Μετάλλαξη Δέλτα: Στο 95% η κάλυψη μετά από δύο δόσεις εμβολίου, μόλις 30% στην πρώτη

Τι αλλάζει η μετάλλαξη Δέλτα και η επικείμενη κυριαρχία της στο εμβολιαστικό πλάνο της Ελλάδας, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Η μετάλλαξη Δέλτα, οδηγεί σε αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης που θα χρειαστεί για τη δημιουργία του πολυπόθητου τείχους ανοσίας, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου. Έτσι από 70% εμβολιασμού που υπολογιζόταν πως θα χρειαστεί το «τείχος» θα φτάσει πλέον το 80%.

Ταυτόχρονα η Μαρία Θεοδωρίδου

αναφέρθηκε και στην κάλυψη των εμβολιασμένων απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα. Σημείωσε πως η κάλυψη έπειτα από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με AstraZeneca και Pfizer φ΄τάνει μέχρι και το 95%, ενώ αντίστοιχα αναμένεται να είναι τα ποσοστά και για Moderna και Johnson & Johnson, ενώ η κάλυψη έπειτα από τη μια μόνο δόση (στα εμβόλια που έχουν δύο) είναι μόλις στο 30%.

Ανοίγοντας την ενημέρωση, η Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε για τη μετάλλαξη Δέλτα: «Η μετάλλαξη αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη προς παρακολούθηση, μετατράπηκε σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας. Έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 29 στελέχη, ενώ προβλέπεται ότι θα αποτελεί το επικρατόν στέλεχος μέχρι το τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια. Το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι αυτή η παραλλαγή.

Το χαρακτηριστικό είναι η υψηλή μεταδοτικότητα 50%-70% μεγαλύτερη από το αρχικό στέλεχος. Η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και παιδιά. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε κατ' επανάληψη αναφερθεί στα εμβολιαστικά προγράμματα Ισραήλ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Εμφάνισαν εμβολιαστικό πρόγραμμα και πέτυχαν ψηλό ποσοστό ανοσίας. Η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης σε ανεμβολίαστους ενήλικες, δείχνει ότι το ποσοστό ανοσίας στη χώρα πρότυπο, το 60% δεν είναι επαρκές για την προστασία από τη μετάλλαξη. Η Δέλτα Μετάλλαξη έχει υψώσει το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία, που υπολογίζεται ότι ξεπερνάει το 80%.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά τα κρούσματα, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης, επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού. Για το Δέλτα Στέλεχος ο εμβολιασμός με δύο δόσεις Pfizer 96% και AstraZeneca 92%. Αντίστοιχα ποσοστά αναμένεται να έχουν και τα υπόλοιπα. Η προστασία μετά από μια δόση δεν ξεπερνά το 30%. Επομένως αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι εντατικοποίηση των εμβολιασμών. Να μη μείνει κανείς ανεμβολίαστος. Όλοι να εμβολιαστούν με δύο δόσεις. Εντατικοποίηση και καλοκαίρι κάπου δεν ταιριάζουν, είναι η εποχή της χαλάρωσης».

Ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα:

85 και άνω: 69% έχει ήδη εμβολιαστεί με τα ραντεβού στο 70%
80 με 84 ετών: 70% έχει ήδη εμβολιαστεί με τα ραντεβού 71%
75 με 79 ετών: το 81% έχει ήδη εμβολιαστεί με τα ραντεβού 83%
70 με 74 ετών: 76% έχει ήδη εμβολιαστεί με τα ραντεβού 77%
65 με 69 ετών: 76% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού 77%
60 με 64 ετών: 70% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού 72%
55 με 59 ετών: 65% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού 68%
50 με 54 ετών: 61% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού στο 64%
45 με 49 ετών: 54% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού στο 60%
40 με 44 ετών: 47% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού στο 53%
35 με 39 ετών: 39% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού στο 43%
30 με 34 ετών: 34% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού στο 40%
25 με 29 ετών: 22% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού στο 33%
18 με 24 ετών: 11% έχει εμβολιαστεί και με τα ραντεβού στο 20%

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως 3.650.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που φτάνει το 35% του πληθυσμού της χώρας.

Τις 2.500 φτάνουν οι «κίτρινες κάρτες»

Ερωτώμενη σχετικά με τις «κίτρινες κάρτες» δηλαδή την καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών που έχουν προκαλέσει τα εμβόλια που έχουν χρησιμοποιηθεί, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε πως έχουν συνταχθεί 5.000» ενώ από αυτές «2.500 αξιολογήθηκαν πως υπάρχει ανεπιθύμητη ενέργεια. Οι περιπτώσεις αναλύθηκαν σε βάθος και δόθηκαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Επιτροπή των ανεπιθυμήτων ενεργειών».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει τα πρώτα προνόμια για την ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18 και 25 ετών και συγκεκριμένα το freedom pass, την προπληρωμένη κάρτα αξίας 150 ευρώ. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για την Δευτέρα 28 Ιουνίου 362 νέα κρούσματα και 8 νέους θανάτους ασθενών με κορονοϊό.

Δείτε την ενημέρωση:

{https://www.youtube.com/watch?v=s5EcdtqztK8}

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θεοδωρίδου, Θεμιστοκλέους,theodoridou, themistokleous