Kανείς δεν έχει ανοσία στο body shaming: Οι «χοντράδες» κάνουν περισσότερο κακό από όσο πιστεύεις

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κοίταξες στον καθρέφτη και θαύμασες τον αντικατοπτρισμό σου; Βομβαρδιζόμαστε με εικόνες με τέλεια σώματα στην τηλεόραση, σε περιοδικά και στα social media και τελικά μας κάνουν περισσότερο κακό από όσο πιστεύαμε.

Στο μυαλό πολλών η τέλεια εικόνα πολλές φορές επισκιάζει την έννοια της... υγείας. Σε γενικές γραμμές, το μήνυμα που φτάσει στο νου μας είναι ότι πρέπει να πασχίζουμε για το τέλειο σώμα και να βρίσκουμε τρόπους να καλύπτουμε τις ατέλειές μας.

Στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε σε αυτές

τις προσδοκίες δεν είναι λίγες οι φορές που καλλιεργούμε αρνητικά συναισθήματα για την αυτοεκτίμησή μας και τον αυτοσεβασμό μας.

Παράλληλα, η τακτική αυτή μας οδηγεί στην αυστηρή κριτική τόσο του εαυτού μας όσο και των άλλων, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που λέγεται body shaming. Αντικείμενο χλευασμού μπορεί να είναι ακόμα και οι τρίχες, τα σημάδια και οι ραγάδες. Δεν έχει τέλος….

Τι είναι body shaming

Ειδικότερα, το body shaming είναι ένα είδος bullying (Agarwal & Banerjee, 2018). Πρόκειται δηλαδή για τον χλευασμό κάποιου για ένα κομμάτι του σωματός του όπως ένα σημάδι ή για το βάρος του. Περιλαμβάνει αρνητικά σχόλια για το σώμα ακόμα και το σχήμα σου μεταξύ άλλων, αναφέρει το news4health.gr

Αυτού του είδους η κριτική μπορεί να γίνεται είτε ακούσια είτε ηθελημένα, ενώ αυτού του είδους ο χλευασμός είναι αρκετά διαδεδομένος στα social media.

Αυτού του είδους οι πλατφόρμες δίνουν σημαντικό ρόλο στην εξωτερική εμφάνιση και δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται το «όχημα »για αυτού του είδους τον χλευασμό. Είναι πολύ εύκολο εξάλλου να ποστάρεις σχόλια που πληγώνουν όταν κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι πίσω από το πληκτρολόγιο. Αυτό το είδος του cyberbullying συνδέεται με την πρακτική του bodyshaming τα τελευταία χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που το body-shaming έχει συνδεθεί με τον χλευασμό των ανθρώπων που είναι πιο ευτραφείς, άνθρωποι όλων των σωματότυπων έχουν πέσει θύματα αυτής της σκληρότητας. Ακόμα και οι αδύνατοι άνθρωποι ακούνε συχνά: «Δεν τρως; ή τρώς σας πουλάκι». Ακόμα και σε μορφή πειράγματος και αστείου δεν παύει να αποτελεί body-shaming.

Η ιδέα γύρω από την ομορφιά

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι πρόκειται για κοπλιμέντο να λες σε κάποιον πόσο τυχερός είσαι που είσαι αδύνατος , ωστόσο οι λέξεις μπορεί να είναι «μαχαιρία» για όσους μπορεί να αισθάνονται ήδη άσχημα με το βάρος τους.

Ακόμα και αν δεν θες να πληγώσεις κάποιον με τα σχόλιά σου μπορεί άθελά σου να το κάνεις.

Πόσες φορές μπορεί να αναρωτήθηκες αν είσαι ή νιώθεις χοντρός ή πόσες φορές έχει ρωτήσει κάποιον αν είσαι χοντρός; Ας το παραδεχτούμε δεν έχουμε πάντα τον έλεγχο στα γονίδιά μας και στο μεταβολισμό μας. Όχι όλοι τουλάχιστον.

Παρόλο που δεν διαλέγουν όλοι αν θα είναι υπέρβαροι ή όχι οι μεροληψίες αυτές είναι ευρέως διαδεδομένες σε αρκετές κοινωνίες και αυτός ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται ενώ η ντροπή του στίγματος αυτού δημιουργεί ολοένα και περισσότερο στρες το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει κάποιον να πάρει περισσότερα κιλά από το να χάσει.(Vogel, 2019).

Αυτό το στίγμα μπορεί να έχει και σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις αλλά και επιπτώσεις στην υγεία του σώματός μας (Agarwal & Banerjee, 2018). Σε κάθε περίπτωση η ιδέα γύρω από την ομορφιά άλλαξε γύρω στα 60’s όπου και οι αδύνατες γυναίκες άρχισαν να θεωρούνται πιο όμορφες από τις πιο εύσωμες. Επίσης, οι ψηλοί άνδρες με μύς άρχισαν να θεωρούνται πιο ποθητοί. Σε κάθε περίπτωση τα πρότυπα αυτά είναι πολλές φορές μη ρεαλιστικά. Ο χλευασμός των γυναικών είναι συνήθως ακόμα πιο συχνός στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες (Agarwal & Banerjee, 2018).

Μια συγκριτική μελέτη του body-shaming (Agarwal & Banerjee, 2018) και του κοινωνικού άγχους ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 με 30 ετών είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα (Agarwal & Banerjee, 2018). Οι ερευνητές συνέδεσαν τη σχέση του κοινωνικού άγχους με το body-shaming.

Παρόλο που υπάρχει μια θετική εξέλιξη μεταξύ του κοινωνικού άγχους και του body-shaming στην ουσία δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά σε ό,τι αφορά τον χλευασμό σε άνδρες και γυναίκες, δεν φάνηκε δηλαδή να είναι πιο συχνό το body-shaming σε γυναίκες. (Agarwal & Banerjee, 2018). Όπως φαίνεται κανείς δεν έχει ανοσία στον χλευασμό και στις κοινωνικές πιέσεις

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τους εφήβους οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο body-shaming και γενικά στον χλευασμό. Η ηλικία τους και η ψυχολογική τους κατάσταση είναι καθοριστική για την εξέλιξή τους. (Gam, Singh, Manar, Kar & Gupta, 2020). Τα κορίτσια μάλιστα φαίνεται να επηρεάζονται ακόμα περισσότερο από τις πιέσεις που αφορούν την εμφάνισή τους (Voelker et al., 2015).

Σε κάθε περίπτωση, οι ψυχολογικές επιπτώσεις αυτού του είδους bullying έχουν μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μας. (Ringdal, Bjornsen & Espnes, 2020). Παράλληλα, το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να προκύπτουν από αυτού τους είδους bullying όταν αυτό συμβαίνει για πολύ καιρό. (Gam et al., 2020)

Η τακτική αυτή μπορεί να συμβεί ακόμα και στο γραφείο. Όταν για παράδειγμα ο συνάδελφός σας σας προτείνει τι να φάτε για βραδινό χωρίς να του το ζητήσετε εσείς είναι κάτι περισσότερο από ενοχλητικό. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι πολλές γυναίκες με παραπανίσια κιλά δεν φαίνεται να παίρνουν προαγωγή σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (Mull, 2019). Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι πολλά προγράμματα που αφορούν την φυσική μας κατάσταση εστιάζουν στο πώς θα χάσετε κιλά γεγονός το οποίο σύμφωνα με την ίδια έρευνα μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην αυτοεικόνα μας με αποτελέσμα αντί για καλό να μας κάνουν περισσότερο κακό.

Στόχος...και οι διάσημοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διάσημες γυναίκες και άνδρες δεν έχουν ξεφύγει από το body shaming. H Serena Williams, η Kelly Clarkson, η Ashley Graham, ο Sam Smith και ο Robert Pattinson είναι λίγοι από αυτούς. Μην ξεχνάμε ότι το ίδιο έγινε και στη χώρα μας με την Έλενα Παπαρίζου που είναι γνωστή τραγουδίστρια αλλά και την Αφροδίτη Λατινοπούλου που είναι βουλευτής της ΝΔ.

Είναι σημαντικό να σταματήσει αυτό και να μάθει και να αναγνωρίσει ο κόσμος ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν είναι θετική και δεν κάνει καλό ούτε στην υγεία του θύτη ούτε σε αυτή του θύματος.

Είναι καιρός να συζητήσουμε περισσότερο για αυτό, ώστε να πάμε ένα βήμα παρακάτω και να κάνουμε κάτι θετικό για μας και για τους γύρω μας.

Aπόδοση: https://www.psychologytoday.com

Keywords
Τυχαία Θέματα