Γιατί είναι καθοριστική η δεύτερη δόση του εμβολίου, πόσα περιμένουμε ανά εταιρεία - Πότε μειώνεται ο κίνδυνος λοίμωξης

Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και σήμερα, πραγματοποιείται ενημέρωση για τον εμβολιασμό στη χώρα μας από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Αρχικά τον λόγο πήρε η κα Θεοδωρίδου, που αναφέρθηκε στις δόσεις του εμβολίου και έκανε λόγο για δύο φάσεις εμβολιασμού, δηλαδή την πρώτη και τη δεύτερη δόση.

«Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η πρώτη δόση είναι αυτή που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων, τα οποία ημιουργούνται σταδιακά. Εάν κάποιοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε

με την πρώτη δόση, είναι κάτι πέρα για πέρα λάθος. Πρέπει να ακολουθηθεί η δεύτερη δόση εμβολιασμού χωρίς καθυστερήσεις, για να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος το διαβατήριο ανοσίας» ανέφερε η κα Θεοδωρίδου.

«Με την χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%. Αν δεν γίνει η δεύτερη δόση όταν πρέπει, είναι σαν να έχουμε κάνει μια… τρύπα στο νερό.

Στην συνέχεια, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε πως «παρά το ότι σε ηλικιωμένα άτομα υπάρχει μια σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού, η ανταπόκριση είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Οι μεταλλάξεις είναι τα “όπλα” που έχουν οι ιοί απέναντί μας. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν διακυβεύεται από τις μεταλλάξεις αυτές» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Εξάλλου, η κα Θεοδωρίδου εξήγησε γιατί καταγράφονται κρούσματα κορονοϊού αμέσως μετά τον εμβολιασμό:

«Κατά τη διάρκεια της πρώτης δόσης, των ημερών που παράγονται τα αντισώματα, υπάρχει το παράθυρο που επιτρέπει τη λοίμωξη ενός ατόμου που εμβολιάστηκε. Οι περισσότερες αστοχίες του εμβολίου παρατηρήθηκαν τις πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Το παράθυρο αυτό δικαιολογεί γιατί μεμονωμένα άτομα, ή πολλά άτομα μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση, νόσησαν. Η πρώτη δόση θα τους βοηθήσει να μην εκδηλώσουν σοβαρή νόσηση, η δεύτερη δόση θα χορηγηθεί κανονικά μετά την ανάρρωσή τους».

Όπως πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου, ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται από τη 12η ημέρα μετά τον εμβολιασμό.

Παράλληλα, η κα Θεδωρίδου τόνισε πως υπάρχουν ευχάριστα νέα από το Ισραήλ, το οποίο έχει ήδη έχει εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού του: «Μετά την πρώτη δόση εμβολιασμού, παρατηρήθηκε σε ένα 30% του πληθυσμού μια κατά το 25% μείωση των σοβαρών λοιμώξεων. Περιμένουμε και τα επόμενα δεδομένα», κατέληξε.

Πόσοι έχουν κάνει το εμβόλιο, πόσα περιμένουμε

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, λέγοντας πως σήμερα, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου έγιναν 16.271 εμβολιασμοί και αναμένεται και σήμερα να ξεπεράσουμε τους 17.000 εμβολιασμούς και συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 176.689 εμβολιασμοί συνολικά, ενώ έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως σήμερα παραλάβαμε 100.000 δόσεις εμβολίου από την Pfizer, ενώ ως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει από την συγκεκριμένη εταιρεία 1.415.000 δόσεις. Από την Astrazeneca, θα παραλάβουμε 410.000 έως τέλη Φεβρουαρίου και ακόμα 330.000 δόσεις ως τα τέλη Μαρτίου, ενώ από την Moderna περιμένουμε 20.000 δόσεις στα τέλη Γενάρη, 115.000 δόσεις ως τα τέλη Φεβρουαρίου και 105.000 ως τα τέλη Μαρτίου.

Σχετικά με την εστία υπερμετάδοσης που καταγράφηκε σε γηροκομείο στο Μαρούσι, υπογράμμισε: «Είναι εξαιρετικής σημασίας να τηρούμε τα μέτρα, σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές πως υπήρξε μια χαλάρωση. Είναι απαραίτητο να γίνει η δεύτερη δόση ώστε να δημιουργηθεί πλήρης ανοσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα