Η κρυφή ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη-Γεννηματά – Ποιες οι κόκκινες γραμμές του ΚΙΝΑΛ

Η ψήφος των αποδήμων αποτελεί την επίσημη αφορμή για τη συνάντηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το «μενού» της συνάντησης θα περιλαμβάνει και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς και μία ακόμη διερευνητική συζήτηση σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Για το θέμα της ψήφου των αποδήμων το στίγμα του Κινήματος Αλλαγής το έδωσε με συνέντευξή του ο γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη

«το ΚΙΝ.ΑΛ. θα προσέλθει στο διάλογο για το δικαίωμα ψήφου των απόδημων, αρκεί να υπάρχει και αντίστοιχη διάθεση από την κυβέρνηση».

Ο ίδιος τόνισε ότι από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛ υπάρχουν τέσσερις αρχές από τις οποίες δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Συγκεκριμένα ανέφερε:

Δικαίωμα ψήφου θα δοθεί στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Το Κίνημα Αλλαγής ζητάει τη θέσπιση επιστολικής ψήφου, που θα δίνει την δυνατότητα σε όλους να ψηφίζουν-ακόμη και αν δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

Οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν δική τους εκπροσώπηση. Πράγμα που σημαίνει να υπάρχει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο με υποψήφιους βουλευτές που να προέρχονται από τους απόδημους.

Ταυτόχρονα το Κίνημα Αλλαγής ζητά να «συνυπολογίζεται το αποτέλεσμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα γιατί διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος τους. Είναι εμπαιγμός. Ζητάμε ισοτιμία», επισήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Ο γραμματέας του κόμματος δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα τονίζοντας:

«Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι, για να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, απαιτούνται απαρέγκλιτα 200 ψήφοι στη Βουλή, σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και όχι προτάσεις πρόχειρες τύπου ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει διαβάθμιση της ισοτιμίας της ψήφου, σε μία προσπάθεια να τορπιλίσει στην πράξη το δικαίωμα αυτό των Ελλήνων του εξωτερικού».

Keywords
Τυχαία Θέματα