Φωτιές σε Έβρο και Βοιωτία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις, οι εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα

Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες σε Έβρο και Βοιωτία όπου ξεσπούν συνεχείς αναζωπυρώσεις στις φωτιές που καίνε στις δύο περιοχές, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Άλλη μια δύσκολη μέρα ξημέρωσε για Έβρο και Βοιωτία, με τις φωτιές να καίνε και τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στον Έβρο, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο μεγάλο μέτωπο της Δαδιάς που είναι

το πιο κρίσιμο για την περαιτέρω εξάπλωση της πυρκαγιάς. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνονται τώρα στην ανάσχεση των μεγάλων αναζωπυρώσεων που ξεσπούν νοτιοδυτικά του οικισμού της Δαδιάς. Αν και από το πρωί εναέρια μέσα κάνουν ρίψεις νερού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά πλησιάζει στην αντιπυρική ζώνη. Γι' αυτό και ο Δήμος Σουφλίου απηύθυνε έκκληση να βρεθούν εκεί όσοι εθελοντές μπορούν προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια διαφύλαξης των αντιπυρικών ζωνών πέριξ του οικισμού της Δαδιάς.

Μία ακόμη μεγάλη αντιπυρική ζώνη έχει δημιουργηθεί στην περιοχή των Πετρωτών και παράλληλα με τα όρια Έβρου-Ροδόπης προκειμένου να διακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τη Μαρώνεια αλλά και να διαφυλαχθεί η Μαύρη Πεύκη. Τα ενεργά μέτωπα του Έβρου στα οποία επιχειρούν και σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι στην περιοχή της Συκορράχης με κατεύθυνση στα Κασσιτερά, τη Μεσημβρία με τη φωτιά να εξαπλώνεται προς τα Πετρωτά, στα Κοίλα με κατεύθυνση ανατολικά προς το ρέμα της Ιταίας και τη Δαδιά.

Στο πεδίο αναπτύσσεται και η δύναμη των 56 πυροσβεστών που έχουν καταφθάσει από τη Ρουμανία και συνδράμουν (μαζί με τους Έλληνες πυροσβέστες αλλά και δυνάμεις από άλλες χώρες) στην επιχείρηση κατάσβεσης με δέκα υδροφόρα οχήματα. Ειδικότερα, από εδάφους επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα καθώς και 36 πυροσβέστες από τη Βουλγαρία με 4 πυροσβεστικά και δύο minibus, 64 πυροσβέστες από την Τσεχία με 6 πυροσβεστικά των 4 τόνων και 3 πυροσβεστικά των 9 τόνων, 56 πυροσβέστες από τη Ρουμανία με 10 υδροφόρα οχήματα και 1 λεωφορείο, 48 πυροσβέστες από την Αλβανία με 5 υδροφόρα οχήματα και 4 βοηθητικά.

Το έργο όμως των πυροσβεστικών δυνάμεων γίνεται πολύ δύσκολο από την αυξομείωση της έντασης των ανέμων αλλά και της κατεύθυνσης που έχουν. Με την ένταση των ανέμων τις πρώτες πρωινές ώρες στα 3 μποφόρ και να ενισχύονται στη διάρκεια της ημέρας φτάνοντας τα 5-6 οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν για έκτη συνεχόμενη ημέρα να ανακόψουν την καταστροφική πορεία των πυρκαγιών.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν ειδικότερα οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Αύρας και της Ατάρνης πλησίον της Εγνατίας Οδού η οποία χθες άνοιξε μόλις για δύο ώρες γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών και οδηγεί στον «εγκλωβισμό» τους καθώς δεν μπορούν να προσεγγίσουν είτε την Αλεξανδρούπολη, είτε το αεροδρόμιο ούτε να μετακινηθούν οδικώς εκτός Νομού.

Αναζωπυρώσεις στη Βοιωτία

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στη Βοιωτία, ιδιαίτερα στους οικισμούς Στείρι και Ζάλτσα όπου από νωρίς έχει δοθεί εντολή εκκένωσης. Μεγάλη έκταση έχει λάβει η φωτιά κοντά στο Κυριάκι, λόγω της έντασης των ανέμων. Ωστόσο η κατάσταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη.

Προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους των οικισμών Περιστερά και Άγιο Νικόλαο, να παραμείνουν σε ετοιμότητα. Η φωτιά καίει αυτή την ώρα στο βουνό του Ελικώνα με κίνδυνο να εισέλθει στο ελατόδασος και να περάσει στα διοικητικά όρια του Δήμου Λεβαδέων. Υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις οι οποίες ξεσπούν κυρίως λόγω της μεγάλης έντασης των ανέμων. Τα εναέρια μέσα έχουν προβλήματα με τον πυκνό καπνό και δεν επιχειρούν με την ακρίβεια που θα ήθελαν στα σημεία που υπάρχουν ενεργές εστίες φωτιάς.

Ανακοίνωση της Μητρόπολης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος για τις φωτιές:

Η Βοιωτική Εκκλησία, Επίσκοπος, κλήρος και λαός, συγκλονισμένη βιώνει δραματικές στιγμές με τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται σε μεγάλο μέρος της Βοιωτίας (Κυριάκι, Στείρι, Πρόδρομο, παραλιακούς οικισμούς Σαράντη, Ταρσό και Καριώτη, Υλίκη, Βάγια και Θήβα). Χωριά εκκενώνονται, σπίτια και περιουσίες καίγονται, δάση αποτεφρώνονται, άνθρωποι απειλούνται, ενώ δυστυχώς είχαμε και την απώλεια ενός συμπατριώτη μας από τον Πρόδρομο.

Αποκορύφωμα όλων η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023 στο χιλιόχρονο, παγκοσμίου ακτινοβολίας Μοναστήρι του Οσίου Λουκά, που το έζωσαν από παντού μέσα σε πολύ λίγο χρόνο γλώσσες φωτιάς καταστρέφοντας όλο τον δεντρόφυτο περίβολο της Μονής, τους ελαιώνες και τον όμορφο αμυγδαλεώνα της Μονής μαζί με χιλιάδες ελαιόδεντρων και αμπελώνων των κατοίκων των γύρω χωριών.

Δυστυχώς δεν σώθηκε το κοντινό στους Ναούς παλαιό κτήριο «το κελί του παπά-Ιωάσαφ», αποθήκες και βοηθητικοί χώροι της βόρειας εισόδου της Μονής, αλλά και χώροι υγιεινής δίπλα στην κεντρική είσοδο της Μονής, καθώς και βοηθητικοί χώροι στην πλαγιά όπου βρίσκεται το Παρεκκλήσιο της Μεταμόρφωσης.

Δοξάζουμε το Θεό και τον Όσιο Λουκά που διασώθηκαν οι περίλαμπροι Ναοί της Μονής και ιδιαιτέρως το μεγαλόπρεπο Καθολικό με την σπουδαία αρχιτεκτονική και τα μοναδικά ψηφιδωτά.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, ο Ηγούμενος και οι μοναχοί του ιστορικού Μοναστηριού εγκάρδια ευχαριστούν όλους όσοι προσέτρεξαν, ενδιαφέρθηκαν, βοήθησαν με κάθε τρόπο και τους στήριξαν με την προσευχή τους και τη ζεστασιά της αγάπης τους.

Ιδιαιτέρως, όμως, ευχαριστούν το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας κ. Ιερώνυμο, ο οποίος με το άκουσμα του ξεσπάσματος της φωτιάς εξέφρασε την αγάπη του και προσέτρεξε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας παρακολουθώντας με συγκίνηση την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Επίσης, ευχαριστούν την ερίτιμη κ. Υπουργό Πολιτισμού, τον αξιότιμο κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τους άρχοντες της Βοιωτίας, της Περιφέρειας, το Δήμαρχο Διστόμου-Αραχώβης-Αντίκυρας, αλλά και ιδιαιτέρως τους ηρωϊκούς πυροσβέστες που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στη διάσωση του ιστορικού μας Μοναστηριού.

Σε «δεινή θέση» άλλες μονές

Βεβαίως η αγωνία όλων συνεχίζεται διότι οι φωτιές δεν έχουν σβήσει. Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται η Ιερά Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς, η Ι.Μονή Αγίων Θεοδώρων Ζάλτσας, η Ι.Μονή Ταξιαρχών Προδρόμου, η Ι.Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Βαγίων (Μαζαράκι) και τα χωριά μας που συνεχίζεται η δοκιμασία των κατοίκων τους.

Η Τοπική μας Εκκλησία προσεύχεται στον Τριαδικό Θεό να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας παρακαλεί τους άρχοντες και όλους τους αρμοδίους φορείς να αγκαλιάσουν τον πόνο και την οδύνη των συμπατριωτών μας και να επουλώσουν εμπράκτως τις πληγές τους.

#ΦΩΤΙΕΣ #ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ #ΕΒΡΟΣ #ΒΟΙΩΤΙΑ #ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα