Η Κομισιόν προτείνει «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για πλαφόν στο φυσικό αέριο: Μόνο... όταν η τιμή του «ξεφύγει τελείως»

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου χρειάζεται τώρα την έγκριση από τις εθνικές κυβερνήσεις, ενώ έρχεται έπειτα από μήνες πιέσεων και διαπραγματεύσων για τη λήψη μέτρων διαχείρισης του ενεργειακού κόστους που έχει αποδειχθεί καταστροφικό για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να βάλει «φρένο»... έκτακτης ανάγκης στις τιμές του φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη ζημιά στην οικονομία από τη συνεχιζόμενη ενεργειακή πίεση της Ρωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει να τεθεί πλαφόν στην τιμή

του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα συμβόλαια TTF του επόμενου μήνα, όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται πως πρόκειται για σχεδόν τριπλάσια από την σημερινή - που είναι περίπου στα 120 ευρώ - αλλά κάτω από τα πολύ υψηλά επίπεδα του καλοκαιριού.

Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν πληρούνται και οι δύο από τις ακόλουθες συνθήκες:

Η τιμή διακανονισμού παραγώγου επόμενου μήνα στο TTF υπερβαίνει τα 275 € για δύο εβδομάδες. Οι τιμές TTF είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός των δύο εβδομάδων.

Όταν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η αρμόδια Αρχή (ACER) θα δημοσιεύσει αμέσως ανακοίνωση διόρθωσης αγοράς στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ενημερώσει την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Την επόμενη ημέρα, ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα τίθεται σε ισχύ.

Ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023.

#ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΚΟΜΙΣΙΟΝ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΠΙΤΡΟΠΗ #ΠΛΑΦΟΝ #ΤΙΜΕΣ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα