Η νύχτα - μέρα στην Αθήνα με τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, η εξοικονόμηση με led και ο φόβος της σπατάλης

Τι κι αν η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ – ΦΕΚ Β3424/2-7-2022) που έχει τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Ιούλιο, επιβάλλει την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις των φορέων του δημοσίου τομέα, κατά 10% τουλάχιστον σε σχέσεις με τις καταναλώσεις του 2019.

Τι κι αν το υπουργείο Εσωτερικών με μεταγενέστερη εγκύκλιο έχει απευθύνει αυστηρές συστάσεις εφαρμογής της διοικητής πράξης αναφέροντας ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα εξαιρέσει υπουργεία, δήμους, περιφέρειες

και λοιπά πρόσωπα δημοσίου δικαίου από το καθεστώς των προσλήψεων. Τι κι αν η τιμή του φυσικού αερίου είναι υψηλή σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, εκτοξεύοντας στα ύψη τις αντίστοιχες τιμές ρεύματος και των περισσότερων καταναλωτικών αγαθών.

Μπροστά στις επερχόμενες εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζονται αδιάφορα αφού εκείνος που θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό είναι ο καταναλωτής. Στην Αθήνα αλλά και στις περισσότερες πόλεις, όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, την Πάτρα, τα Τρίκαλα κτλ, οι φωτισμοί των δρόμων, των πεζόδρομων, των κεντρικών πλατειών και των σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος (πάρκα, πολυχώροι κτλ), λειτουργούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Στο δε κέντρο της Αθήνας και τους μεγάλους δρόμους, η νύχτα έχει κυριολεκτικά μετατραπεί σε μέρα από τους έντονους και πολλές φορές υπερβολικούς φωτισμούς. Μόνο στο Σύνταγμα, την Πανεπιστημίου, τη Βασιλίσσης Σοφίας, τη Σταδίου, την Αμαλίας, στην Πλάκα και στο Παναθηναϊκό Στάδιο, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει το μέγεθος της σπατάλης.

«Μας λένε ότι αντικατέστησαν τους παλαιούς λαμπτήρες με led για να εξοικονομήσουν ενέργεια. Καταλαβαίνω ότι είναι όμορφα, αλλά για ακόμη μια φορά υποτιμούν την νοημοσύνη μας», αναφέρει στα Dnews ο κ. Γιώργος Ευθύμιου, που απολαμβάνει μεν την εορταστική ατμόσφαιρα αλλά θλίβεται όταν σκέφτεται τι θα κληθεί να πληρώσει σε δημοτικά τέλη.

Και να σκεφτεί κανείς ότι τόσο ο προεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στο δήμο Αθηναίων Σάκης Κολλάτος, διαβεβαίωναν ότι «και Χριστούγεννα θα κάνουμε και θα πετύχουμε με το παραπάνω τον στόχο της εξοικονόμησης που απαιτείται».

#ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ #ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ #ΑΘΗΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αθήνα,athina