Φωτιά στη Σταμάτα: Τεράστιες οι καταστροφές, από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα - «Ακούστηκαν εκρήξεις από γκαζάκια» (βίντεο)

Τις επόμενες ώρες θα γίνει καταγραφή των ζημιών από τη φωτιά στη Σταμάτα, με τις καταστροφές να είναι τεράστιες από τις περιοχές όπου πέρασε η πυρκαγιά πριν τεθεί υπό έλεγχο. Κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα, από «θαύμα» δεν θρηνήσαμε θύματα. Καταγγελίες για εμπρησμό, «ακούστηκαν εκρήξεις από γκαζάκια».

Με τους καπνούς να βγαίνουν και το πρωί της Τετάρτης (28/07) από τα σημεία που έκαψε η φωτιά στη Σταμάτα, οι καταστροφές είναι ακόμα πιο ορατές με το πρώτο φως

της ημέρας. Καταγγελίες για εμπρησμό, «ακούστηκαν εκρήξεις από γκαζάκια».

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι από «θαύμα» δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς η φωτιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών, ενώ πολλές κατοικίες και αυτοκίνητα καταστράφηκαν.

Ο οικισμός Γαλήνη, ο οποίος το μεσημέρι της Τρίτης (27/07) εκκενώθηκε, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης, και δρομολογείται η αποκατάσταση των βλαβών.

Τις επόμενες ώρες θα γίνει λεπτομερής καταγραφεί των ζημιών, αλλά τα σπίτια που καταστράφηκαν υπολογίζονται σε 20 ή 30, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «MEGA».

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής από έδαφος και αέρα ήταν υπεράνθρωπες, ενώ στην κατάσβεση συμμετείχαν και ιδιώτες. Οι ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα, καθώς προτεραιότητα του μηχανισμού ήταν η κατάσβεση της φωτιάς και η φροντίδα των τραυματιών.

Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες ολόκληρη τη νύχτα και βρίσκονται σε επιφυλακή όλο το 24ωρο στις πληγείσες περιοχές, πανέτοιμοι να παρέμβουν όταν χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης (27/07), συνελήφθη ένας μελισσοκόμος για τη φωτιά στη Σταμάτα, η οποία επεκτάθηκε και σε Ροδόπολη και Διόνυσο και είχε ως αποτέλεσμα να καούν περιουσίες και να υπάρξουν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος άνδρας έχει μελίσσια στο σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά και μάλιστα, βρέθηκαν και τα καπνιστήρια. Ο εν λόγω συλληφθείς αντιμετωπίζει κατηγορίες για εμπρησμό από αμέλεια και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παραδέχθηκε πως κάποιες ώρες πριν βρέθηκε στα μελίσσια, αλλά αρνείται πως ξεκίνησε την φωτιά.

Ροδόπολη: 15 με 20 σπίτια υπέστησαν ζημιές – Εμπρησμό καταγγέλλει ο πρόεδρος της κοινότητας

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (28/07) στο «Mega», ο πρόεδρος της Κοινότητας της Ροδόπολης, Βασίλης Κλεφτάκης, σημείωσε ότι περίπου 15 με 20 νεόκτιστα κτίρια υπέστησαν ζημιές.

«Ολοσχερώς, προς το παρόν, έχει καεί μόνο ένα σπίτι», πρόσθεσε.

Σήμερα, όπως είπε, θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και κτίρια. «Θα ζητήσουμε από την πολιτεία να μεριμνήσει. Εάν κάποιο από τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές είναι με δάνειο, να πάει πιο πίσω το δάνειο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κλεφτάκη, κάποια από τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές, οι ιδιοκτήτες τους λείπουν διακοπές.

Τέλος, ο πρόεδρος υποστήριξε ότι η φωτιά προέκυψε από εμπρησμό΅: «Η φωτιά ξεκίνησε πιο ψηλά. Από μαρτυρίες κατοίκων ακούστηκαν εκρήξεις από γκαζάκια. Για μένα είναι εμπρησμός. Είμαστε στον στόχο για 4η – 5η φορά. Μέσα σε διάστημα ενός μήνα υπήρχαν 4-5 μικροεστίες».

Πατούλης: Δεν αποκλείεται ο εμπρησμός

Η άμεση δράση και οι συντονισμένες ενέργειες αποσόβησαν τα χειρότερα στις πυρκαγιές δήλωσε στο «Mega» ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

«Οι φωτιές ήταν κοντά σε κατοικημένες περιοχές και εάν δεν υπήρχαν σωστές ενέργειες μπορεί να είχαμε τραγικά αποτελέσματα. Η φωτιά μπορεί να αντιμετωπιστεί με αμεσότητα, ενότητα και συντονισμό», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι φωτιές σε Σταμάτα και Ροδόπολη να προήλθαν από εμπρησμό: «Εξετάζεται και ο εμπρησμός. Και δεν αποκλείεται. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές το ανθρώπινο χέρι συμβάλει σε μια διαδικασία καταστροφής του περιβάλλοντος. Πολύ σύντομα το ανακριτικό της Πυροσβεστικής θα έχει αποτελέσματα».

Σήμερα θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τα επόμενα 2-3 24ώρα.

«Να αποφύγομε οποιαδήποτε μορφές εργασίας στο ύπαιθρο, καύση σκουπιδιών ή χόρτων, οι μηχανικές κινήσεις που μπορούν να προκαλέσουν σπινθήρα» πρόσθεσε ο κ. Πατούλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καθαριστούν και τα οικόπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα