Επίσημη παραδοχή για νέα παρενέργεια στο εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ποια είναι η σπάνια παρενέργεια που συνδέεται με το εμβόλιο της Johnson & Jonhson

To εμβόλιο της Johnson & Johnson ενάντια στον κορονοϊό είναι πιθανό να συνδέεται με σπάνια κρούσματα φλεγμονής στη σπονδυλική στήλη, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ο ΕΜΑ διευκρίνισε πάντως

ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αιτιακή σχέση, αν και η συγκεκριμένη πάθηση είχε οδηγήσει στην προσωρινή διακοπή των αρχικών κλινικών δοκιμών τόσο για το εμβόλιο της J&J όσο και για το εμβόλιο της AstraZeneca - το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα.

Η σοβαρή νευρολογική πάθηση ονομάζεται εγκάρσια μυελίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης, που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και μούδιασμα των άκρων, ακράτεια και επεισόδια υπέρτασης.

Η σοβαρή πάθηση σχετίζεται, παράλληλα, με φλεγμονή οργάνων όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, ο εγκέφαλος, το δέρμα, τα μάτια ή το πεπτικό σύστημα.

Η ανακοίνωση για πιθανή σχέση της πάθησης με το εμβόλιο της J&J περιλαμβάνεται στην τελευταία ενημέρωση του ΕΜΑ για την ασφάλεια όλων των εμβολίων Covid-19.

Check out our latest updates on the safety of all #COVID19vaccines authorised in the ??:

✔️Comirnaty: https://t.co/VDp12htR3T
✔️COVID-19 Vaccine Janssen: https://t.co/t3ZPsHnspr
✔️Spikevax: https://t.co/2a69mjpWHb
✔️Vaxzevria: https://t.co/0gm3bwZ2wr#SafetyOfVaccines pic.twitter.com/M5oI6PoSmE

— EU Medicines Agency (@EMA_News) November 11, 2021

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΜΑ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για πιθανή σχέση ανάμεσα στα εμβόλια mRNA και τα σπάνια κρούσματα πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου.

Σημειώνεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ερευνά αναφορές για ενδεχόμενη σχέση του εμβολίου της Moderna με σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής, μια άλλη πάθηση που προκαλεί διαρροή υγρών από τα τριχοειδή αγγεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα