Η αγελάδα έγινε... χρυσή: Από 1,87 ευρώ το γάλα τον Νοέμβριο φτάσαμε 2,33 ευρώ σήμερα και στο «μην αγοράζετε»

Εμπάργκο στα γαλακτοκομικά προϊόντα για μια εβδομάδα αρχής γενομένης από σήμερα κηρύσσει το Ινστιτούτο Καταναλωτών στην άνευ προηγούμενου αισχροκέρδεια που καταγράφεται στις τιμές των τυριών, του γάλακτος και των γιαουρτιών εγχώριων και εισαγόμενων.

Συγκεκριμένα σε σχέση με πέρσι τα σκληρά τυριά από 12 έως 12,50 ευρώ το κιλό φέτος πωλούνται από 17,50 έως 20 ευρώ. Τα γιαούρτια ιδιωτικής ετικέτας από 0,90 φτάνουν έως και τα 3,12 ευρώ. Η εξάδα το γάλα εβαπορέ από 4,80 ευρώ έχουν πάει στα 8,40 ευρώ και τα γάλατα επίσης ιδιωτικής ετικέτας από 0,84 λεπτά, στο 1,12 ευρώ.

«Το πρόβλημα δεν

είναι μόνο στα εγχώρια όπου τα γαλακτοκομικά πωλούνται σε διπλάσιες τιμές αλλά και στα εισαγώμενα τυριά όπου για παράδειγμα πέρσι το αγελαδινό λευκό τυρί είχε 3,50 ευρώ και φέτος 7,50 ευρώ, ή η γκούντα από 6,50 ευρώ έχει πάει στα 12 και 12,50 ευρώ» δηλώνει στα Dnews ο προδερος του ΙΚΝΑ Γιώργος Λεχουρίτης.

Φωτογραφία που εξασφάλισε το Dnews από τον Νοέμβριο του 2022

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας προτείνει να επιδοτήσει η κυβέρνηση τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί με αποδεικτικά στοιχεία δηλαδή βάσει τιμολογίων ώστε και το ΦΠΑ που θα εισπράξει να είναι περισσότερο και να περιοριστεί η διακίνηση του μαύρου χρήματος στον πρωτογενή τομέα.«Μόνον έτσι θα ωφεληθούμε και εμείς ως καταναλωτές αλλά και οι κτηνοτρόφοι», αναφέρει.

Σε κάθε περίπτωση καταλήγει «πρέπει να αντισταθούμε απέναντι σε αυτή την αισχροκέρδεια η οποία είναι αδικαιολόγητη αφού κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ανεβαίνουν τόσο πολύ οι τιμές όταν το κόστους παραγωγής γάλακτος παραμένει σχεδόν αμετάβλητο».

Φωτογραφία που εξασφάλισε το Dnews από τον Νοέμβριο του 2022 «Θέλω δεν θέλω θα συμμετάσχω στο εμπάργκο»

Την συμμετοχή τους στο εμπάργκο δηλώνουν οι καταναλωτές. Ο συνταξιούχος κ. Σπύρος ανέφερε στα Dnews πως θέλοντας και μη δεν θα αγοράσει γαλακτοκομικά. «Είναι τόσο ακριβά πλέον που δεν μπορούμε να αγοράσουμε τυριά, γάλατα, γιαούρτια. Αλλά και να μπορούσα αυτή την εβδομάδα δεν θα πάρω γαλακτοκομικά. Ήρθα σήμερα και δεν ψώνισα ούτε ένα κουτάκι γάλα. Η φέτα έχει πάει 20 ευρώ το κιλό. Τι θα πρωτο κάνω με μια σύνταξη των 700 ευρώ. Έρχομαι στο σούπερ μάρκετ δυο φορές το μήνα και παίρνω τα απολύτως απαραίτητα».

Φωτογραφία που εξασφάλισε το Dnews από τον Νοέμβριο του 2022

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του Dnews εκτός από τις διπλάσιες αυξήσεις στα προϊόντα σε σύγκριση με πέρσι, κάθε μήνα γινόντουσαν ανατιμήσεις. Ενδεικτικά τον μήνα Νοέμβριο το 1.5 λίτρο γάλα από 1,68 πήγε στα 2,33 ευρώ, τα γιαούρτια από το 1,75 στα 1,87 ευρώ. Τα 200γρ φέτα από 2,88 σκαρφάλωσε στα 3,25 ευρώ.

#ΑΓΕΛΑΔΑ #ΓΑΛΑ #ΤΙΜΕΣ #ΕΜΠΑΡΓΚΟ #ΙΝΚΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
187, Νοέμβριο, 233,187, noemvrio, 233