ΚηφιSOS «ώρα μηδέν», αναζητείται λύση για το κυκλοφοριακό

Η λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην Αθήνα αναζητείται εδώ και δεκαετίες.

Η αντιμετώπιση της αυξημένης κίνησης σε έναν από τους πιο επιβαρυμένους άξονες του λεκανοπεδίου, τον Κηφισό, είναι πλέον επιβεβλημένη.

Ο Κηφισός είναι ο δρόμος με τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των οχημάτων που διέρχονται σε καθημερινή βάση από τον

Κηφισό είναι συγκλονιστικός, σύμφωνα με μετρήσεις, σχεδόν 16.000 οχήματα περνούν ανά ώρα κατά τις ώρες αιχμής (8-9 το πρωί) και συνολικά ημερησίως ανέρχονται στα 152.000 οχήματα που στην κυριολεξία «βουλιάζουν» την Λεωφόρο Κηφισού.

Λαμβάνοντας υπόψη τον δείκτη κυκλοφοριακής συμφόρησης της ιστοσελίδας TomTom, η Αθήνα βρίσκεται στην 25η θέση παγκοσμίως από τις 390 πόλεις του δείγματος, ενώ είναι 12η στην Ευρώπη ως προς την κίνηση στο κέντρο της πόλης, με την θέση να ανάγεται στην 4η χειρότερη στην Ευρώπη όταν αναλύεται στο επίπεδο μητροπολιτικών περιοχών.

Έτσι φαίνεται πως σε αντίθεση με άλλες πόλεις όπου το κυκλοφοριακό τους πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο τους, στην Αθήνα οι καθυστερήσεις εντείνονται σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ο ρυθμός ζωής και εργασίας ορίζει την κίνηση στην καθημερινότητα, ειδικότερα μετά την εποχή COVID.

Συνήθως, το πρώτο ξαφνικό «κύμα» καθυστερήσεων στον Κηφισό ξεκινάει στις 8.00 το πρωί , ενώ το δεύτερο «κύμα» ξεκινάει από τις 15.00 και κορυφώνεται στις 17.00 – 18.00 σε καθημερινή βάση εκτός Σαββατοκύριακου που αισθητά η κίνηση στην Λεωφόρο είναι ομαλή.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αναφέρει, σύμφωνα με την Καθημερινή, πως «το πρωί φεύγουμε όλοι περίπου την ίδια ώρα για τη δουλειά μας.

Στις 8.00 με 9.00 μετακινείται ο μεγάλος όγκος των εργαζόμενων, οι οποίοι όμως συνήθως επιστρέφουν σε κύματα, καθώς αυτές οι μετακινήσεις συνδυάζονται με άλλες που μπορεί να έχουν διαφορετικό σκοπό.

Οπότε γι’ αυτό το πρωινό κύμα είναι πολύ μαζεμένο, σε αντίθεση με το απογευματινό.

Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που το παρακολουθούμε σε όλο τον κόσμο».

Ο βασικός άξονας βορρά-νότου στην Αθήνα, ο Κηφισός, κάθε πρωί και μεσημέρι είναι γεμάτος αυτοκίνητα και για πολλούς είναι η χειρότερη οδός που έχουν να διασχίσουν καθημερινά. Απαντώντας στο αν πράγματι μπορεί να χρηστεί ο Κηφισός ως η χειρότερη λεωφόρος ή αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος δρόμος που μπορεί να ονομαστεί «ο χειρότερος», ο καθηγητής σχολιάζει.

{https://youtu.be/YUeP-BaB7II}

«Δεν υπάρχει χειρότερη οδός.

Το πρόβλημα είναι συνολικότερο και είναι πολύ πιο περίπλοκο το φαινόμενο από ότι ένας προβληματικός δρόμος. Ο δρόμος είναι προβληματικός ως προς την κυκλοφορία κυρίως επειδή τον χρησιμοποιούμε περισσότεροι άνθρωποι από ότι μπορεί να αντέξει.

Ο Κηφισός έχει ξεπεράσει τις αντοχές του εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Μονόδρομος για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού της πρωτεύουσας γενικότερα και του Κηφισού ειδικότερα χαρακτηρίζεται η μείωση χρήσης των αυτοκινήτων.

«Να πάψουμε να παίρνουμε το αυτοκίνητό μας. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Και δύο λωρίδες παραπάνω να βάλουμε στον Κηφισό το ίδιο πρόβλημα θα έχει. Λύση δεν είναι να έχουμε παραπάνω χωρητικότητα διότι και μας κοστίζει και δεν είναι σίγουρο ότι θα κάνει τη δουλειά που θέλουμε. Λύση είναι να χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο μπορούμε άλλα μέσα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μαγικός τρόπος για να ξεμπλοκάρει ο Κηφισός».

Πάντως, η χρήση άλλων μέσων ή η εξ ολοκλήρου αποφυγή μετακίνησης για μία μέρα μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη, όχι μόνο στους οδηγούς αλλά και στο περιβάλλον. Σύμφωνα με το TomTom, αν κάποιος εργαστεί από το σπίτι την ημέρα με τη χειρότερη κίνηση, όπου στον δείκτη της ιστοσελίδας αυτής είναι η Τετάρτη, θα κερδίσει σε ετήσια βάση 171 ευρώ σε βενζίνες, ενώ θα αποφευχθεί την εκπομπή 195 κιλών διοξειδίου του άνθρακα και θα «πάρει πίσω» 45 ώρες ζωής που θα σπαταλούσε κολλημένος στην κίνηση.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο στον Κηφισό η πλατφόρμα της Περιφέρειας Αττικής συνεπικουρεί τα βαν οδικής ασφάλειας που επιχειρούν στη λεωφόρο, έχοντας συμβάλει στη διαχείριση 1.004 ατυχημάτων. Και τα καθημερινά τροχαία ατυχήματα να είναι 4-5 οχήματα.

Από αυτά τα 1.004 περιστατικά που έχουν σημειωθεί την τελευταία διετία στον Κηφισό, το 75% σημειώθηκαν στην άνοδο, το 62,5% αφορούν σε μηχανικές βλάβες των οχημάτων, ενώ το ποσοστό των συγκρούσεων ανέρχεται στο 37,5%.

#ΚΗΦΙΣΟΣ #ΚΙΝΗΣΗ #ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα