Καταγγελία για δηλητηρίαση αδέσποτων ζώων στα Άνω Ιλίσια από αγνώστους

Καταγγελία – Διαμαρτυρία για Δηλητηρίαση Αδέσποτων και Δεσποζόμενων Ζώων στα Άνω Ιλίσια από Αγνώστους

Το τελευταίο διάστημα, και συγκεκριμένα από τις 23 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 15 δηλητηριάσεις αδέσποτων καθώς και οικόσιτων ζώων στην περιοχή των Άνω Ιλισίων. Η αποτρόπαιη αυτή πράξη, που προκαλεί τον επώδυνο θάνατο αθώων πλασμάτων, αφενός είναι μια εγκληματική ενέργεια απέναντι στην οποία η κοινωνία δεν πρέπει να μένει αδιάφορη και αφετέρου είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και ειδικότερα για μικρά παιδιά που παίζουν σε χώρους

όπου βρέθηκαν τα θανατωμένα ζώα.

Ο Δήμος Ζωγράφου καταγγέλλει το απαράδεκτο αυτό γεγονός.

Η Δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, προέβη σε καταγγελία – διαμαρτυρία, ζητώντας από τις αστυνομικές αρχές ( ΑΤ Ζωγράφου και Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής) την εύρεση και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών σύμφωνα με το Ν. 4039/12, Άρθρο 16, παρ. α, για την «Κακοποίηση των ζώων», καθώς η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί αδίκημα που επισύρει ποινή πολυετούς φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα (έως 5 έτη φυλάκισης και έως 30.000€ πρόστιμα).

Καταδικάζουμε τέτοιου είδους ενέργειες και ευελπιστούμε να μην υπάρξουν ξανά παρόμοια περιστατικά

Ακολουθεί το αναλυτικό κείμενο της καταγγελίας:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Πληροφορίες: Κατερίνα Σπυροπούλου
Τηλέφωνο: 213 2024168
ΘΕΜΑ : Καταγγελία – Διαμαρτυρία για δηλητηρίαση αδέσποτων και δεσποζόμενων
ζώων στα Άνω Ιλίσια από αγνώστους

Με την παρούσα θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα και να καταγγείλουμε το απαράδεκτο γεγονός της δηλητηρίασης αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων (γάτες), που ξεκίνησε στις 23.2.2018 και συνεχίζεται έως σήμερα, με αποτέλεσμα τη θανάτωση άνω των 15 ζώων (τόσα είναι μόνον αυτά που τα πτώματά τους βρέθηκαν από τους περιοίκους οι οποίοι παρέστησαν για να διαμαρτυρηθούν στο Δήμο μας). Σύμφωνα με τους περιοίκους αρκετές από τις αδεσποτες γάτες ήταν στειρωμένες και επανενταγμένες σε σημεία όπου σιτίζονταν και φροντίζονταν από δημότες. Οι θανατώσεις συνέβησαν στην περιοχή των Άνω Ιλισίων που περικλείεται από τις οδούς Εθν. Αντιστάσεως, Κολοκοτρώνη, Παξών, Γρ. Αυξεντίου και Παπαφλέσσα – Διστόμου.

Επιπλέον έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως ο/οι δράστης/ες επιδεικνύουν ιδιαιτέρως ασυνείδητη και κακόβουλη συμπεριφορά, καθώς εσκεμμένα δηλητηριάστηκαν και οικόσιτα ζώα, όπως δείχνει το γεγονός πως, κατά τα καταγγελόμενα από τους δημότες, βρέθηκε ύποπτη ζωτροφή σε μάντρα μεταξύ κατοικιών που διατηρούν γάτες ως ζώα συντροφιάς (θα κατατεθεί στο Α.Τ. ως συνοδευτικό των καταθέσεων των δημοτών εύρημα, προκειμένου να διενεργηθεί τοξικολογική ανάλυση), πράγμα που ενδεχομένως θέτει σε κίνδυνο και μικρά παιδιά τα οποία παίζουν «προφυλαγμένα» από κινδύνους στις αυλές τους, αλλά και δεσποζόμενα σκυλιά.

Η εν λόγω εγκληματική κατά των ζώων ενέργεια είχε πολλά χρόνια να παρατηρηθεί στον Δήμο Ζωγράφου και έχει προκαλέσει αποτροπιασμό σε μεγάλο μέρος των περιοίκων. Οι πολυάριθμες αφίσες γνωστοποίησης του γεγονότος και των κυρώσεων που επιβάλλει η νομοθεσία για ανάλογες περιπτώσεις δεν φάνηκε να πτοεί τους δράστες, αφού εξακολουθούν να δηλητηριάζονται ζώα αρκετές ημέρες μετά και η τοποθέτηση της ύποπτης τροφής που αναφέρεται στην προηγουμένη παράγραφο έγινε επίσης μετά την αφισσοκόλληση.

Κατόπιν των παραπάνω και έχοντας υπ’ όψιν το Ν. 4039/12, Άρθρο 16 «Κακοποίηση των ζώων», παρ. α, παρακαλούμε για την ανάληψη ευθυνών και την εκδήλωση ενεργειών από πλευράς σας ως αρμοδίου φορέα, προκειμένου να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες. Ελπίζουμε στη συμβολή σας ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο και να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα επανάληψης του στο μέλλον, στον Δήμο μας ή σε άλλες περιοχές.

Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΤΙΝΑ ΚΑΦΑΤΣΑΚΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα