ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων για το χρονοδιάγραμμα και τις στηρίξεις υποψηφίων

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει χώρα αυτό το σαββατοκύριακο, έχοντας στην ατζέντα του βαριά διαδικαστικά ζητήματα και ενώ διενεργείται σε ένα υπέδαφος τεκτονικών ανακατατάξεων στους εσωκομματικούς συσχετισμούς και ενόψει την εκλογής νέας ηγεσίας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει διαρρεύσει, την αρχική εισήγηση θα κάνει η Ράνια Σβίγκου, ενώ στη συνέχεια θα λάβουν τον λόγο οι υποψήφιοι για την προεδρία και μετά θα τεθούν όλα τα θέματα της ατζέντας.

Μειώνεται
η διαθεσιμότητα υποψηφιοτήτων

Ξεκινώντας με τους υποψηφίους της κούρσας, μάλλον το βασικότερο σενάριο είναι να δούμε μόνο 3 ή το πολύ 4 να στέκονται στην αφετηρία. Και αυτό, διότι η Ρένα Δούρου, ο Διονύσης Τεμπονέρας, αλλά ακόμη και ο Παύλος Πολάκης (που αρχικά θεωρούνταν βέβαια η συμμετοχή του) πιθανότατα να μην δώσουν το παρόν.

Αντιθέτως, στάνταρ θεωρείται ότι ο Νίκος Παππάς θα είναι υποψήφιος, ενώ ήδη έχουν παρουσιάσει το πρώτο στίγμα τους ως υποψήφιοι οι Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αντιπαράθεση για το χρονοδιάγραμμα

Το ζήτημα που αναμένεται να συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις αναμένεται να είναι η τήρηση ή μετάθεση του χρονοδιαγράμματος που έχει ορίσει η Πολιτική Γραμματεία.

Συγκεκριμένα, διενέργεια Διαρκούς Συνεδρίου στα τέλη Αυγούστου, κάλπες για πρόεδρο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (δηλαδή πριν τη ΔΕΘ και τις αυτοδιοικητικές εκλογές) και Διαρκές Συνέδριο τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο.

Από την άλλη πλευρά, μερίδα στελεχών όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, Χρήστος Σπίρτζης και Παύλος Πολάκης τάσσονται υπέρ της εκλογής προέδρου μετά τις αυτοδιοκητικές με το επιχείρημα ότι η εκλογή νέας ηγεσίας απαιτεί συγκροτημένη κουβέντα, ενώ ο Νίκος Παππάς τοποθετείται υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας μιλά σε στελέχη (και ίσως λάβει τον λόγο σχετικά με αυτό στην ΚΕ) για την ανάγκη να μην υπάρξουν κωλυσιεργίες και γενικότερα η πλειοψηφία (ίσως όμως οριακή) των μελών της ΚΕ μάλλον δεν θέλει το κόμμα να μείνει ακέφαλο επί μακρόν, αλλά και θεωρεί επικίνδυνο να αρχίσουν να ξηλώνονται ήδη παρμένες αποφάσεις.

Αλλαγές στρατοπέδου από κορυφαίους

Παράλληλα, στο παρασκήνιο συντελούνται μετακινήσεις κορυφαίων στελεχών κυρίως προς την ηγεμονική υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, οι οποίες μένουν να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν από τις τοποθετήσεις τους στο βήμα της ΚΕ.

Οι Όλγα Γεροβασίλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Μπίστης, φαίνεται ότι έχουν διαύλους επικοινωνίας με την πρώην υπουργό Εργασίας, ενώ ο Γιώργος Καραμέρος ήδη εκδήλωσε τη στήριξη του δημόσια.

Όλα τα παραπάνω στελέχη μέχρι πρότινος εντάσσονταν στην πλευρά της παλιάς πλειοψηφίας. Επίσης και στη χθεσινή παρουσίαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεν έλειψαν πρόσωπα εκτός Ομπρέλας, όπως οι Γιώργος Σταθάκης και Χάρης Μαμουλάκης.

Βραχυκύκλωμα στις αυτοδιοικητικές

Τέλος, στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητηθεί η λύση στο αδιέξοδο στο ζήτημα των υποψηφιοτήτων των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έως τώρα προεργασίες είναι ελάχιστες και το περιβάλλον βαριάς ήττας, έλλειψης ηγεσίας και άρνησης του ΠΑΣΟΚ για συνεργασίες δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης προσώπων.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΚΕΝΤΡΙΚΗ_ΕΠΙΤΡΟΠΗ_ΣΥΡΙΖΑ #ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ #ΗΓΕΣΙΑ #ΠΡΟΕΔΡΟΣ #ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ_2023
Keywords
Τυχαία Θέματα