημείο"

Το Δίκτυο Ασφάλειας της Αεροπορίας δήλωσε: "Παρακολουθούμε πολλαπλές ανεπιβεβαίωτες αναφορές σχετικά με πιθανό ατύχημα που αφορά την πτήση #MU5735 της China Eastern Airlines, ένα Boeing 737-89P (B-1791) καθ' οδόν από το Κουνμίνγκ προς το Γκουανγκζού της Κίνας".

Ο πρόεδρος Σι δήλωσε: "Είμαστε σοκαρισμένοι όταν μαθαίνουμε για το ατύχημα της China Eastern MU5735.

Ζήτησε επίσης να καταβληθούν "όλες οι προσπάθειες" για τη διάσωση και να διαπιστωθούν "τα αίτια του ατυχήματος το συντομότερο δυνατό".

Ένας χωρικός δήλωσε σε τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο ότι το αεροπλάνο που ενεπλάκη στο δυστύχημα είχε "διαλυθεί εντελώς" και ότι είχε δει δάσος να καταστρέφεται από τη φωτιά που προκλήθηκε από τη συντριβή.

Ένας τοπικός αξιωματούχος πρόσθεσε: "Η ακριβής τοποθεσία του ατυχήματος ήταν η κοινότητα Langnan στην επαρχία Teng".

Οι οικογένειες των επιβαινόντων συγκεντρώθηκαν στο υποκατάστημα της China Eastern Airlines στο Yunan αργά τη Δευτέρα και δέχθηκαν βοήθεια από το προσωπικό, καθώς περιμένουν νέα για τους αγαπημένους τους.

Η πτήση αναχώρησε από τη νοτιοδυτική πόλη Κουνμίνγκ στις 1.11 μ.μ. (5.11 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα στοιχεία του FlightRadar24. Όμως η παρακολούθηση τερματίστηκε στις 2.22μμ (6.22πμ GMT) σε ύψος 3.225 ποδών με ταχύτητα 376 κόμβων.

Το αεροπλάνο βρισκόταν σε ύψος 29.100 ποδιών στις 6.20 π.μ. GMT, σύμφωνα με τα δεδομένα του FlightRadar24.

Λίγο περισσότερο από δύο λεπτά και 15 δευτερόλεπτα αργότερα, τα επόμενα διαθέσιμα δεδομένα έδειξαν ότι είχε κατέβει στα 9.075 πόδια. Σε άλλα 20 δευτερόλεπτα, το τελευταίο υψόμετρο που καταγράφηκε ήταν 3.225 πόδια. Ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο Guangzhou, στην ανατολική ακτή, στις 3.05 μ.μ. (7.05 π.μ. GMT).

Keywords
Τυχαία Θέματα