Μικτό «πλέγμα» προστασίας της πρώτης κατοικίας με επιδότηση δανείου και αυστηρότερα κριτήρια

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο μικτής «προστασίας» με χαμηλότερα κριτήρια και ως αντιστάθμισμα, θα αξιοποιηθεί ο νόμος περί επιδότησης δόσεων των στεγαστικών δανείων

Από την νέα χρονιά αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η επιδότηση στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και την απευθείας πληρωμή των δόσεων ακόμη και του 95% του ποσού. Πρόκειται για μία από τις «άγνωστες» πτυχές της εκτεταμένης προστασίας που παρέχει στους πραγματικούς δικαιούχους του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη. Η επιδότηση αυτή θα αφορά όσους έχουν υπαχθεί στον Νόμο.Στο

πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, εκτός από την άρση του τραπεζικού απορρήτου, προβλεπόταν και η χρήση κονδυλίου του προϋπολογισμού ύψους 100 εκατ. ευρώ για την επιδότηση δόσεων δανείων για εξαιρετικά ασθενείς δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας.

Όπως δήλωσε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, από το βήμα της Βουλής πριν από λίγες ημέρες, από την 1η Ιανουαρίου 2019 ενεργοποιείται η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία προβλέπει επιδότηση της δόσης του στεγαστικού έως και το 95%, εφόσον αποδειχθεί η αδυναμία του οφειλέτη να αποπληρώσει το δάνειο μετά από δραματική επιδείνωση της οικονομικής του θέσης.

Ο κ. Πιτσιόρλας διευκρίνισε ότι το ποσοστό αυτό θα ισχύει για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 8.500 ευρώ, ενώ μικρότερα ποσοστά κάλυψης θα ισχύουν για οικογένειες με υψηλότερο αλλά ανεπαρκές εισόδημα για να αποπληρώσουν τη δόση που έχει ορίσει το Δικαστήριο. Όλα αυτά μαζί διαμορφώνουν θεωρούμε ένα πλαίσιο προστασίας κι όσο είναι η κυβέρνηση αυτή δεσμευόμαστε ότι η προστασία αυτή δεν θα διαταραχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της ευνοϊκής ρύθμισης είναι, επίσης, ότι χρήση της επιδότησης θα μπορεί να κάνει απευθείας η τράπεζα που έχει εκταμιεύσει το «κόκκινο» δάνειο. Υπογραμμίζεται πως το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης έχει, σύμφωνα με το νόμο 4336/2015, τριετή διάρκεια.

Τέλος το πλέγμα προστασίας θα προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά με χαμηλότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η τελική πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος του χρόνου και στόχος είναι να πάρει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα