Το σχέδιο «6 σημείων» του Κυριάκου Μητσοτάκη εντάσσει η Κομισιόν στην πρότασή της για την ενέργεια

Στη δέσμη προτάσεων που προτείνει να μελετήσει και να καταθέσει η Κομισιόν για την ενέργεια συμπεριλαμβάνεται (και) η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτό αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αναφορά με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που διεξάγεται το διήμερο (10-11/3) στις Βερσαλλίες, με βασικά θέματα την ενεργειακή κρίση και την εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει σχέδιο «έξι σημείων» για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, όπως επίσης και στην

μετακύλισή τους στις τιμές ηλεκτρισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει -με το σχέδιο «έξι σημείων» και την επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- παρέμβαση ώστε να μπει φρένο στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου ώστε να αποσυνδεθεί η γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, ο οποίος πέτυχε στα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ενταχθεί πρόβλεψη για δέσμη μέτρων που θα απορροφήσει τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένεται και πάλι να υπογραμμίσει ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Το σχέδιο «έξι σημείων»

1. Πλαφόν Τιμών: Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση

2. Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%

3. Καθορισμός Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία

4. Πλαφόν στο Κέρδος: Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.

5. Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.

6. Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας.

Σύνοδος Κορυφής: Προς «πάγωμα» η έκδοση ευρωομολόγου

Οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται μεν προετοιμασμένοι για έκτακτα έξοδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα αντιτίθενται με την προοπτική νέας από κοινού έκδοσης ομολόγου, εξαιτίας της ανάγκης για δαπάνες σε άμυνα και ενέργεια που έχει προκύψει έπειτα από τη ρωσική εισβολή.

Αυτά προκύπτουν σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που λαμβάνει χώρα σήμερα και αύριο στις Βερσαλλίες, με βασικά θέματα την ενεργειακή κρίση και την εισβολή στην Ουκρανία. Το προσχέδιο αυτό επικαλείται σε σχετικό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters

Οι ηγέτες των 27 αναμένεται να συζητήσουν και το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, ενώ θα αναζητήσουν τρόπους για ενεργειακή απεξάρτηση του μπλοκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κομισιόν, Μητσοτάκη,komision, mitsotaki