Φωτιά στην Αχαΐα: Οι δραματικές αφηγήσεις ανθρώπων που ζουν από κοντά τη συμφορά

Τον δικό τους τιτάνιο αγώνα με τη φωτιά που κατακαίει την περιοχή της Ζήρειας, στην Αχαΐα, δίνουν τοπικοί φορείς, εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες και στελέχη των αρχών.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι και μέχρι αυτή την ώρα που έχουν καεί σπίτια και η νύχτα προβλέπεται ακόμα πιο δύσκολη.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή Ζήρεια της Αιγιάλειας περιγράφουν άνθρωποι που ζουν όλη τη μέρα σήμερα με την αγωνία.

Γιώργος Ντίνος, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Αγιάλειας

Ο πρόεδρος

του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας Γιώργος Ντίνος, που κατάγεται από εκεί, περιέγραψε στο pelop.gr την κατάσταση «Η φωτιά ξεκίνησε ακριβώς από εκεί που ξέσπασε λίγες μέρες πριν. Γύρισε η φωτιά και πέρασε πάνω από το χωριό. Δεν την πρόλαβαν. Έχουν καεί, λίγο ή πολύ πάνω από 20 σπίτια. Οι καταστροφές σε υποδομές και κτήματα είναι τεράστιες. Η Ζήρια δεν είναι αυτή που ξέραμε, είναι πια ένα μαύρο χωριό.»

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Επί ποδός από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της μεγάλης φωτιάς σε δασική έκταση στη Ζήρια Αιγιαλείας, το μεσημέρι του Σαββάτου, βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. Βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο και τους Κοινοτάρχες Ζήριας, Καμαρών και Λόγγου με τους συντονιστές του τοπικού Πυροσβεστικού Σώματος και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

«Γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας, μέλημα μας οι ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο κ. Φαρμάκης στο pelop.gr. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας συνδράμουν με μηχανήματα και υδροφόρες στις κόκκινες περιοχές.

Παναγιώτης Περλέγκας, πρόεδρος Κοινότητας Καμαρών

Αν και αρχικά εκκενώθηκε προληπτικά, η Κοινότητα Καμαρών δεν ξέφυγε τελικά από την πύρινη λαίλαπα. Ο πρόεδρος Παναγιώτης Περλέγκας μιλώντας στο pelop.gr λέει: «Έχουμε πολλές και σημαντικές καταστροφές σε χωράφια στις περιοχές Μπαρμπουνέϊκα, Ακονιά, Μπούκα. Οι φλόγες πλησίασαν πολύ σε σπίτια. Στην Ακονιά, ένα έχει υποστεί φθορές, αλλά απετράπησαν τα χειρότερα. Ανησυχούμε και είμαστε σε επιφυλακή.»

Δημήτρης Κυριακουλόπουλος, Αρχιπλοίαρχος Λιμενικού

Ο Διοικητής της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, Αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος, είναι επικεφαλής της μεγάλης επιχείρησης ατόμων δια θαλάσσης από Καμάρες, Λόγγο και Λαμπίρι.

Τουλάχιστον 100 άτομα έχουν μεταφερθεί δια θαλάσσης από την παράκτια ζώνη των περιοχών Λαμπίρι, Λόγγου και Καμαρών με σκάφη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, ιδιωτικά σκάφη και φέρι μποτ της πορθμειακής γραμμής Ρίου – Αντιρρίου, που μετέχουν στην μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης λουόμενων, κατοίκων και τουριστών από τις “κόκκινες” περιοχές μετά την εντολή εκκένωσης του, λόγω της ανεξέλεγκτης φωτιάς της Ζήριας.

«Έχουμε δώσει υπόσχεση θα τους σώσουμε όλους», δήλωσε στο pelop.gr ο Διοικητής της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, Αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φωτιά, Αχαΐα,fotia, achaΐa