Η αλλαγή σκυτάλης στη ΝΔ, το Ελ. Βενιζέλος που «πετάει» και τα λεφτά με ουρά σε R&D και ο Αλέξης που άργησε

Πάνω από 3 δισ. ευρώ σε επενδύσεις σε R&D

Πάνω από τα 3 δισ. ευρώ ανήλθαν οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη το 2022 στην Ελλάδα, αυξημένες κατά 438,37 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021 (ποσοστό αύξησης 16,6%). Όσον αφορά την απασχόληση σε δραστηριότητες R&D, ο αριθμός των Ισοδύναμων Πλήρους Απασχόλησης (ΙΠΑ), που αποδίδουν «θέσεις» πλήρους απασχόλησης, αυξήθηκε κατά 9,9% για το συνολικό προσωπικό σε R&D και κατά 10,2% για τους ερευνητές σε σχέση με το 2021. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 13η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.- 27, όσον αφορά

τα ΙΠΑ του συνολικού προσωπικού σε R&D.

Οι υψηλές πτήσεις του Ελ. Βενιζέλος στον δρόμο προς το ΧΑ

Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών που οδεύει προς το Χρηματιστήριο. Το εννεάμηνο τα έσοδα του Ελ. Βενιζέλος ανήλθαν στα 463,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 30% και τα καθαρά κέρδη στα 188,68 εκατ. ευρώ δηλαδή αυξημένα πάνω από 40%. Η συνολική κίνηση του αεροδρομίου μέχρι και τον Οκτώβριο ήταν αυξημένη πάνω από 25% ενώ τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβριο η επιβατική κίνηση ξεπέρασε τα 3 εκατ. επιβάτες ανά μήνα.

Η αλλαγή σκυτάλης στη ΝΔ

Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να λάβει χώρα η αλλαγή σκυτάλης στο κόμμα της ΝΔ, με τον νυν γραμματέα Παύλο Μαρινάκη να παραδίδει στην Μαρία Συρεγγέλα η οποία έχει προταθεί για την θέση αυτή από τον πρωθυπουργό , Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Πολιτική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος που θα εκλέξει τη νέα γραμματέα προγραμματίζεται να συνεδριάσει την Δευτέρα το απόγευμα και πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται α μιλήσουν τόσο ο απερχόμενος γραμματέας, Παύλος Μαρινάκης- ο οποίος θα ασκεί πλέον καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου- όσο και η διάδοχός του, Μαρία Συρεγγέλα.

Η ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα γραμματέα αναμένεται φυσικά να σηματοδοτήσει και την αφετηρία για να ξεκινήσει η προετοιμασία για το Συνέδριο της ΝΔ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2024 και να αποτελέσει από την πλευρά του αφετηρία για την πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Σε κανονικούς ρυθμούς το δημαρχείο της Αθήνας

Σε κανονικούς ρυθμούς και όχι ρυθμούς αποδρομης βρισκεται το δημαρχείο της Αθήνας με τον Κώστα Μπακογιάννη, να συνεχίζει την καθημερινή δουλειά στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης μέχρι και την λήξη της θητείας του. Παράλληλα σε εξέλιξη μαθαίνουμε ότι είναι η ενημέρωση της νέας δημοτικής αρχής, με τον σημερινό δήμαρχο να μην έχει κατεβάσει μανίκια συνεχίζοντας το έργο που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια αν και δεν είθισται σε περιπτώσεις μιας εκλογικής ήττας.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του απερχόμενου δημάρχου της πρωτευουσας δεν έχουν διακοπεί καθόλου οι μεγάλες επιχειρήσεις καθαριότητας στις 120 γειτονιές της Αθήνας ενώ συνεχίζονται, οι φυτεύσεις δέντρων και θάμνων σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά και ο πολύπλευρος εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του δήμου. Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλές ημέρες που ο δήμος ανακοίνωσε τη νέα ψηφιακή υπηρεσία του για τους όρους δόμησης, ένα ζήτημα αγκάθι που απασχόλησε χιλιάδες πολίτες επιτέλους και πλέον αποτελεί παρελθόν.

Παράλληλα, ο δήμος υπέγραψε τη δημοπράτηση του μεγαλύτερου πάρκου της Αθήνας συνολικής έκτασης 215 στρεμμάτων στο Βοτανικό, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα άνοιξαν για πρώτη φορά οι πόρτες του πρώτου Μουσείου Μαρίας Κάλλας. Κι όλα τα παραπάνω έχουν υλοποιηθεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, διαψεύδοντας κάποιες φωνές που ήθελαν τον απερχόμενο δήμαρχο να είναι απών από το κτίριο της πλατείας Κοτζιά.

Μία ακόμη ένδειξη συνεννόησης για νέο κόμμα

Mία ακόμη ένδειξη της διαρκούς επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ των στελεχών της Ομπρέλας που έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτών που έχουν μείνει στο κόμμα, αλλά προσανατολίζονται στο να φύγουν και άλλων προσώπων που δεν ήταν ενταγμένα οργανικά στην Κουμουνδούρου, αποτέλεσε η συζήτηση στο Πάντειο την Τετάρτη για τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. Πέρα από τον οργανωτή και συντονιστή της βραδιάς, κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, Δημήτρη Χριστόπουλο, ομιλητής στο πάνελ ήταν ο πρώην Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Κωστής Παπαϊωάννου, οι οποίοι φέρονται να βρίσκονται σε συνομιλίες με όσους αποχωρούν από την Κουμουνδούρου. Επίσης, από την πλευρά της Ομπρέλας παρακολούθησαν της συζήτηση οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης και Νίκος Βούτσης, ενώ από τους 6+6, οι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος.

Του δυσαρέστησε ότι τους θυμήθηκε αργά

Πολύ αργά μάλλον θυμήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας τους σαραντάρηδες των 6+6 (Έφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Αλέξη Χαρίτση, Δημήτρη Τζανακόπουλο), τους οποίους αυτές τις μέρες επιχειρεί να (μετα)πείσει να μην αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, όχι μόνο διότι όλα δείχνουν ότι, τόσο η βάση των υποστηρικτών τους στο κόμμα όσο και οι ίδιοι, έχουν πάρει τις οριστικές αποφάσεις τους, αλλά και γιατί λέγεται ότι δεν ξεχνούν την απόλυτη αφωνία του επί 3 μήνες και ιδίως όταν οργίαζαν οι φήμες ότι τους θεωρούσε υπονομευτές του και δεν έκανε τίποτα για να διαψεύσει τις φήμες. Μάλιστα, αυτή η ξαφνική ενεργοποίηση του ίσως να έχει δυσαρεστήσει κιόλας ορισμένα από τα εν λόγω στελέχη, που δεν του έχουν συγχωρέσει ότι στην πιο δύσκολη στιγμή δεν είπε τα αυτονόητα, αν και αυτοί κουβάλησαν το κύριο βάρος των επιλογών του κατά την πρωθυπουργία του, αλλά και την τετραετία της αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βενιζέλος,venizelos