Σωματείο εργαζομένων στο Αττικόν: Όχι στην εκμετάλλευση των εργολαβικών εργαζόμενων

Ανακοίνωση για το καθεστώς που επικρατεί στα νοσοκομεία με τους εργολαβικούς εργαζόμενους εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αττικόν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, οι εργαζόμενοι υφίστανται από εκβιασμούς, τρομοκρατία, ενώ ταυτόχρονα ζουν με μισθούς πείνας και βρίσκονται υπό το καθεστώς 18μηνων ατομικών συμβάσεων.

Το σωματείο εργαζομένων του Αττικόν,

"Η Αναγέννηση" ζητά να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, να καταργηθούν οι ατομικές συμβάσεις, να πληρωθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και να υπάρχει μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση του Σωματείου:

Κυβέρνηση, δικαστήρια, πάρεδροι, διοικήσεις νοσοκομείων παίζουν μια κακοσκηνοθετημένη παράσταση απέναντι στους εργολαβικούς εργαζόμενους.

Από τη μία: εκβιασμοί, υπερεκμετάλλευση, τρομοκρατία, μισθοί πείνας, εκδικητικές απολύσεις δι’ ασήμαντον αφορμή από τους εργολάβους.

Από την άλλη: το συνεχιζόμενο εμπόριο ελπίδας της κυβέρνησης με τις 18μηνες ατομικές συμβάσεις με περιορισμένα δικαιώματα και σαφή κυβερνητική θέση για μη ανανέωσή τους δηλ. απόλυση μετά το 18μηνο.

Ποιος φταίει που οι εργολαβικοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, στον αέρα, χωρίς δικαιώματα; Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.

Η κυβέρνηση τα ρίχνει στους δικαστές, οι δικαστές στους νόμους της κυβέρνησης. Και οι δύο μαζί ορκίζονται στο επιχειρηματικό δίκαιο και υπηρετούν τους νόμους της αγοράς.
Στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο:
Από τη μία οι άθλιες δουλεμπορικές σχέσεις εργασίας των εργολάβων (απλήρωτες 2 μήνες οι εργαζόμενες στην καθαριότητα από την εταιρεία ΑΝΟΔΙΚΗ),
Από την άλλη το νοσοκομείο δεν πληρώνει μέχρι τώρα ούτε τις συμβάσεις που υπέγραψε (απλήρωτοι 3 μήνες οι υπάλληλοι της φύλαξης από το κράτος και άλλους 6 μήνες χρωστούμενοι μισθοί από την εργολαβική εταιρεία ΗΦΑΙΣΤΟΣ που ανήκαν προηγουμένως).

Εμείς δηλώνουμε για άλλη μια φορά: νόμος είναι το δίκιο του εργαζόμενου. Με τους αγώνες και τις απεργίες μας μπορούμε να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο.

Ξέρουμε καλά ότι η λύση δεν είναι ούτε στα δικαστήρια ούτε στους άδικους νόμους των κυβερνήσεων. Αρκεί μια ματιά: Με περισσή ευκολία τα δικαστήρια δικαιώνουν τους εργολάβους βλέποντας παραβίαση της "ελεύθερης επιχειρηματικής δράσης", ποτέ όμως δε βλέπουν το δουλεμπόριο, τους δεκάδες χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους για πάνω από 6 μήνες, τα εργασιακά κάτεργα, τους εκβιασμούς, τις παράνομες απολύσεις. Το ΣτΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο και άλλοι "θεσμοί" αξιοποιώντας όλο το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο βγάζουν παράνομους τους αγώνες των εργαζομένων, δικαιολογούν την απληρωσιά (πχ ο Άρειος Πάγος δεν θεωρεί τη μη καταβολή δεδουλευμένων από τον εργοδότη "βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας", νομιμοποιώντας την απλήρωτη εργασία-στην ουσία τη σύγχρονη δουλεία), στερούν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, οδηγώντας σε απολύσεις χιλιάδες συμβασιούχους και επικουρικούς. Ειδικά για τους εργολάβους στο ΕΣΥ, το ΣτΕ βγάζει αντισυνταγματικούς τους νόμους για την εκδίωξη τους και παραπέμπει την υπόθεση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια (δηλ. στις καλένδες) γιατί λέει "παραβιάζεται το επιχειρηματικό δίκαιο". Για το εργατικό δίκαιο που παραβιάζεται συνεχώς πήραν ποτέ θέση; Η ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία με τα πρόσφατα μέτρα της 3ης αξιολόγησης είναι συνταγματικό και δημοκρατικό;

Και η κυβέρνηση τι κάνει; δήθεν διώχνει τους εργολάβους (όπου δεν μοιράζει τις δουλειές μαζί τους) γιατί οι ατομικές συμβάσεις που λέει ότι θα υπογράψει είναι πιο "συμφέρουσες". Την ώρα όμως που πρέπει να πληρωθούν οι εργάτες ισχυρίζεται ότι την πολεμάνε τα "υπόγεια συμφέροντα". Όταν βέβαια είναι να τα "πάρει χοντρά" από τους εργαζόμενους ψηφίζει, εφαρμόζει και επιβάλλει τους νόμους μια χαρά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Έξω τώρα όλοι οι εργολάβοι. Να σπάσουμε τα νέα δεσμά των ατομικών συμβάσεων
Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα
Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα

νοσοκομείο Αττικόνσωματείο εργαζομένωνεργολαβική εταιρεία
Keywords
Τυχαία Θέματα