Η Gazprom «κλείνει» το αέριο προς την Ευρώπη, η ΕΕ ψάχνει λύση στο Αζερμπαϊτζάν και τα νοικοκυριά «τρέμουν»

Η ρωσική Gazprom διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη - σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη- η ΕΕ συμφώνησε με το Αζερμπαϊτζάν για τον διπλασιασμό της τροφοδοσίας με αζέρικο αέριο και τα νοικοκυριά τρέμουν το κόστος μιας μόνιμης διακοπής προμήθειας από τη Ρωσία.

Επιστολή - που επικαλείται το Reuters - ανέφερε ότι η Gazprom, που διατηρεί το μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού

αερίου μέσω αγωγών, δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προμήθειας λόγω «έκτακτων» περιστάσεων εκτός του ελέγχου της.

Η ρωσική Gazprom διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη - σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη - σύμφωνα με την επιστολή της Gazprom με ημερομηνία 14 Ιουλίου που επικαλείται σήμερα το Reuters.

Στην επιστολή σημειώνεται πως το μέτρο ελήφθη για λόγους ανωτέρας βίας, με την ρήτρα - που επικαλείται μια επιχείρηση όταν σύντρεχει κάποιος εξωγενής παράγοντας - να ενεργοποιείται για τις παραδόσεις που ξεκινούν από τις 14 Ιουνίου.

Μια εμπορική πηγή δήλωσε ότι η επιστολή αφορούσε τις προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μια σημαντική διαδρομή εφοδιασμού προς τη Γερμανία και πέραν αυτής.

Η Gazprom αρνήθηκε για την ώρα να κάνει κάποιο σχόλιο.

Το μέτρο αναμένται να κλιμακώσει τις ανησυχίες της Δύσης και να δυσχεράνει τις ήδη τεταμένες σχέσει με το Κρεμλίνο.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, στοχεύει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, αν και για την ώρα έχει ανάγκη από τον ρωσικό ανεφοδιασμό.

Από την πλευρά του, ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου δήλωσε πριν μερικές ημέρες πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη. Η Gazprom αιτιολόγησε αυτή την αδυναμία, ισχυριζόμενη πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.

Η συμφωνία της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με το Αζερμπαϊτζάν ώστε να διπλασιάσει την εισαγωγή αζέρικου φυσικού αερίου σε τουλάχιστον 20 δισ. κ.μ μέχρι το 2027.

Στην κατεύθυνση της ενεργειακής απαγκίστρωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο κινείται τάχιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά και τα «παιχνίδια» της Gazprom με τον Nord Stream 1. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρέθηκε σήμερα στο Αζερμπαϊτζάν, όπου και υπέγραψε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μνημόνιο συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν για τον διπλασιασμό της εισαγωγής αζέρικου φυσικού αερίου τουλάχιστον 20 δισ. κυβικών μέτρων μέχρι το 2027.

«Σήμερα, με αυτό το μνημόνιο κατανόησης, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή μας συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν, έναν εταίρο – κλειδί στις προσπάθειές μας για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», ανέφερε σε δήλωσή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά εναγωνίως εναλλακτικούς παρόχους με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα 8,1 δισ. κυβ. Μέτρα του 2021 σε περίπου 12 δισ. κυβικά μέτρα το 2022.

Πόσο θα κοστίσει ενδεχόμενο κλείσιμο της στρόφιγγας στην Ευρώπη

Το σενάριο της οριστικής διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη -πριν την ώρα που έχει αποφασίσει η ίδια η ΕΕ- τρομάζει τους επικεφαλής των θεσμών της Ένωσης αλλά και τις εθνικές κυβερνήσεις. Άλλωστε τα σενάρια της οριστικής διακοπής που έχουν επεξεργαστεί ειδικοί δείχνουν μια μη διαχειρίσιμη αύξηση των τιμών που θα κοστίσει έναν μικρό... μισθό μηνιαίως στα νοικοκυριά.

Μέχρι και 500 ευρώ ανά μήνα ή 5.650 ανά έτος εκτιμά την επιβάρυνση ανά νοικοκυριό ανάλυση της Goldman Sachs στην περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τη «στρόφιγγα» του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο που εισάγει από τη Ρωσία κατά κύριο λόγο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αν λοιπόν, για παράδειγμα, ο Nord Stream 1, που έχει διακόψει τη ροή φυσικού αερίου για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης δεν ξαναρχίσει τη λειτουργία του στις 21 Ιουλίου, τότε το πρόβλημα θα αρχίσει να γίνεται πια εμφανές.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Goldman Sachs, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί να αγοράσει φυσικό αέριο σε τιμές ως και 65% ακριβότερες, αύξηση τιμής που θα περάσει αρχικά στην ηλεκτρική ενέργεια και από εκεί και τις επιχειρήσεις που θα επιβαρυνθούν και που θα μετακυλήσουν το κόστος μέσω του παραγόμενου προϊόντος στον καταναλωτή.

#GAZPROM #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΡΩΣΙΑ #NORD_STREAM #ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ #ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ #ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα