Ήρθε η ώρα για την ιστορική αλλαγή για το κιλό - Νέα δεδομένα και για το δευτερόλεπτο
Ήλθε η ώρα για άλλη μια ιστορική αποκαθήλωση: το «αληθινό» κιλό, ένας κύλινδρος από κράμα πλατίνας και ιριδίου, που εδώ και 130 χρόνια αποτελεί το παγκόσμιο πρότυπο για τη μέτρηση της μάζας, θα πάψει πια να αποτελεί το σημείο αναφοράς.
Οι αντιπρόσωποι από τα 60 κράτη μέλη του Διεθνούς Γραφείου Μέτρων και Σταθμών (ΒΙΡΜ), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συνέρχονται αυτή την εβδομάδα στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, στο πλαίσιο της 26ης Γενικής Συνδιάσκεψης
H αναθεώρηση έχει ως στόχο τέσσερις από τις βασικές μονάδες του συστήματος -το χιλιόγραμμο ή κιλό (μονάδα μέτρησης της μάζας), το αμπέρ (μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος), το κέλβιν (μονάδα μέτρησης της θερμοκρασίας) και το γραμμομόριο (μονάδα μέτρησης για την ποσότητα ύλης ενός σώματος)- έτσι ώστε να ορίζονται πλέον έμμεσα, με όρους κάποιας φυσικής σταθεράς.
Συγκεκριμένα, το κιλό θα ορίζεται πλέον με βάση τη Σταθερά Πλανκ (έναν αριθμό που σχετίζεται με τον κβαντικό κόσμο και δεν αλλάζει ποτέ), το αμπέρ με βάση το φορτίο του ηλεκτρονίου, το κέλβιν με βάση τη Σταθερά Μπόλτζμαν και το γραμμομόριο με βάση τη Σταθερά Αβογκάντρο. Είχε προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια μια ανάλογη αναθεώρηση για τις άλλες τρεις βασικές μονάδες του συστήματος SI: το μέτρο (μονάδα μέτρησης της απόστασης), το δευτερόλεπτο (μονάδα μέτρησης του χρόνου) και το κηρίο ή καντέλα (μονάδα μέτρησης της έντασης μιας φωτεινής πηγής).
Μέχρι σήμερα το πρότυπο του κιλού, το λεγόμενο και μόνο «αληθινό» κιλό ή «Το Μεγάλο Κ» (Le Grand K), που χρησιμοποιείται από το 1889, φυλάσσεται σε ένα εργαστήριο στο κτίριο του Διεθνούς Γραφείου Μέτρων και Σταθμών (το οποίο είχε ιδρυθεί το 1875), στις Σέβρες της Γαλλίας. Ο εν λόγω εμβληματικός λαμπερός κύλινδρος -που διεκδικεί το δικαίωμα να αποκαλείται το μοναδικό αληθινό κιλό στον κόσμο- αποτελεί το τελευταίο υλικό κατασκεύασμα που ακόμη χρησιμοποιείται για τον ορισμό μιας μονάδας του συστήματος SI.
Η αναμενόμενη αναθεώρηση έχει ως στόχο να κάνει τις μονάδες μέτρησης πιο σταθερές και αξιόπιστες σε βάθος χρόνου, συνδέοντας τις μετρήσεις στο μικροσκοπικό επίπεδο (ατομικό και κβαντικό) με τις μετρήσεις στο μακροσκοπικό επίπεδο.
Μια σημαντική αλλαγή είχε γίνει το 1983, όταν η 17η CGPM όρισε με ακρίβεια την ταχύτητα του φωτός σε 299.792.458 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Αμέσως μετά, το μέτρο (που αρχικά είχε ορισθεί ως το ένα δεκάκις εκατομμυριοστό της απόστασης από το Βόρειο Πόλο ως τον Ισημερινό) ορίσθηκε πλέον σε σχέση με αυτή τη φυσική σταθερά του σύμπαντος, ως η απόσταση που το φως ταξιδεύει σε 1/299.792.458 δευτερόλεπτα.
Ορισμένοι φυσικοί ειδικοί στη μετρολογία φοβούνται ότι οι νέοι πολύπλοκοι ορισμοί θα φαίνονται σαν…κινέζικα σε όποιον δεν έχει διδακτορικό στη φυσική, ενώ κάποιοι διαμαρτύρονται ότι το νέο σύστημα SI ουσιαστικά δεν θα έχει πια καμία σχέση με μέτρα και σταθμά. Εφόσον πάντως το νέο σύστημα εγκριθεί ομόφωνα δια ψηφοφορίας στο τέλος της εβδομάδας, θα τεθεί σε ισχύ στις 20 Μαΐου του 2019.
Στο μέλλον αναμένεται μια ακόμη αναθεώρηση του ορισμού του δευτερολέπτου, το οποίο είχε ορισθεί εκ νέου το 1967 ως «ατομικό δευτερόλεπτο», με βάση τις ταλαντώσεις της ακτινοβολίας μικροκυμάτων από το άτομο του καισίου-133. Καθώς όμως πλέον κατασκευάζονται ολοένα πιο ακριβή ατομικά ρολόγια, μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι θα έχει αλλάξει ξανά ο ορισμός του.
Όσο για το «Μεγάλο Κιλό», το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών δεν θα το πετάξει στα σκουπίδια, αλλά θα το φυλάξει και κατά καιρούς θα το «καλιμπράρει» ως δευτερεύον πρότυπο της μάζας. Και βέβαια, ο απλός άνθρωπος δεν θα καταλάβει την αλλαγή. Τίποτε δεν θα αλλάξει στον τρόπου που ζυγίζονται οι πατάτες του στο μανάβικο!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νίκος Ευαγγελάτος: Επιστρέφει στην τηλεόραση! - Σε ποιον σταθμό θα τον δούμε;
- Καιρός: «Ερχεται κρύο, φέρνει χιόνια και βροχές» το μήνυμα του Τάσου Αρνιακού
- Σάκης Αρναούτογλου: Έρχεται Σαββατοκύριακο με χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά
- Οι Γερμανοί πούλησαν στην Άγκυρα τα μυστικά του «Παπανικολή»!
- Ξέσπασε ο Σάκης Τανιμανίδης με αφορμή το τραγούδι ενός 16χρονου κοριτσιού
- Τέλος η φθηνή βενζίνη Βουλγαρίας για τους κατοίκους της Β.Ελλάδος
- Οι τρεις εμφανίσεις της Περιστέρας στο Παρίσι -Το μπορντό φόρεμα και η ανακύκλωση του ταγιέρ αλά Μίντλετον [εικόνες]
- H Ελένη Μενεγάκη επιβιβάστηκε στο πλοίο με τις τρεις κόρες και το σκύλο της
- Χτύπησαν και λήστεψαν καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
- ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 6.000 ανέργους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Αναδρομικό κούρεμα για χρέη στα Ταμεία
- Κίνημα Αλλαγής ένας χρόνος μετά - Μία ανασκόπηση του εγχειρήματος για την ένωσης της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα
- Το σχέδιο της κυβέρνησης για την «έξωση» των diesel οχημάτων από τις μεγάλες πόλεις
- Ασύλληπτη τραγωδία: Γονείς «έχασαν» τον γιο τους και πέθαναν και οι δύο μετά από ένα μήνα με διαφορά 48 ωρών
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα πληρωμή 1,4 εκατ.ευρώ σε 473 αγρότες
- Μικτό «πλέγμα» προστασίας της πρώτης κατοικίας με επιδότηση δανείου και αυστηρότερα κριτήρια
- Κρήτη: Πιάστηκαν στα χέρια στη μέση του δρόμου- Τέσσερα άτομα στο νοσοκομείο
- Μηνύσεις από την Πυροσβεστική σε διευθυντές σχολείων καταγγέλλει η ΕΛΜΕ
- Κύμα αυξήσεων «πιέζει» την τιμή του ψωμιού - Τι θα κάνουν οι αρτοποιοί
- Ώρα μηδέν για τη γεώτρηση της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Ήρθε η ώρα για την ιστορική αλλαγή για το κιλό - Νέα δεδομένα και για το δευτερόλεπτο
- 12 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα πληρωμή 1,4 εκατ.ευρώ σε 473 αγρότες
- Με sms θα ενημερώνονται οι αγρότες για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
- «Βγαίνει από πάνω» ο Ρουβίκωνας: «Ποιο ακριβώς είναι το ποινικό αδίκημα» στο να ανακρίνεις αστυνομικούς;
- Μοιραίο στάθηκε το κυνήγι αγριογούρουνου για 32χρονο - Πυροβολήθηκε στην πλάτη
- Μικτό «πλέγμα» προστασίας της πρώτης κατοικίας με επιδότηση δανείου και αυστηρότερα κριτήρια
- Προσλήψεις στο Δήμο Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης
- Το σχέδιο της κυβέρνησης για την «έξωση» των diesel οχημάτων από τις μεγάλες πόλεις
- Μηνύσεις από την Πυροσβεστική σε διευθυντές σχολείων καταγγέλλει η ΕΛΜΕ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μητροπολίτης Λαγκαδά: Δεν μπορούμε να μπούμε σε μία επισφαλή διαπραγμάτευση
- Μόνο ηλεκτρονικά από σήμερα οι αιτήσεις για τα αναδρομικά στον ΕΦΚΑ
- Κρέας: Κίνδυνος για βακτήρια κατά την απόψυξη – Τι να προσέχετε [vid]
- Σε κρίση ΑΕΚ και ο...Μελισσανίδης
- Έλενα Χριστοπούλου: Το τρυφερό φιλί με τον σύντροφό της στο πάρτι για τα γενέθλιά της!
- Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας: Πότε το “αθώο” κρυολόγημα εξελίσσεται σε πνευμονία
- Το αρνητικό σερί του Ολυμπιακού στα ντέρμπι και η παράδοση του Κάτσε στο Καραϊσκάκη
- Δυσανεξία στη γλουτένη: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται (φωτο)
- Mπρουνό Λε Μερ: Η Ευρώπη να γίνει μια ειρηνική παγκόσμια δύναμη στους τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού
- Τέλος η φθηνή βενζίνη Βουλγαρίας για τους κατοίκους της Β.Ελλάδος