Η αλήθεια πίσω από το «διπλό» σύστημα καταγραφής του ΕΟΔΥ

Εδώ και λίγες ώρες το ενδιαφέρον των Μέσων έχει σταθεί  στα στοιχεία που παρέχει ο ΕΟΔΥ στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και κατ’ επέκταση στην Κυβέρνηση για την πορεία της πανδημίας. Ποια είναι τα κενά στην ενημέρωση και τι στοιχεία συλλέγει τελικά ο ΕΟΔΥ για την επέλαση της COVID-19 στη χώρα.

Η διαχείριση μιας πανδημίας, ειδικά όταν πρόκειται για έναν νέο ιό όπως τον κορονοϊό SARS-COV-2, αποτελεί αναμφισβήτητα μια πρόκληση για τα συστήματα

υγείας, τους φορείς και τις Κυβερνήσεις. Για τη χώρα μας ίσως αποτελεί και διπλή πρόκληση, αν αναλογιστούμε την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα, τη σταδιακή αποδυνάμωση του ΕΣΥ και τη γραφειοκρατεία που συχνά εγείρει εμπόδια. ο ρόλος του ΕΟΔΥ στην αντιμετώπιση αυτής αλλά και οποιασδήποτε άλλης υγειονομικής κρίσης είναι κεντρικός.

Η ισορροπία οικονομίας και δημόσιας υγείας ήταν πάντα μια δύσκολη εξίσωση, γιατί πρόκειται σαφώς για συγκοινωνούντα δοχεία. Ωστόσο, ελάχιστοι πλέον μπορούν να διαφωνήσουν πως θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα μέτρα για τον έλεγχο του φονικού δεύτερου κύματος, που δυστυχώς έφθασε τα νοσοκομεία της χώρας στα όρια τους. Τι συνέβη λοιπόν με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Το «κυνήγι» των στοιχείων

Η συζήτηση έχει στραφεί εδώ και λίγες ώρες στα στοιχεία που παρέχει ο ΕΟΔΥ στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και κατ’ επέκταση στην Κυβέρνηση για την πορεία της πανδημίας.

Αρκετές ενστάσεις έχουν εκφραστεί για τον τρόπο συλλογής και παράθεσης των στοιχείων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Μάλιστα, οι διαπιστευμένοι συντάκτες του Υπουργείου Υγείας, θέτουν διαρκώς σχετικά ερωτήματα, τόσο κατά την επίσημη ενημέρωση όσο και εκτός αυτής, λαμβάνοντας ελάχιστες φορές σαφή απάντηση, με συγκεκριμένα νούμερα.

Περισσοτερα για το σύστημα καταγραφής και το κυνήγι των στοιχείων ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα