Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας

Σχέδια για μια νέα ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως άλλωστε έχει περιγράψει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση η οποία θα κατατεθεί στους Θεσμούς προκειμένου να συζητηθεί, με την προσδοκία ότι οι τεχνοκράτες των δανειστών δεν θα έχουν σημαντικές αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών τα χειρότερα για την Ελληνική Οικονομία

είναι πίσω. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά θα επέλθει η ομαλοποίηση, γεγονός που σταδιακά θα περιορίσει στο ελάχιστο το πλέγμα προστασίας που δημιούργησαν τους προηγούμενους μήνες τα επιδόματα και οι ενισχύσεις.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου είναι ότι σταδιακά θα βλέπουμε την ανοδική πορεία, ενώ όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, πάνω από 24 δισ. ευρώ η αύξηση των καταθέσεων από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση, γεγονός που φέρνει αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι η κατανάλωση θα επανακάμψει και θα στηρίξει και την αύξηση των Δημοσίων εσόδων.

Ήδη ιδιαίτερα θετικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, γεγονός που αποτυπώνεται στα έσοδα από φόρους κατανάλωσης. Συγκεκριμένα σε σχέση με το 2019 καταγράφεται αύξηση 15% των ηλεκτρονικών συναλλαγών, γεγονός που σημαίνει ότι ο Απρίλιος είναι ένας μήνας ικανοποιητικής κατανάλωσης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν πήγαν καλά μόνο τα ξενοδοχεία τα οποία εμφάνισαν κάμψη σε σχέση με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2020. Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο τουρισμός θα σημειώσει σημαντική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα το το Πρόγραμμα Σταθερότητας συντάχθηκε με την παραδοχή ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα είναι φέτος στο 40%-45% των αντίστοιχων του 2019.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, εάν τα έσοδα αυτά αποδειχθούν αυξημένα κατά 10 μονάδες, τότε αυτή και μόνο η εξέλιξη σημαίνει μια έξτρα μονάδα στο ΑΕΠ.

Αντίθετα, από τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών σχεδόν το σύνολο των κλάδων δείχνουν αντίδραση της οικονομίας, γεγονός που γεννά ελπίδες για την ανάκαμψη μετά την βαθιά ύφεση που προκάλεσε η πανδημία.

Το οικονομικό επιτελείο καταγράφει επί του παρόντος περιορισμένα προβλήματα της λεγόμενης δευτερογενούς κρίσης στο μέτωπο των πτωχεύσεων και της ανεργίας, στοίχημα το οποίο θα πρέπει να κερδηθεί τους επόμενους μήνες.

Μέσα στο καλοκαίρι, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ώστε να ισχύσουν από τις αρχές του 2022 και στο μεσοδιάστημα, να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝΚΥΒΕΡΝΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα