Κατατέθηκε η πρόταση προκαταρκτικής από την κυβερνητική πλειοψηφία

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δρομολογείται η συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης, που υπογράφεται από σύσσωμες τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, θα ξεκινήσει το πρωί της προσεχούς

Τετάρτης στην Ολομέλεια. Δεν αποκλείεται, πάντως, δεδομένου ότι στη δικογραφία αναφέρονται τα ονόματα 10 πολιτικών προσώπων, να επιδιωχθεί έναρξη της συζήτησης το απόγευμα της Τρίτης, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για τις τοποθετήσεις τους.

Εις ότι αφορά την ουσία της πρότασης, στο κείμενο που κατατέθηκε από την πλειοψηφία σημειώνεται πως θα πρέπει να διερευνηθούν τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα της παραγραφής. Συγκεκριμένα, δηλώνεται ότι εφόσον αποδειχθούν αδικήματα, τα οποία έχουν συντελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των εν λόγω πολιτικών προσώπων (σ.σ. Νόμος περί ευθύνης Υπουργών) αυτά είναι παραγεγραμμένα. Προστίθεται, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που δεν διαπιστωθεί η τέλεση αδικημάτων κατά την περίοδο κυβερνητικής θητείας των εν λόγω προσώπων, τότε η δικογραφία θα πρέπει να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη, ως τη μόνη αρμόδια να «διερευνήσει εγκλήματα πολιτικών που δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Περαιτέρω, στην πρόταση που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σημειώνεται ότι θα πρέπει να διερευνηθεί, καθώς από τη δικογραφία προκύπτουν σχετικές ενδείξεις, και το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το οποίο ως γνωστόν δεν εμπίπτει στην παραγραφή.

Διαβάστε την πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή εδω

Keywords
Τυχαία Θέματα