Καταδικάστηκε το πρώην αφεντικό της Audi για το «dieselgate» που συγκλόνισε την αυτοκινητοβιομηχανία

Το "dieselgate" συγκλόνισε τη Γερμανία και θεωρείται το μεγαλύτερο μεταπολεμικό βιομηχανικό σκάνδαλο της χώρας.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Audi, Rupert Stadler, έλαβε ποινή με αναστολή και πρόστιμο στο τέλος της δίκης του για το "dieselgate" στη Γερμανία την Τρίτη, καθιστώντας τον το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος που καταδικάστηκε για το σκάνδαλο εξαπάτησης των εκπομπών ρύπων που συγκλόνισε την αυτοκινητοβιομηχανία το 2015.

O Stadler απέφυγε τη φυλάκιση με αντάλλαγμα την παραδοχή της

απάτης από αμέλεια. Το περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου επέβαλε στον Stadler ποινή φυλάκισης ενός έτους και εννέα μηνών με αναστολή και τον διέταξε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ (1,2 εκατομμύρια δολάρια).

Το σκάνδαλο

Ο 60χρονος παραδέχτηκε τον Μάιο ότι επέτρεψε να παραμείνουν προς πώληση οχήματα που ενδεχομένως ήταν εξοπλισμένα με λογισμικό χειραγώγησης, ακόμη και αφού έμαθε για την απάτη.

Ο γερμανικός γίγαντας αυτοκινήτων Volkswagen -στις θυγατρικές του οποίου περιλαμβάνονται οι Porsche, Audi, Skoda και Seat- βυθίστηκε σε κρίση μετά την παραδοχή τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι είχε εγκαταστήσει λογισμικό για να παραποιήσει τα επίπεδα εκπομπών ρύπων σε 11 εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα οχήματα παγκοσμίως.

Οι λεγόμενες συσκευές απάτης έκαναν τα οχήματα να φαίνονται λιγότερο ρυπογόνα στις εργαστηριακές δοκιμές από ό,τι ήταν στο δρόμο.

Καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης του, η οποία ξεκίνησε το 2020, ο Stadler είχε αρνηθεί την τέλεση αδικημάτων. Αλλά τον περασμένο μήνα στη δίκη του στη νότια γερμανική πόλη, ο δικηγόρος του δήλωσε ότι ο Stadler είχε "παραμελήσει" να ενημερώσει τους επιχειρηματικούς εταίρους ότι τα αυτοκίνητα με τις λεγόμενες συσκευές αποφυγής εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην αγορά.

Η Volkswagen επέμενε πάντα ότι το κόλπο με το ντίζελ ήταν έργο μιας χούφτας υπαλλήλων χαμηλότερου επιπέδου που ενεργούσαν εν αγνοία των ανωτέρων τους. Ο ίδιος ο Stadler δεν κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε την απάτη.

Μαζικό σκάνδαλο

Αλλά οι Γερμανοί εισαγγελείς λένε ότι ο Stadler, ακόμη και αφού έμαθε για την απάτη, επέτρεψε την πώληση χιλιάδων ακόμη οχημάτων με συσκευές απενεργοποίησης μέχρι τις αρχές του 2018.

Ο Stadler ήταν διευθύνων σύμβουλος της Audi για 11 χρόνια όταν συνελήφθη το 2018. Ήταν επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Volkswagen. Πέρασε τέσσερις μήνες σε προφυλάκιση λόγω των ανησυχιών της εισαγγελίας ότι θα προσπαθούσε να επηρεάσει τους μάρτυρες.

Στον συγκατηγορούμενό του Βόλφγκανγκ Χατζ, πρώην διευθυντή της Audi και της Porsche, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και πρόστιμο 400.000 ευρώ. Ο Hatz, ο οποίος κάποια στιγμή ήταν επικεφαλής της ανάπτυξης κινητήρων στην Audi, δήλωσε ένοχος τον Απρίλιο. Παραδέχτηκε στους δικαστές ότι βοήθησε να οργανωθεί η εγκατάσταση του λογισμικού εξαπάτησης των εκπομπών ρύπων.

Ένας άλλος συγκατηγορούμενος του, ένας μηχανικός της Audi που είχε ομολογήσει προηγουμένως, καταδικάστηκε σε 21 μήνες φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen Martin Winterkorn επρόκειτο επίσης να δικαστεί για απάτη σχετικά με το σκάνδαλο, αλλά η υπόθεσή του αναβλήθηκε επ' αόριστον λόγω της κακής του υγείας.

Το "dieselgate" συγκλόνισε τη Γερμανία και θεωρείται το μεγαλύτερο μεταπολεμικό βιομηχανικό σκάνδαλο της χώρας.

Έχει ήδη κοστίσει στη VW περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα, νομικά έξοδα και αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πτώση έχει επίσης επιταχύνει την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον ηλεκτρικών οχημάτων, που απαιτούν τεράστιες επενδύσεις σε ένα δύσκολο οικονομικό κλίμα.

#DIESELGATE #DIESEL #AUDI #ΑΦΕΝΤΙΚΟ #ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ #ΚΑΤΑΔΙΚΗ #ΡΥΠΟΙ #ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ #VOLKSWAGEN
Keywords
Τυχαία Θέματα