Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Μία χρήση και... χωματερή αντί για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων - Πώς χάνονται τα πολύτιμα μέταλλα

Η έκρηξη των πωλήσεων των ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης οδήγησε εκατομμύρια από αυτά να καταλήγουν σε χωματερές, παρόλο που περιέχουν πολύτιμο λίθιο, το μέταλλο από το οποίο εξαρτάται μεγάλο μέρος της οικονομίας της υψηλής τεχνολογίας, όπως διαπιστώθηκε σε έρευνα του Sky News και του Bureau of Investigative Journalism.

Διαθέσιμες σε ευρεία γκάμα χρωμάτων και γεύσεων, οι συσκευές σε μέγεθος πένας που δεν προκαλούν προβλήματα και είναι άκρως εθιστικές είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εναλλακτική λύση στο κάπνισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά φέτος άλλους τύπους επαναγεμιζόμενων και επαναχρησιμοποιούμενων ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Η ερευνα δείχνει ότι οι χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο πετούν περίπου δύο ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης κάθε δευτερόλεπτο.

Η μπαταρία του μέσου ατμοποιητή μίας χρήσης περιέχει λίγο περισσότερο από το ένα δέκατο του γραμμαρίου μετάλλου λιθίου, όμως το ποσό αυτό αυξάνεται.

Ο αριθμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων ατμών μιας χρήσης που απορρίπτονται, αντιπροσωπεύει περίπου 10 τόνους λιθίου που στέλνονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή σε αποτεφρωτήρες αποβλήτων κάθε χρόνο, αρκετό από το μέταλλο για να φτιαχτούν μπαταρίες για 1.200 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Δεν μπορούμε να πετάμε αυτά τα υλικά, είναι τρέλα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα», δήλωσε ο Mark Miodownik, καθηγητής υλικών και κοινωνίας στο University College του Λονδίνου.

«Βρίσκονται στον φορητό σας υπολογιστή, στο κινητό σας τηλέφωνο, στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό είναι το υλικό στο οποίο βασιζόμαστε για να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να αντιμετωπίσουμε τα κλιματικά ζητήματα», σημείωσε.

Η έρευνα της Opinium για λογαριασμό της Material Focus, μιας ΜΚΟ ανακύκλωσης, διαπίστωσε ότι το 18% των 4.000 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν αγοράσει ηλεκτρονικό τσιγάρο το προηγούμενο έτος. Από αυτούς, το 7% δήλωσε ότι είχε αγοράσει συσκευή μίας χρήσης, άρα περίπου 168 εκατομμύρια ηλεκτρονικά τσιγάρα μίας χρήσης αγοράζονται ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς χρήστες ανέφεραν ότι πετούν τους ατμούς τους στον κάδο απορριμμάτων όταν τελειώσουν, αντί να τους βάλουν σε κάδο ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών ή να τους επιστρέψουν στον έμπορο λιανικής πώλησης.

«Από τους παραγωγούς μέχρι εμάς τους καταναλωτές, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στις αποφάσεις που παίρνουμε, στα προϊόντα που κατασκευάζουμε και στα προϊόντα που αγοράζουμε», δήλωσε ο Scott Butler, εκτελεστικός διευθυντής της Material Focus.

Η έρευνα δείχνει ότι οι παραγωγοί αναλώσιμων ατμών μπορεί να μην τηρούν καν τις ελάχιστες υποχρεώσεις ανακύκλωσης των προϊόντων τους.

Οι δύο κορυφαίες μάρκες αναλώσιμων ατμών της Βρετανίας είναι η Elf Bar και η Geek Bar. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα προϊόντα κατατάσσονται στα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Οι παραγωγοί ή οι εισαγωγείς προϊόντων που κατατάσσονται στα παραπάνω απόβλητα έχουν ορισμένες ευθύνες βάσει των κανονισμών για να διασφαλίσουν την ανακύκλωσή τους, συμπεριλαμβανομένης της εγγραφής τους σε μητρώο.

Η έρευνα δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας των Geek Bar ή Elf Bar είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο, ενώ κανένας από τους δύο δεν απάντησε στο αίτημά για σχολιασμό.

Τα ευρήματα της έρευνας τέθηκαν υπόψη της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, η οποία είναι υπεύθυνη για την επιβολή των κανονισμών για τα απόβλητα.

«Οι επιχειρήσεις που πωλούν ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς. Κάθε επιχείρηση που εντοπίζεται να μη συμμορφώνεται με τους εν λόγω κανονισμούς θα υπόκειται σε κατάλληλη αντίδραση επιβολής» απάντησαν από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μίας χρήσης είναι μόνο ένα προϊόν σε ένα αυξανόμενο «βουνό» ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων που δεν ανακυκλώνονται. Προηγούμενη έρευνα της Material Focus υπολόγισε ότι υπάρχουν περίπου 500 εκατομμύρια ηλεκτρικά απόβλητα στα σπίτια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ποσότητα πολύτιμων μετάλλων, όπως ο χαλκός, ο χρυσός και το λίθιο, που συσσωρεύονται ή καταλήγουν σε χωματερές, θα μπορούσε να αξίζει 370 εκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα.

Με πληροφορίες από news.sky.com.

#ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ_ΤΣΙΓΑΡΟ #ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ_ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ #ΜΠΑΤΑΡΙΑ #ΜΕΤΑΛΛΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα