Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Εισαγγελική έρευνα για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη που έκαψε δεκάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δάσους. Την προκαταρκτική θα διενεργήσει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Νούλης.

Αφορμή για την παρέμβαση αποτέλεσαν δημοσιεύματα καθώς και αναφορά δικηγόρου στα οποία ζητά να απαντηθούν κάποια ερωτήματα.

Αναλυτικά: Ξεκίνησε( όπως διαδίδεται) η φωτιά στη Βαρυμπόμπη
από μετασχηματιστή; Είναι αληθές όπως αναφέρθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό στις 4.8.2021, ότι σε πολλές περιοχές (όπως πχ.Βαρυμπόμπη) δεν μπορούσαν να γίνουν εναέριες ρίψεις, διότι υπήρχαν πυλώνες υψηλής τάσης; Είναι συμβατό για την δημόσια υγεία και ασφάλεια να υπάρχουν μη υπογειοποιημένοι πυλώνες υψηλής τάσης εντός αστικού ιστού;

Ειδικοί, τοπική αυτοδιοίκηση και κάτοικοι αναφέρουν και καταγγέλλουν πως η καύσιμη ύλη σε πολλά σημεία αυτών των περιοχών αποτελούσαν βραδυφλεγείς «πυριτιδαποθήκες», στοιχείο που τροφοδότησε και γιγάντωσε την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να κινηθεί ανεξέλεγκτα με καταστροφικά αποτελέσματα.

Κάποια σημεία ήταν ανάμεσα στα 18 που είχαν επισημανθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως επικίνδυνα, και κρίθηκαν επιβεβλημένες οι εργασίες καθαρισμού.

Η ειδική κινητοποίηση εργασιών καθαρισμού με την επωνυμία «Δρυάδες» διάρκειας 80 ημερών, για 11 «κόκκινους» δήμους είχε λήξει στις 30 Ιουλίου, αλλά αρκετοί από αυτούς παρέμεναν με επικίνδυνα προσανάμματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα