Γιατί όσοι πέρασαν κορονοϊό είναι πιθανότερο να ξανακολλήσουν, τι πρέπει να κάνουν

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατέστησε σαφές πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνει το εμβόλιο κάποιος που έχει ιστορικό νόσου, καθώς ο κορονοϊός έχει τη δυνατότητα να προκαλεί επαναλοίμωξη.

Μιλώντας στο 34ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρς Τσιόδρας, διαβεβαίωσε ότι παρά τη μείωση της ανοσίας από το εμβόλιο με την πάροδο του χρόνου, οι εμβολιασμένοι παραμένουν

προστατευμένοι από τη σοβαρή νόσηση ή και τον θάνατο.

Παρ΄ όλα αυτά αυξάνεται η πιθανότητα μόλυνσης και σοβαρής νόησης ιδιαίτερα σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι μεγάλης ηλικίας.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μειώνεται η ανοσία όσον αφορά στη λοίμωξη, διατηρείται όμως η προστασία για σοβαρή λοίμωξη και θάνατο. Και όχι μόνο διατηρείται η προστασία, αλλά ενισχύεται αν κάνουμε τη δόση booster, η οποία προφυλάσσει κατά 11 φορές από την επιβεβαιωμένη λοίμωξη και κατά περίπου 20 φορές από τη σοβαρή λοίμωξη ή και τον θάνατο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εξαιρετικά σημαντικό το εμβόλιο σε άτομα με ιστορικό νόσου»

«Φαίνεται ότι αυτός ο ιός, σε σχέση με όλους τους άλλους κορονοϊούς και τους κορονοϊούς του κρυολογήματος, έχει τη δυνατότητα να προκαλεί επαναλοίμωξη, ιδιαίτερα σε ενδημικές καταστάσεις και τον χειμώνα - και φέτος βέβαια. Αυτή η πιθανότητα να μολυνθεί ξανά κάποιος που έχει περάσει τη λοίμωξη αυξάνει γύρω στους τρεις μήνες μετά τον υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων και βέβαια μέχρι τους 16 μήνες, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν περάσει τον ιό ξανακολλούν», τόνισε.

Εξήγησε, δε, ότι στη χώρα μας ένα ποσοστό 20% ανθρώπων, ηλικίας άνω των 60 ετών, δεν είναι εμβολιασμένοι και συνήθως οι άνθρωποι αυτοί είναι υψηλού κινδύνου.

«Αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό ότι δεν έχουμε παραλλαγές για σοβαρή νόσο και θάνατο να διαφεύγουν. Παρόλα αυτά μειώνεται η ανοσία και αυτό είναι σημαντικό και νομίζω πως θα οδηγήσει τελικά τις περισσότερες χώρες στην υιοθέτηση μιας τρίτης δόσης ως προστασία όχι μόνο από τη φυσική λοίμωξη -νομίζω είναι αδύνατο να πετύχει κανείς την κατάργηση της μετάδοσης- όσο από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο», είπε.

Καταλήγοντας, αφού συνέστησε την τήρηση μέτρων, όπως τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, την υγιεινή των χεριών και τον αυξημένο έλεγχο με τεστ που «μαζί με τον εμβολιασμό θα βοηθήσουν να περάσουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις του ευρωπαϊκό CDC θα υπάρχουν μεγάλα κύματα», σημείωσε ότι «τα κύματα αυτά θα έχουν όσο τον δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, αν έχει εμβολιαστική κάλυψη πάνω από το 75% του πληθυσμού και ακόμα μικρότερες, αν η κάλυψη ξεπεράσει το 85%».

Keywords
Τυχαία Θέματα