Να απελευθερωθούν οι Έλληνες στρατιωτικοί πριν από το Πάσχα ζήτησε ο Γιούνκερ δεν δεσμεύτηκε ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε απόψε από τη Βάρνα ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να "επανεξετάσει" το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών ενώ ανέφερε ότι ελπίζει ότι θα απελευθερωθούν πριν το Πάσχα

Η ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα

και την Κύπρο.

ΣΣύμφωνα με πληροφορίες, Τουσκ και Γιούνκερ, στον απόηχο της Συνόδου της Πέμπτης, έθεσαν το θέμα των δύο στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο για αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούρκο Πρόεδρο για περίπου 20 λεπτά. Ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν σήμερα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχαν μαζί του στη Βάρνα της Βουλγαρίας, την ανησυχία τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.

Ο κ. Τούσκ αναφέρθηκε και στους έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης λέγοντας ότι «εκφράσαμε την ανησυχία μας για την κράτηση Ευρωπαίων πολιτών». «Οι καλές διμερείς σχέσεις είναι πολύ σημαντική δέσμευση για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας (…) διατυπώσαμε όμως την ανησυχία μας για τις κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως επίσης και για την κράτηση πολιτών της ΕΕ από την Άγκυρα», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ. Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.

«Η Τουρκία πρέπει να βελτιώσεις τις σχέσεις της με μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα με την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι εκ των ων ουκ άνευ για να αποδείξει ότι έχει κάνει πρόοδο». Αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα σε φυσιολογικό χρόνο» προσθέτοντας ότι παράλληλα πρέπει να επανεξετάσει ο Ερντογάν την στάση του και για τις φυλακίσεις δημοσιογράφων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ πήρε ξανά τον λόγο και είπε για το ίδιο θέμα: «Εμπιστευόμαστε τις τουρκικές αρχές ότι θα λύσουν αυτό το θέμα με δίκαιο τρόπο. Ελπίζω ότι το θέμα θα λυθεί πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε απόψε απο τη Βάρνα της Βουλγαρίας ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.

Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση της ΕΕ για τους πρόσφυγες που παραμένουν στην Τουρκία όπως ζήτησε ουσιαστικά τα «χρωστούμενα».

Ο Ερντογάν έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα της βίζα για τους Τούρκους πολίτες και την ελεύθερη μετακίνησης τους στις χώρες της Ε.Ε. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις στο Αφριν έγιναν και για την ασφάλεια της Ευρώπης ενώ μίλησε για ευαισθησία σχετικά με τους αμάχους της περιοχής που διενεργήθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.

«Μέχρι σήμερα η ΕΕ μας έχει προσκομίσει 1,8 δις. ευρώ. Το επόμενο ποσό ελπίζω να μας δοθεί άμεσα. Θα κάνουμε τα δέοντα για να έχουν καλύτερη διαβίωση οι πρόσφυγες. Η ΕΕ δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τους πρόσφυγες και ελπίζω με το υπόλοιπο του ποσού θα τους παρασχεθεί η ανθρώπινη διαβίωση. Οι Τούρκοι υπήκοοι έχουν ανάγκη την ελεύθερη διακίνηση εντός συνόρων ΕΕ. Ελπίζω να τελειώσουν γρήγορα οι διαδικασίες για τη βίζα, ελπίζω να γίνει το μεγάλο βήμα ώστε οι πολίτες να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ένωση. Κάναμε μεγάλη υπομονή, κρατάει χρόνια αυτή η κατάσταση και πρέπει να τελειώσουν. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άφησε αιχμές επίσης για τις επικρίσεις που ακούγονται σε βάρος της Άγκυρας για τις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγει στη Συρία και συγκεκριμένα στο Αφρίν. «Παράλληλα είμαστε στο στόχαστρο τρομοκρατικών οργανώσεων, το DAESH, το PKK. Δίνουμε μεγάλους αγώνες εντός και εκτός Τουρκίας. Ήδη έχουμε σκοτώσει τρομοκράτες, αυτό δεν αρκεί όμως. Αυτές τις επιχειρήσεις στη Συρία δεν τις κάνουμε μόνο για την ασφάλειά μας αλλά και για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δίνουμε τη δέουσα προσοχή στην ασφάλεια των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήδη δώσαμε αγώνα για τη Δημοκρατία, κατά των πραξικοπηματιών τον Ιούλιο του 2016. Η ΕΕ που επιθυμεί να γίνει παγκόσμια δύναμη, δεν θα πρέπει να παραβλέψει την Τουρκία. Η θέση της Τουρκίας είναι καίρια, έχει δυναμικό και μεγάλη ιστορία», επεσήμανε. Επίσης, ζήτησε από την ΕΕ «να αναγνωριστεί η πρόοδος της Τουρκίας στην ΕΕ». «Εάν η ΕΕ δεν σταματήσει την κριτική σε βάρος της Τουρκίας, δεν θα βελτιωθούν οι σχέσεις», επεσήμανε και τόνισε: «Θα είναι λάθος η ΕΕ να απομονώσει την Τουρκία. Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων μας αλλά δεν είναι αρκετό».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την αντίθεσή του στην «απλοϊκή και επιφανειακή» ιδέα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών , επισημαίνοντας ιδιαίτερα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τα ανθρώπινα δικαίωματα, την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», τόνισε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Βάρνα.

«Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον…Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα