Κυβέρνηση: Πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες και διεθνείς επαφές Μητσοτάκη, αλλά και πρώτες... αρρυθμίες

Με την συμπλήρωση τριών εβδομάδων από την εκλογική νίκη της 25ης Ιουνίου, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί ήδη τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην άρση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και στην υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων μέσα από το οικονομικό νομοσχέδιο, βρίσκεται

όμως αντιμέτωπη και με τις πρώτες αρρυθμίες που αποτυπώνονται και στην θολή εικόνα γύρω από το ζήτημα της πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης και οι πρώτες διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού συνδέονται όμως και με το κλίμα επαναπροσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας που επιβεβαιώθηκε κατά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί μία προσπάθεια νέας αρχής που ως επόμενο βήμα θα έχει την ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, το φθινόπωρο στην Θεσσαλονίκη, την θετική ατζέντα, τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και... στο βάθος την Χάγη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θεωρεί το τελευταίο αυτό σενάριο υπαρκτό σαν στόχο, πρόωρο όμως ως συζήτηση, καθώς ο πολιτικός διάλογος- μέσα από τον οποίο θα διερευνηθεί και το πλαίσιο βάσει του οποίου μπορούμε να κινηθούμε για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα- μόλις τώρα ξεκινά.

Μαζί του ξεκινούν όμως ξεκινούν και οι προβληματισμοί και οι διαφωνίες με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι οποίες δεν προέρχονται μόνο από τους κόλπους της αντιπολίτευσης, αλλά διαφαίνονται και στην μάλλον ψυχρή στάση αρκετών στην ΚΟ της ΝΔ όταν ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα στην Βουλή.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει με την ρύθμιση για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων που η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα συγκεντρώσει τις αναγκαίες 200 ψήφους καθώς τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση) που την έχουν στηρίξει την προηγούμενη τετραετία αθροίζουν στη νέα Βουλή 202 βουλευτές.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μάλιστα ότι ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια τελικά υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων και σχολίασε πως θα ήταν εξαιρετικά παράξενο κόμματα τα οποία στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στην προηγούμενη Βουλή, αυτή στην στιγμή να αλλάξουν τη στάση τους.

Ακολουθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέσα από το οποίο η κυβέρνηση θέλει να στείλει και μήνυμα συνέπειας, υλοποιώντας μείζονες προεκλογικές δεσμεύσεις για αυξήσεις μισθών και μείωση φόρων, ενώ το νομοσχέδιο για την επικαιροποίηση του «επιτελικού κράτους» αναμένεται να δρομολογηθεί μετά τις θερινές διακοπές, οπότε θα μπει στην τελική ευθεία και η προετοιμασία για την ΔΕΘ.

Οι παραφωνίες και οι αρρυθμίες στο νέο κυβερνητικό σχήμα ξεκίνησαν όμως και αυτές από τις πρώτες ημέρες και έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στο ζήτημα της πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Όσο και αν αποσαφηνίστηκε τελικά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι αυτή δεν θα καταργηθεί, όσο και αν το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει πως ούτε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε κάτι τέτοιο, ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι το τοπίο σε σχέση με τον τρόπο που θα λειτουργεί δείχνει θολό.

Και το μόνο βέβαιο είναι πως σε κάθε περίπτωση, ουδεμία σχέση θα έχει με όσα είχαν ανακοινωθεί την προηγούμενη τετραετία, όταν η ΝΔ είχε προσδώσει στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία χαρακτήρα περίπου εμβληματικό στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής ατζέντας που προέβαλε για τον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε δυσκολία στην εφαρμογή του, δίνει ωστόσο έμφαση όχι στο πως θα λειτουργεί τελικά η πανεπιστημιακή αστυνομία- ούτως ή άλλως «επικουρικά» στην Αστυνομία, όπως είπε- αλλά στην "μεγάλη εικόνα", η οποία συνδέεται κατά το Μέγαρο Μαξίμου με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να μην κάνει πίσω από την ανάγκη να υπάρχει ασφάλεια στα πανεπιστήμια», αλλά και με το γεγονός ότι «η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη».

Ο πρωθυπουργός δεν είχε πάντως κανέναν ενδοιασμό να απορρίψει την πρόταση για έφιππη αστυνομία χαριτολογώντας ότι «τα άλογα θα μείνουν στον στάβλο για λίγο ακόμα» και «αδειάζοντας» το νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη που είχε ανακοινώσει την δημιουργία της.

Παραταύτα προσέφερε ευρύτερα στήριξη στον κ. Μηταράκη λέγοντας ότι «έκανε εξαιρετική δουλειά στο υπουργείο το οποίο διαχειρίστηκε πριν και είμαι σίγουρος ότι θα κάνει εξαιρετική δουλειά και τώρα», αλλά και σε όποιους άλλους υπουργούς εμφανίζουν παραφωνίες στο αρχικό αυτό στάδιο προσαρμογής στις ανάγκες του…rotation.

«Έχουμε καινούρια κυβέρνηση. Ξέρετε, δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε υπουργός μπορεί να προέρχεται από άλλο υπουργείο αλλά βρίσκει τα πατήματά του. Και, ναι, μπορεί να υπάρχουν και λάθη, κάποιες μικρές αρρυθμίες. Θα τα δούμε και θα τα διορθώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έχει προηγηθεί η διαφοροποίηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη στο ζήτημα του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών για τον οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «εξέφρασε πάγιες δικές του απόψεις οι οποίες δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο», ενώ και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης εξέφρασε διαφωνία για το ζήτημα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών που έβαλε στο τραπέζι ο κ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg.

Στο πλαίσιο τέλος των συζητήσεων που έχει πυροδοτήσει η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΣΚΑΙ την επομένη της συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, αρκετοί διερωτώνται για την θέση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά απέναντι σε όσα δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης για το κλίμα επαναπροσέγγισης και διαλόγου με την γειτονική χώρα.

Αφορμή γι' αυτό αποτελεί και άρθρο που αποδίδεται σε στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά, το οποίο ασκεί σκληρή κριτική στις θέσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αναμένεται με ενδιαφέρον εάν και πότε θα υπάρξει τοποθέτηση από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό ο οποίος έχει περιγράψει με πολύ σκληρή γλώσσα την στάση της Τουρκίας και έχει υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι "θέλουν να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για να μοιράσουμε τα δικά μας».

Οι διεθνείς επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα όπου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για την Διάσκεψη Κορυφής της ΕΕ με την Κοινότητα Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ενώ πριν το τέλος Ιουλίου αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο.

#ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα