Η ομογένεια κατά Ράμα για την προφυλάκιση Μπελέρη - Πρόκληση Χάτσκα: «Εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών Eλλάδας αλλά και της ομογένειας στην Αλβανία, προκάλεσε η προφυλάκιση του ομογενούς υποψήφιου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Η απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής στη χώρα. Το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) θα συμμετέχει στη διαδικασία.

Ο δικηγόρος του Φρέντι Μπελέρη τόνισε σχετικά με την απόφαση πως «το δικαστήριο δέχτηκε την εισήγηση του εισαγγελέα. Πρόκειται

για πολιτική απόφαση. Η απόφαση ήταν ειλημμένη από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα».

Η παραμονή του Φρέντι Μπελέρη στη φυλακή φαίνεται πως δεν προκαλεί έκπληξη στην ελληνική μειονότητα, με το himara.gr να αναφέρει: «Η απόφαση αυτή κάθε άλλο παρά έκπληξη προκάλεσε στους Χειμαρρέους, καθώς εξ αρχής επικρατούσε η άποψη πως ο Αλβανός πρωθυπουργός θα τραβήξει στα άκρα την κόντρα του με τον Φρέντι Μπελέρη. Σκοπός της απόφασης είναι η διεξαγωγή της αυριανής διαδικασίας χωρίς την παρουσία του Φρέντι Μπελέρη, θέλοντας να ρίξουν το ηθικό του κόσμου».

Εν τω μεταξύ, θέση για τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση παίρνει η Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Χάτσκα.

Με μια προκλητική ανάρτησή του στο Twitter απαντάει στην Ελληνική πλευρά κάνοντας λόγο για μη σεβασμό των θεσμών της Αλβανίας ενώ κατηγορεί τον Μπελέρη για εγκληματική δραστηριότητα ενάντια στις «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» της Αλβανίας.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα σκληρά αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολα - Ο Φρέντι Μπελέρη έχει πιαστεί να εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», αναφέρει αρχικά στην ανάρτησή της η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας.

Μάλιστα συνεχίζει την προκλητική ανάρτησή της λέγοντας «Δεν καταλαβαίνουμε πώς το να είναι Έλληνας υπήκοος τον εξαιρεί από το νόμο ως πολίτης της Αλβανίας. Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας.»

{https://twitter.com/xhacka_olta/status/1657388987093245954?s=20}

{https://twitter.com/xhacka_olta/status/1657388989093912581?s=20}

Το υπουργείο Εξωτερικών

Επίσης όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης».

Επιπλέον, όπως τονίζεται, μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο».

{https://twitter.com/GreeceMFA/status/1657365159357321225?s=20}

Η πρώτη αντίδρασή του

Ο Φρέντι Μπελέρης σε ανάρτησή του στα social media κάλεσε τον κόσμο στις αυριανές εκλογές, στέλνοντας το δικό του μήνυμα.

{https://www.facebook.com/belerisf/posts/pfbid0GdbR7y49XRExjHzMpLU6MJgw8WHyR1Tms4J7qnB7kLAY3TVnRp8hbkYHBYBKRQ19l}

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο Μπελέρης θα μεταφερθεί στις φυλακές Τιράνων. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μπελέρης δεν θα πάρει μέρος στην αυριανή εκλογική διαδικασία στην Αλβανία. Το ψηφοδέλτιο του κόμματός του πάντως θα λάβει μέρος κανονικά στις δημοτικές εκλογές. Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες χαρακτήρισε την απόφαση πολιτική, όπως και όλο το σκηνικό μέχρι τη σύλληψή του.

Παράλληλα, το δικαστικό σώμα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση για τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Τιράνων, λόγω προβλημάτων υγείας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα έγινε γνωστή και τρίτη σύλληψη ομογενή. Πρόκειται για τον Βλαδίμηρο Κουμή, πρώην Δήμαρχο Λουκόβου, που επίσης κατηγορείται για εξαγορά ψήφων.

Ο κ. Μπελέρης νωρίτερα, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευχαρίστησε όσους τον υποστήριξαν, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τώρα είναι η ώρα. Σας χρειάζομαι όλους δίπλα μου. Κανείς να μην λείψει από τις κάλπες στις 14 Μαϊου. Όλοι είμαστε ΕΝΑ και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την υποστήριξη, την αγάπη σας και την συμπαράσταση σας. Όλοι μαζί για την αλλαγή. Για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας».

{https://www.facebook.com/belerisf/posts/pfbid02WszAmZsguUrd7ckwT7geQmNtWdgTPUcwCFrPAYvXkC9dCaKwGUNXZAGZwKPnfcJVl}

Υπενθυμίζεται ότι, ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές έξω από το εστιατόριό του το βράδυ της Πέμπτης (11/5), με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς που φορούσαν πολιτικά. Αρχικά, τον μετέφεραν στο Αστυνομικό τμήμα Χειμάρρας και από εκεί στην Αυλώνα μαζί με έναν συνεργάτη του.

#ΕΝΤΙ_ΡΑΜΑ #ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ #ΑΛΒΑΝΙΑ #ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ράμα, Μπελέρη - Πρόκληση Χάτσκα, Εμπλέκεται,rama, beleri - proklisi chatska, ebleketai