Η χρυσή αξία της τρίτης δόσης μέσα από το παράδοξο παράδειγμα των Τρικάλων

Το παράδειγμα των Τρικάλων παρέθεσε στη σημερινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, για να εξηγήσει τη σημασία εμβολιασμού με τρίτη δόση.

Παρατηρώντας τον επιδημιολογικό χάρτη αυτήν την εβδομάδα, είχαμε αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 50-70 ετών που σχετίζεται με τον ΜΗ εμβολιασμό με τρίτη δόση, σύμφωνα με το news4health.gr.

Το παράδειγμα των Τρικάλων μας δίνει πολλές πληροφορίες για αυτό το φαινόμενο. Ειδικότερα, στα Τρίκαλα σημειώνεται το

εξής παράδοξο: Ενώ μείωνονται τα κρούσματα στην περιοχή συνολικά κατά 30% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, αυξάνονται οι διαγνώσεις σε άτομα 50-65 ετών. Συγκεκριμένα μέσα σε 3 εβδομάδες έχει αυξηθεί η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων από τα 38 στα 43 έτη.

Αυτό συμβαίνει, επειδή η πλειοψηφία των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 50-65 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί με τρίτη δόση. Συγκεκριμένα, μόλις 1/4 που δικαιούνται την αναμνηστική δόση, την έχουν λάβει

Αντίθετα, στην ίδια περιοχή και στα άτομα άνω των 70 ετών, πάνω από 40% των δικαιούχων για τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

«Ενόψει των Χριστουγέννων, όπου η κινητικότητα όλων θα αυξηθεί και οι αποστάσεις θα μειωθούν, πρέπει να θωρακίσουμε την ασφάλεια που μας προσφέρει ο εμβολιασμός, με την άμεση χορήγηση της 3ης δόσης».

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι δεν μετράμε τα αντισώματα για να αποφασίσουμε την τρίτη δόση.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αύξησε τα νέα ραντεβού στους άνω των 60

Σημαντικός αριθμός πολιτών άνω των 60 ετών έκλεισε ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου COVID μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Ενώ κατά τη διάρκεια Νοεμβρίου, ο ρυθμός νέων ραντεβού για την χορήγηση πρώτης δόσης στους άνω των 60 ετών ήταν χαμηλότερο των 3.000 ανά ημέρα, το τελευταίο 48ωρο τα νέα ραντεβού έχουν ξεπεράσει τις 34.000 συνολικά.

Επίσγς, τις τελευταίες μέρες, περισσότεροι από 150.000 πολίτες από όλες τις ηλικιακές ομάδες έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση εμβολίου.

Η μεγαλύτερη θνητότητα στις περιοχές με τον χαμηλότερο εμβολιασμό

Ενδεικτικό της σημασίας του εμβολιασμού είναι το στατιστικό που παρέθεσε η κ. Παπαευαγγέλου. Ειδικότερα, οι 10 Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας με την υψηλότερη θνητότητα/100 χιλιάδες πληθυσμού είναι και αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη - μικρότερη του 55%. και που εμφανίζουν μεγάλη θετικότητα στις μαζικές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ.

Αυτή τη στιγμή το Σύστημα Υγείας πιέζεται πολύ, καθώς την τελευταία εβδομάδα ξεπεράσαμε αρκετές φορές ακόμη και τις 500 εισαγωγές σε μία ημέρας. Ο λογος εισαγωγών εξαγωγών φτάνει το 1,53.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται με COVID 4.850 άτομα ενώ τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τα 50 χιλιάδες για 3η σερί εβδομάδα. Ας σημειωθεί ότι ο 7ημερος κυλιόμενος μ.ο κρουσμάτων φτάνει τα 6.300 ανά ημέρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα