Η απόσυρση του Oruc Reis ανοίγει το δρόμο για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ανοικτό το ενδεχόμενο για μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό που μένει είναι να πει το «ναι» και ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου από τη Θεσσαλονίκη χθες (13.09.2020). Η αποχώρηση του Oruc Reis αξιολογήθηκε θετικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κρίσιμες οι επόμενες μέρες μέχρι και την Σύνοδο των Βρυξελλών.

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες σε διπλωματικό επίπεδο

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η απόσυρση

του Oruc Reis είναι αυτή που δείχνει ότι η Άγκυρα είναι ενδεχομένως έτοιμη για αποκλιμάκωση. Συνεπώς, αν τελικά συναντηθούν θα ξεκινήσει η επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, γεγονός το οποίο είναι και το ζητούμενο.

Το επόμενο δεκαήμερο έως τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών θεωρείται κρίσιμο για τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Κ. Μητσοτάκης φρόντισε, να υπενθυμίσει ότι οι κυρώσεις είναι ένα ενδεχόμενο που παραμένει στο τραπέζι και αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από τη στάση της Άγκυρας. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα, όπως είπε, δεν θα ήθελε να φτάσει στο σημείο ν’ απαιτήσει την επιβολή τους.

Ως προς το διάλογο και το περιεχόμενό του, ακόμη και σε επίπεδο διερευνητικών συνομιλιών, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι το πλαίσιό του δεν μπορεί να περιλαμβάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που η ελληνική πλευρά θεωρεί ως τη μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η συμφωνία που συζητήθηκε με τη Μέρκελ

Επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την παρ’ ολίγον συμφωνία του Βερολίνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για μυστική διπλωματία κι υποστήριξε ότι επρόκειτο για μια καταγραφή μιας προφορικής συμφωνίας που θα υποδείκνυε τον τρόπο για τη διευθέτηση της διαφοράς για τις θαλάσσιες ζώνες, την οποία και τίναξε στον αέρα με την αντίδρασή της η τουρκική πλευρά.

Ο πρωθυπουργός, αν και αποκάλυψε την επικοινωνία του με την Καγκελάριο, διέψευσε ότι συνομίλησαν για τα ελληνοτουρκικά και υποστήριξε ότι περιορίστηκαν στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, με σημαντική είδηση την απόφαση της Γερμανίας να δεχθεί στο έδαφός της και να φιλοξενήσει οικογένειες προσφύγων το επόμενο διάστημα.

Πότε έρχονται στη χώρα μας τα πρώτα Rafale

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα αεροσκάφη τύπου Rafale θα φτάσουν στην Ελλάδα το επόμενο έτος,  σύμφωνα με όσα είπε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

«Φιλόδοξο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμά της χώρας, το οποίο ανακοινώθηκε χθες και περιλαμβάνει την αγορά αεροσκαφών Rafale αλλά και φρεγατών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

«Το εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Είναι ολιστiκό πρόγραμμα. Δεν αφορά μόνο την προμήθεια όπλων, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Γι΄ αυτό προχωράμε στην πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών για να ρίξουμε τον μέσο όρο της ηλικίας του προσωπικού των ΕΔ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού τα Rafale θα αντικαταστήσουν τα παλιά Mirage, θα είναι 18 συνολικά στον αριθμό, με τα έξι από αυτά καινούργια ενώ τα υπόλοιπα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα. «Ευελπιστούμε ότι θα παραλάβουμε τα πρώτα μέσα στο 2021» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφορικά με τις φρεγάτες σημείωσε ότι: «Θα αγοραστούν 4 νέες και θα αναβαθμιστούν οι τέσσερις ΜΕΚΟ. Ο χρόνος υλοποίησης είναι πέντε έως επτά έτη. Δεν μπορεί να κοστολογηθεί γιατί θα υπάρξουν ανταγωνιστικές προσφορές»

Για την αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως «είμαστε σε προχωρημένο στάδιο» καθώς και ότι αυτή θα επιβεβαιώσει τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα