Από κόσκινο οι δικαιούχοι δωρεάν μετακινήσεων στα ΜΜΜ - Τι ζητά ο ΟΑΣΑ

Συζήτηση έχει ξεκινήσει για τις δωρεάν μετακινήσεις διαφόρων ομάδων πληθυσμού με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Οργανισμός σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών επεξεργάζονται τα δεδομένα που διαθέτουν προκειμένου να εξαγάγουν ασφαλή και συγκεκριμένα συμπεράσματα για τους δικαιούχους μειωμένου ή μηδενικού κομίστρου. 

Το κυρίαρχο πρόβλημα που προκύπτει εδώ και χρόνια με τον ΟΑΣΑ

είναι οι οφειλές των διαφόρων υπουργείων προς τον Οργανισμό για την κοινωνική πολιτική που ασκείται ως προς τους δικαιούχους (π.χ. ΑμεΑ, άνεργοι, φοιτητές, σώματα ασφαλείας, μαθητές κτλ.), που υπολογίζονται σε 110 εκατ. ευρώ. Σήμερα υπάρχουν κατηγορίες δικαιούχων που επικαλύπτονται από άλλες, όπως π.χ. η κατηγορία «παιδιά 7-18 ετών», που καλύπτονται από τη μαθητική ιδιότητα.

Στην παρούσα φάση αναζητούνται τρόποι επαναπροσδιορισμού των δικαιούχων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες η υποχρέωση των φοιτητών να υποβάλλουν τα αποδεικτικά έγγραφα της φοιτητικής τους ιδιότητας κάθε νέο ακαδημαϊκό έτος. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των προσωποποιημένων καρτών μειωμένου ή δωρεάν κομίστρου, οι δικαιούχοι (που κάνουν χρήση του δικαιώματος) ελεύθερης μετακίνησης σήμερα είναι 41.860 ΑμεΑ, 260.000 άνεργοι και 3.650 οπλίτες. Μετακίνηση με μειωμένο κόμιστρο δικαιούνται και χρησιμοποιούν 9.760 πολύτεκνοι, 175.900 άτομα άνω των 65 ετών, 54.550 νέοι έως 18 ετών και 101.400 φοιτητές.

Κύκλοι του ΟΑΣΑ επισημαίνουν ότι όταν δίνεται μια παροχή θα πρέπει να είναι πιο σαφής ο έλεγχος του δικαιώματος, κάτι το οποίο, εάν υπήρχε η τεχνική δυνατότητα, θα μπορούσε να γίνει μέσω διασταυρώσεων βάσεων δεδομένων για παράδειγμα του ΟΑΣΑ με αντίστοιχους φορείς όπως π.χ. το σύστημα «Εργάνη» κ.λπ. Οσο, όμως, η διασύνδεση των βάσεων δεδομένων καθυστερεί, θα πρέπει να βρεθεί αμέσως άλλη εναλλακτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα