Η πίεση στο ΕΣΥ καθορίζει τα νέα μέτρα για τα Χριστούγεννα

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, έχει κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας, αλλάζοντας τα δεδομένα, με την κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να λάβει κι άλλα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας ενόψει των γιορτών κυρίως για τους ανεμβολίαστους

Με το 99,6% του συνόλου των ΜΕΘ κατειλημμένων και πάνω από 100 διασωληνωμένους εκτός εντατικών ο φόβος ενόψει Χριστουγέννων ολοένα και αυξάνει και κάνει ειδικούς όπως ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος προτείνει την «σκληρή γραμμή», δηλαδή, την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες, αρχικά για τους άνω των

40 και ίσως λίγο αργότερα από 18 ετών.

Έχοντας διαμηνύσει από την Κυβέρνηση σε κάθε τόνο ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα με ανοιχτή την οικονομία, εξετάζονται και νέα μέτρα εκτός από αυτά που έχουν ανακοινωθεί, όπως η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, η επίσπευση της τρίτης δόσης καθώς και η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνιδος Γεωργιάδη, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά:« Εκτός από το καθολικό lockdown, δεν αποκλείω κανένα άλλο μέτρο».

Τι ισχύει μέχρι σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι ήδη θεσπιστηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60, η μείωση του απαιτούμενου χρόνου αναμονής ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση και συγκεκριμένα από 6 μήνες σε 3, η είσοδος μόνο εμβολιασμένων στα χριστουγεννιάτικα πάρκα, η χορήγηση δωρεάν self test για όλους την περίοδο των γιορτών, ενώ χθες ανακοινώθηκε και επίσημα ο εμβολιασμός των παιδιών 5 έως 11 ετών.

Πίεση στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η Όμικρον έχει υψηλή μεταδοτικότητα και προσβάλλει και αυτούς που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει στο παρελθόν, ενώ ο Πα­γκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι αναμένονται επαναλοιμώξεις, αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός τους θα είναι μικρός. Το πρώτο περιστατικό στη χώρα μας εμφανίστηκε την Τετάρτη στα Χανιά από έλληνα μόνιμο κάτοικο Νοτίου Αφρικής, εμβολιασμένο και με τις δύο δόσεις, που ήρθε στην Ελλάδα να δει τους γονείς του, ο οποίος παρουσίασε ήπια συμπτώματα. Το νέο κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που επιβάλλει η Όμικρον οδηγεί σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, που αφορούν κυρίως εκείνους που αρνούνται να εμβολιαστούν. Όλες οι χώρες της Ευρώπης, η μία μετά την άλλη, εφαρμόζουν μέτρα (ολικό ή μερικό lockdown).

Την τελευταία εβδομάδα η πορεία της πανδημίας εμφανίζει μια μικρή και αργή ύφεση, με τον μέσο κυλιόμενο όρο του επταημέρου να μειώνεται στα 6.300 κρούσματα ανά ημέρα. Αντίθετα, αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των συνανθρώπων μας –κυρίως ανεμβολίαστοι- που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού. Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, με τα ενεργά κρούσματα για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα να ξεπερνούν τα 50.000. Ο εβδομαδιαίος αριθμός εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργείται στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά υψηλός, στα 2.500.000 τεστ την εβδομάδα, με ποσοστό θετικότητας 1,74%.

Υψηλότερη θετικότητα καταγράφεται στις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Έβρου, Κοζάνης, Φθιώτιδας, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι πολύ σημαντική. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε όλη την επικράτεια φτάνουν τους 4.850, με τις νέες ημερήσιες εισαγωγές να ξεπερνούν τις 500, ενώ οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν το όριο των 700 ασθενών στην επικράτεια. Ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε περίπου 8%, των δε θανάτων έδειξε αύξηση 4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μόνο στην περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση και κυρίως η πίεση στα νοσοκομεία δεν κριθεί ικανοποιητική, θα «ξεκλειδώσει» μέτρα.

Έτσι ενόψει μάλιστα και των εορτών η Κυβέρνηση εξετάζει να πάρει αυστηρότερα μέτρα αν εξφύγει η κατάσταση που θα στοχεύουν στους ανεμβολίαστους ως επι το πλείστον και συγκεκριμένα, μπλόκο στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης.Μέσα στην εβδομάδα, μετά και τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, αναμένεται να ανακοινωθεί η μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης στους 3 μήνες (από τους 6 μήνες που ισχύει σήμερα) και να δίνεται 1 μήνας περιθώριο για το εμβόλιο.

Σε ότι αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης, υπενθύμισε ότι από εδώ και πέρα «κάποιος για να μπορεί να πάρει πιστοποιητικό νόσησης, θα πρέπει να έχει από εδώ και πέρα θετικό PCR test και δεν θα αρκεί το self test. Θα ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία και η απόφαση αυτή δεν θα έχει αναδρομικότητα όπως είπε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα εξετάζεται επαναφορά της μάσκας για όλους εμβολιασμένους και μη ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους που μέχρι τώρα είναι υποχρεωτική μόνο σε κλειστούς χώρους ή σε ανοιχτούς με συνωστισμό.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών από τα 60 που είναι σήμερα ωστόσο τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών είναι ενθαρρυντικά και παγώνουν, για την ώρα τη συζήτηση για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 50 ετών.

Πλεύρης – Θα πρέπει να συζητήσουμε την ισχύ γενικότερα των πιστοποιητικών

Σταδιακά θα πρέπει να γίνει συζήτηση για «την ισχύ γενικότερα των πιστοποιητικών σε χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Από την πλευρά της Ελλάδας θα θέσουμε υπόψη τα νέα μέτρα, τα οποία έχουμε λάβει και έχουν να κάνουν με περιορισμούς ειδικά για τις κατηγορίες των πολιτών μας άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς επίσης και για την ανάγκη να αυξηθεί η τρίτη δόση, η ενισχυτική δόση σε όλους τους πολίτες» σημείωσε ο κ. Πλεύρης προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες.

Ανάγκη να αυξηθεί η τρίτη δόση

«Eίναι το πρώτο μου Συμβούλιο Υπουργών Υγείας και είναι πάρα πολύ σημαντικά τα θέματα που θα συζητηθούν και για τον κανονισμό και για την Συνθήκη της πανδημίας, αλλά κυρίως και για την μεγάλη πρόκληση για την πανδημία COVID19 που αντιμετωπίζουμε και από την πλευρά της Ελλάδας θα θέσουμε υπόψη τα νέα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει και έχουν να κάνουν με περιορισμούς ειδικά για τις κατηγορίες των πολιτών μας άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς επίσης και για την ανάγκη να αυξηθεί η τρίτη δόση, η ενισχυτική δόση σε όλους τους πολίτες. Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα πρέπει να συζητήσουμε την ισχύ γενικότερα των πιστοποιητικών σε ένα χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών», επισήμανε ο κ. Πλεύρης.

Keywords
Τυχαία Θέματα