Η γονιδιακή επεξεργασία θα μπορούσε να δώσει τέλος στη δυστυχία δισεκατομμυρίων κοτόπουλων

Ισραηλινοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν δημιουργήσει γονιδιακά επεξεργασμένες κότες που γεννούν μόνο θηλυκούς νεοσσούς.

Η εφεύρεση θα μπορούσε να σταματήσει τη σφαγή δισεκατομμυρίων αρσενικών κοτόπουλων ετησίως που θανατώνονται επειδή δεν γεννούν αυγά. Η δημιουργία αυτού που ο επικεφαλής επιστήμονας του έργου, Δρ Yuval Cinnamon από το ινστιτούτο Volcani έξω από το Τελ Αβίβ, αναφέρει ως «κότα Golda», θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καλή διαβίωση των κοτόπουλων, σύμφωνα με το BBC News.

«Είμαι πολύ χαρούμενος

που αναπτύξαμε ένα σύστημα που πιστεύω ότι μπορεί πραγματικά να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία, πρώτα από όλα προς όφελος των κοτόπουλων αλλά και όλων μας, γιατί αυτό είναι ένα θέμα που επηρεάζει κάθε άνθρωπο στον πλανήτη», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Τα κοτόπουλα Golda φέρουν γονιδιακά επεξεργασμένο DNA που μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη αρσενικών εμβρύων στα αυγά που γεννούν. Όταν τα αυγά εκτίθενται στο μπλε φως για αρκετές ώρες, το επεξεργασμένο DNA ενεργοποιείται. Το μπλε φως δεν έχει καμία επίδραση στην ανάπτυξη των θηλυκών εμβρύων, ούτε τα αυγά που γεννούν ούτε οι νεοσσοί έχουν επιπλέον γενετικό υλικό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι αγρότες θα λαμβάνουν τους ίδιους νεοσσούς που ήδη λαμβάνουν και οι καταναλωτές θα αγοράζουν ακριβώς τα ίδια αυγά. «Το μόνο που αλλάζει στη διαδικασία παραγωγής είναι ότι τα αυγά θα εκτίθενται στο μπλε φως», λένε οι επιστήμονες.

Δεδομένου ότι η ομάδα του Δρ Cinnamon σκοπεύει να πατεντάρει την τεχνολογία μέσω της spin-off εταιρείας της, Huminn Poultry, δεν ανοίγει πλήρως τα χαρτιά της και έτσι οι επιστήμονες εκτός της ερευνητικής ομάδας δεν μπορούν να αξιολογήσουν τους ισχυρισμούς.

Όμως ο οργανισμός Compassion in World Farming (CIWF) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι αφιερωμένος στην καλή διαβίωση των ζώων, υποστηρίζει τη μελέτη, καθώς παρακολούθησε την έρευνα για τρία χρόνια, και συνεργάστηκε με την ισραηλινή ομάδα. Σύμφωνα με τον κύριο σύμβουλο πολιτικής της οργάνωσης, Peter Stephenson, η ανάπτυξη των αυγών με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποδειχθεί «εξαιρετικά σημαντική» για την καλή διαβίωση των ζώων.

«Κανονικά είμαι πολύ επιφυλακτικός με τη χρήση γονιδιακής επεξεργασίας ζώων φάρμας. Αλλά αυτή είναι μια εξαιρετική περίπτωση και εγώ και οι συνάδελφοί μου στο CIWF το υποστηρίζουμε», είπε στο BBC .

Το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου συζητά τώρα νομοθεσία που θα επιτρέπει κάποια περιορισμένη επεξεργασία γονιδίων για εμπορική γεωργία στην Αγγλία. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η γονιδιακή επεξεργασία (Gene Editing) έχει μεγαλύτερη δημόσια αποδοχή από την πιο παραδοσιακή μέθοδο γενετικής χειραγώγησης (Genetic Manipulation). Η πρώτη συχνά αναφέρεται σε χειρισμό γονιδίων με την αφαίρεση του DNA, ενώ η δεύτερη συνήθως περιλαμβάνει την προσθήκη DNA, περιστασιακά από διαφορετικό είδος.

#ΓΟΝΙΔΙΑ #ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ #ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ #ΙΣΡΑΗΛ
Keywords
Τυχαία Θέματα