Ικανοποίηση στο ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη στα «σημεία» στον πόλεμο της πατέντας

Ικανοποίηση επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Μπάιντεν για απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων με στόχο την πιο άμεση πρόσβαση των πολιτών σε αυτά. Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει τις «ειρωνείες» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την κρατικοποίηση της AstraZeneca και της Pfizer.

Όπως

επισημαίνουν πηγές της Κουμουνδούρου πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας είχε βάλει στο τραπέζι την απελευθέρωση της πατέντας εμβολίου ενώ την ίδια στιγμή η ΝΔ, όπως επισημαίνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του πρωθυπουργού λοιδορούσε την πρόταση αυτή, λέγοντας «πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η AstraZeneca και η Pfizer».

Τον Ιανουάριο ο κ. Τσίπρας είχε θέσει το ζήτημα της πατέντας με άρθρο του στο Politico με τίτλο «Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπορικό προϊόν». Την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την κυβέρνηση για την άρση της πατέντας έθεσε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες είχε επικοινωνία με το γγ του ΠΟΥ ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.

Η ευρωομαδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με επικεφαλής τον Δ. Παπαδημούλη πήρε σειρά σχετικών πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με επιστολές στον πρόεδρο του ΕΚ, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων (ήδη από τον Ιανουάριο) αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να συσπειρώσει ευρύτερη στήριξη από ευρωβουλευτές (κυρίως από τις ομάδες των Σοσιαλιστών Δημοκρατών και των Πρασίνων, αλλά και ορισμενους του renew και του λαϊκού κόμματος).

Σημειώνεται ότι καμία από αυτές τις επιστολές για στήριξη στην καμπάνια άρσης της πατέντας για τα εμβόλια δεν υπογράφηκε από κάποιον ευρωβουλευτή της ΝΔ.
Στη συνέχεια, το Μάρτη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης και Λ. Αρβανίτης κατέθεσαν σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου, η οποία και υπερψηφίστηκε. Και πάλι οι ευρωβουλευτές ΝΔ αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν.

Αντίστοιχα, το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε σχετική τροπολογία της ευρωομάδας της αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρουγκαλου τον Ιανουάριο.
Την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσιπρας επανήλθε με tweet στην πρόταση για άρση του καθεστώτος προστασίας των πατεντών, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ινδία.

Όπως τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλες αυτές ενέργειες η ΝΔ και η κυβέρνηση όχι μόνο ήταν απούσα αλλά χλεύαζε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Όπως αναφέρουν, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για «εμβολιόδεντρο» και ειρωνευόταν λέγοντας πως «πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε τον εξευτελισμό του κ. Μητσοτάκη σχετικά με τη πατέντα των εμβολίων

«Αντί να αυτογελοιοποιείται ο κ. Μητσοτάκης για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, να το θέσει επίσημα έστω και τώρα στην Κομισιόν», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας ότι «ο κ. Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε σήμερα τον εξευτελισμό του κ. Μητσοτάκη για το θέμα της πατέντας, επιβεβαιώνοντας ποιος έκανε χθες τις γελοίες διαρροές ότι δήθεν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε ανάλογη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία».

«Επειδή μάλλον ξεχνάει εύκολα, του θυμίζουμε ότι στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για ‘εμβολιόδεντρο’ και ειρωνευόταν λέγοντας πως ‘πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο’», συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η πρόταση όμως του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και του κ. Τσίπρα από την αρχή του έτους για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια, κατατέθηκε τόσο από ευρωβουλευτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ κ. Τέντρος», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι η πρόταση τελικά υιοθετήθηκε επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλέον και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Καλό θα ήταν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αντί να αυτογελοιοποιούνται, να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΣΥΡΙΖΑΕΜΒΟΛΙΑΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα