Καθησυχαστικός ο Μαγιορκίνης για τη διακοπή της μελέτης για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε τι σημαίνει η διακοπή της μελέτης για το εμβολιο της Οξφόρδης.

Την προσωρινή αναστολή της έρευνας του εμβολίου κατά του κορονοϊού από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανακοίνωσε προχθές εκπρόσωπος της εταιρείας. Η αφορμή για την αναστολή των ερευνών ήταν μία παρενέργεια που είχε ένας εκ των ασθενών που μετέχει εθελοντικά στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου στην Βρετανία.

Κατά το σχολιασμό της συγκεκριμένης εξέλιξης, ο κ. Μαγιορκίνης ήταν καθησυχαστικός.

Αρχικά, εξήγησε πως λειτουργούν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου και τι συμβαίνει όταν παρουσιάζεται μία παρενέργεια σε εθελοντή.

«Ούτε ο ιατρός που παρακολουθεί τον ασθενή ούτε ο ασθενής γνωρίζει αν έχει πάρει το εμβόλιο ή το λεγόμενο placebo που στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα άλλο εμβόλιο. Όταν εμφανιστεί μία παρενέργεια, καταγράφεται αλλά ο γιατρός δεν είναι σε θέση αν ο ασθενής έχει πάρει το εμβόλιο ή το placebo. Αν η παρενέργεια είναι ιδιαίτερα σοβαρή, τότε μία ανεξάρτητη επιτροπή που δεν έχει σχέση με την κλινική μελέτη αναλαμβάνει να εξετάσει κατά πόσο η παρενέργεια να αποδοθεί στο εμβόλιο».

Πόσο συνηθισμένες είναι τέτοιες διακοπές σε δοκιμές εμβολίων

Keywords
Τυχαία Θέματα