Η νέα παραλλαγή Κράκεν εντοπίστηκε στην Ευρώπη, τι αναφέρει ο ΠΟΥ

Το ποσοστό μετάδοσης της παραλλαγής XBB.1.5 στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μικρότερο από 2%, σε σύγκριση με το 27,6% που ισχύει για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρει ο ΠΟΥ.

Το XBB.1.5 -μια υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον- θεωρείται το πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Η εμφάνισή του δημιούργησε ανησυχίες ότι μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας που έχει οικοδομηθεί από το εμβόλιο, αφού προκάλεσε μεγάλη αύξηση στα κρούσματα στις ΗΠΑ, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά.

Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου

και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η αμερικανική υπηρεσία που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση του ιού, έχουν τώρα υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για το πόσες μολύνσεις προκαλούνται από τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή αποτελούσε μόλις το 18,3% των κρουσμάτων που σημειώθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για πρόκληση του 41% των λοιμώξεων από την παραλλαγή «Κράκεν».

«Η εκτίμηση του CDC για τον ρυθμό ανάπτυξης του XBB.1.5 φαίνεται πως ήταν πολύ υψηλή. Έχουν υποβαθμίσει την εκτίμησή τους για το ποσοστό επί του συνόλου των μολύνσεων για την εβδομάδα που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 40,5% σε μόλις 18,3% την ίδια εβδομάδα» δήλωσε στην «Daily Mail» ο καθηγητής Πολ Χάντερ, ειδικός στη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ο ρυθμός εξακολουθεί να αυξάνεται, αλλά επέμεινε ότι η κατάσταση είναι πολύ λιγότερο τρομακτική από ό,τι φαινόταν πριν από λίγες μέρες.

«Σίγουρα η εξαιρετικά γρήγορη ανάπτυξη που υποδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα δεν φαίνεται να ισχύει. Σε μεγάλο βαθμό, ο ρυθμός ανάπτυξης των μολύνσεων είναι ένας εύλογος δείκτης του τελικού ύψους της καμπύλης (του μέγιστου αριθμού μολύνσεων). Έτσι, η πολύ γρήγορη ανάπτυξη από νωρίς οδηγεί σε πολλές περισσότερες λοιμώξεις στο αποκορύφωμα» εξηγεί ο καθηγητής Χάντερ, και προσθέτει:

«Κοιτάζοντας πιο πρόσφατα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ φαίνεται να επιβραδύνεται αρκετά. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της αλληλουχίας τις πιο πρόσφατες εβδομάδες είναι αρκετά αβέβαια, καθώς μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις εβδομάδες για να προσδιοριστεί η αλληλουχία των θετικών. Επίσης, τα συστήματα επιτήρησης κατά τις περιόδους διακοπών είναι ιδιαίτερα αδύναμα».

Σύμφωνα με τον ειδικό, το στέλεχος XBB.1.5 δεν φαίνεται προς το παρόν ότι θα προκαλέσει το μεγάλο πρόβλημα που πολλοί θεωρούσαν την περασμένη εβδομάδα.

«Δύο εβδομάδες μετά την περίοδο των διακοπών και θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να έχουμε ξανά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα δεδομένα παρακολούθησης», τόνισε.

Η παραλλαγή που ονομάστηκε «Κράκεν» σύμφωνα με το ECDC έχει εντοπιστεί στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Πορτογαλία, τη Ρουμανία,τη Σλοβενία,την Ισπανία και τη Σουηδία.
Το ποσοστό μετάδοσης της υποπαραλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μικρότερο από 2%, σε σύγκριση με το 27,6% που ισχύει για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η παραλαγγή εντοπίστηκε στις 22 Οκτωβρίου κι έκτοκτε τα κρούσματα ανέρχονται σε 4111.

Επιπλέον 202 κρούσματα αναφέρονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρει το Sky News, ο εξελικτικός βιολόγος T. Ryan Gregory ήταν ο πρώτος που πρότεινε το παρατσούκλι «Κράκεν» σε ανάρτησή του στο Twitter, εξαιτίας της «ακραίας μεταδοτικότητας» της υποπαραλλαγής. Το Κράκεν προέρχεται από τη σκανδιναβική λαογραφία και είναι ένα θαλάσσιο τέρας με πολλά πλοκάμια που κατέστρεφε ολόκληρα πλοία και παρέσυρε ναυτικούς στο θάνατο.

#ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ #ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ #ΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα