Γηροκομείο στα Χανιά: Ατελείωτες οι καταγγελίες για βασανιστήρια, «τους άφηναν βρόμικους με τις ακαθαρσίες τους» (βίντεο)

«Χτύπησε η μητέρα μου και την άφησαν να πεθαίνει τρεις μέρες», «Τους έδιναν ηρεμιστικά για να αποφεύγουν τα παράπονα», «Ήταν δεμένοι οι τρόφιμοι στα κρεβάτια, οι εργαζόμενοι δεν είχαν ιδέα τι φάρμακα τους έδιναν», είναι κάποιες από τις καταγγελίες συγγενών των ηλικιωμένων.

Την ώρα που συγκλονίζει το γεγονός πως πάνω από 500 θάνατοι εξετάζονται για το πώς και αν συνδέονται με τα όσα συνέβαιναν μέσα στο γηροκομείο στα Χανιά, πληθαίνουν οι καταγγελίες από συγγενείς τροφίμων αλλά και εργαζόμενους

στο ίδρυμα σχετικά με τα βασανιστήρια που φέρεται να βίωναν οι ηλικιωμένοι. «Χτύπησε η μητέρα μου και την άφησαν να πεθαίνει τρεις μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά γιος ηλικιωμένης. Συγγενείς έχουν κάνει, ακόμα, λόγο για μεταβιβάσεις περιουσιών και αλλαγές διαθηκών.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα όσα μετέδωσε το «Mega», ζητούμενο τόσο για την ΕΛΑΣ όσο και για την ελληνική Δικαιοσύνη είναι να διευκρινιστεί πόσοι έχασαν τη ζωή τους στο συγκεκριμένο γηροκομείο.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία κάνουν λόγο για 73 νεκρούς, οι οποίοι σύμφωνα με τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, πέθαναν όλοι από ανακοπή καρδιάς.

«Όταν την επισκέφθηκα μετά από λίγες ημέρες δεν είχε επαφή»

Νέα μαρτυρία που είδε το φως της δημοσιότητας που συγκλονίζει. Συγκεκριμένα, η κ. Σοφία ανέφερε ότι πήγε τη μητέρα της με ψυχιατρικά προβλήματα, όχι παθολογικά, τον Οκτώβριο του 2019 σε ηλικία 60 ετών. «Όταν την επισκέφθηκα μετά από λίγες ημέρες δεν είχε επαφή» σημείωσε η κυρία Σοφία, αποκαλύπτοντας ότι σε μεταγενέστερη επίσκεψή της βρήκε τη μητέρα της σε ένα καρότσι στο υπόγειο, δεμένη, μαζί με άλλους 20 τρόφιμους του γηροκομείου.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η μητέρα της έχασε αρκετό βάρος μέσα σε δύο μήνες. «Πήγαινα να την ταΐσω και μου έλεγαν οι άλλοι ηλικιωμένοι "πεινάω, πεινάω". Τους τάιζα όλους», υπογράμμισε, ακόμα, η καταγγέλλουσα και πρόσθεσε ότι όταν ζητούσε να δει το γιατρό που έπαιρνε τις αποφάσεις για την πορεία των ασθενών, αυτό δεν ήταν ποτέ εφικτό, με τους υπεύθυνους να βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες.

«Χτύπησε η μητέρα μου και την άφησαν να πεθαίνει τρεις μέρες»

«Πρόκειται για τέρατα. Χτύπησε η μητέρα μου και την άφησαν να πεθαίνει τρεις μέρες. Να κλειστούν τα θηρία μέσα» ανέφερε, επίσης, ο γιος ηλικιωμένης που απεβίωσε στο συγκεκριμένο γηροκομείο.

Την εκταφή της σορού της μητέρας του πριν από λίγες μέρες, διαδέχτηκαν ανατριχιαστικές μαρτυρίες, που όπως λέει έξυσαν μια βαθιά πληγή που παραμένει πάντα ανοιχτή για τον ίδιο.

Η 85χρονη μητέρα του πέθανε πριν ένα χρόνο. Μπήκε στο γηροκομείο τον Ιανουάριο του 2020 και πέθανε 4 μήνες μετά. Όπως λέει ο γιος της, μετά τις πρώτες μέρες, οι υπεύθυνοι με διάφορες προφάσεις τον κρατούσαν μακριά.

Τον περασμένο Μάιο ενημερώνεται πως η μητέρα του έπαθε ουρολοίμωξη. Τρεις μέρες μετά χωρίς να την έχει δει, μαθαίνει ότι πέθανε. Η μαρτυρία νοσηλευτή για πτώση της άτυχης γυναίκας από το κρεβάτι της, αρχίζει να βάζει στο μυαλό του, τους πρώτους εφιάλτες. Όπως τόνισε, ο γιος της 85χρονης είναι πεπεισμένος πως η μητέρα του θα ζούσε αν δεν είχε μπει σε αυτό το γηροκομείο.

«Τους έδιναν ηρεμιστικά για να αποφεύγουν τα παράπονα»

Εν τω μεταξύ, πρώην εργαζόμενη της δομής, μιλώντας στον «ALPHA», κατήγγειλε βάναυση κακομεταχείριση των ηλικιωμένων, δίνοντας, μάλιστα, σοκαριστικές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε, το προσωπικό είχε λάβει εντολή να μην ταΐζει τους τρόφιμους, ενώ για να αποφεύγονται τα παράπονα, φέρεται να τους έδιναν ηρεμιστικά χάπια.
Παράλληλα, τους άφηναν βρόμικους με τις ακαθαρσίες τους, ενώ αποτέλεσμα της κακομεταχείρισης ήταν οι ηλικιωμένοι να πέφτουν σε κατάθλιψη ή να πεθαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, εντός του διαστήματος που εργαζόταν στη δομή, έχασαν τη ζωή τους 20-25 άτομα και ισχυρίστηκε πως οι εργαζόμενοι είχαν διαγράψει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας για να μην υπάρχει αποδεικτικό υλικό. «Για να κάτσει κάποιος εκεί πρέπει να γίνει σκυλί, να είναι βράχος, να είναι βαμπίρ και να εκπαιδεύει μετά αυτούς που πηγαίνουν στον χώρο. Μιλάμε για σαδιστές», ήταν τα λόγια του.

Δεμένοι οι τρόφιμοι στα κρεβάτια, οι εργαζόμενοι δεν είχαν ιδέα τι φάρμακα τους έδιναν

Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία σημειώνει πως όλοι οι τρόφιμοι ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους και οι εργαζόμενοι δεν είχαν ιδέα τι φάρμακα τους έδιναν.. Επίσης, άλλος υπάλληλος της δομής επεσήμανε πως εντός μίας εβδομάδας είχαν πεθάνει 14 άτομα, γεγονός που τον οδήγησε στο συμπέρασμα πως κάτι δεν πάει καλά.

«Οι περισσότεροι άρχισαν να χάνουν κιλά, μπήκαν 100 κιλά και βρέθηκαν να ζυγίζουν 40. Κάποιοι έβλεπαν ότι έχαναν κιλά οι δικοί τους και τους έφερναν απ' έξω φαγητά... Έκαναν και οι ίδιοι παράπονα, όσοι μπορούσαν, και ζητούσαν δεύτερη μερίδα φαγητού», ανέφερε στον «ΑΝΤ1».

Ο ίδιος επεσήμανε πως είχε πέσει στην αντίληψή του περιπτώσεις που τρόφιμοι πιέζονταν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους σε εργαζόμενους στο γηροκομείο. «Δεν είχα δει ποτέ μου δικηγόρο, ούτε συγγενείς να έρχονται να κάνουν παράπονα για περιουσίες, αλλά είχε πέσει κάτι στην αντίληψή μου», υπογράμμισε ο πρώην εργαζόμενος, συμπληρώνοντας ότι έτυχε να ακούσει συναδέλφους να λένε πως έχουν πάρει κάποια περιουσία.

Τι καταγγέλλουν συγγενείς, τι λένε για μεταβιβάσεις περιουσιών και αλλαγές διαθηκών

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και όσα έχουν αναφέρει και συγγενείς θυμάτων, κάνοντας λόγο για μεταβιβάσεις περιουσιών και αλλαγές διαθηκών.

«Νοσηλεύτηκε στο Αγία Σκέπη- Άουσβιτς, σε άθλια κατάσταση, την επισκεπτόμουν και έβλεπα τραγικές εικόνες, δεμένους ανθρώπους, θα καταθέσω και φωτογραφίες», σημείωσε, χαρακτηριστικά, συγγενής ηλικιωμένου.

Ο ίδιος επεσήμανε πως άρπαξαν την περιουσία της μητέρας του, που είχε άνοια και είχε πάθει δύο εγκεφαλικά: «Έχω έγγραφα και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υψηλά ιστάμενο πρόσωπο στην ιεραρχία της Κρήτης, μεσολάβησε ώστε η περιουσία της μου, η οποία ήταν σε αρχική άνοια, κ με δύο εγκεφαλικά στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε σε μονές και γενικότερα στην εκκλησία της Κρήτης».

Ένας δεύτερος συγγενής μίλησε στον «ΣΚΑΪ» για τις άθλιες συνθήκες που φέρεται να επικρατούσαν στο γηροκομείο και τόνισε: «Έβλεπα ότι έχανε κιλά, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, έπεφτε… Κάποια στιγμή, πήγα μια μέρα, την τελευταία φορά που πήγα, την έψαχνα, τους έψαχνα, από εκεί από εδώ, ρωτώ, τίποτα, τίποτα, κανείς δεν μου έλεγε. Μιλιά! Άσε που για να πάω είχαν δώσει εντολή να μην πάει κανείς...Ούτε χωριανός, ούτε τίποτα. Άνθρωπος να μην πηγαίνει μέσα. Εγώ με τον τσαμπουκά, έμπαινα μέσα και κάποια στιγμή, την έχασα και την είχανε, ήταν κάτω, στο μπάνιο, την είχανε κάτω στο υπόγειο, ήταν ένα μπάνιο, δεν κατέβηκα εγώ και την είχανε ξεχάσει εκεί. Ωχ, μου λέει η νοσοκόμα, και την είχαν ξεχάσει δύο ώρες; Τρεις ώρες; Τη βγάλανε πάνω, ήταν παγωμένη, την ξαπλώνανε…».

Διαβάστε ακόμα:

Νέα καταγγελία για τον υπό έλεγχο οίκο ευγηρίας στα Χανιά: Πούλησαν ακίνητα τροφίμου με άνοια

Νέες αποκαλύψεις για το γηροκομείο στα Χανιά: Ηλικιωμένοι πιέζονταν να δώσουν την περιουσία τους (βίντεο)

Γηροκομείο Χανίων: Εκβιασμούς και απειλές «βλέπει» ο δικηγόρος του ιδρύματος

(πληροφορίες από Mega, ANT1, ΣΚΑΪ)

Keywords
Τυχαία Θέματα