Φωτιά: Ατελείωτος ο εφιάλτης στην Εύβοια, ακόμα ένα βράδυ αγωνίας με τις φλόγες να απειλούν χωριά (βίντεο)

Η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, απειλούνται χωριά, δυο τα ενεργά μέτωπα από αναζωπυρώσεις. Δόθηκε εντολή εκκένωσης για την Αβγαριά, οι περισσότεροι κάτοικοι δεν φεύγουν από τις περιοχές τους.

Δεν λέει να τελειώσει ο εφιάλτης για τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας με τη φωτιά και για 7ο συνεχόμενο βράδυ περνούν στιγμές αγωνίας. Απειλούνται τα χωριά και νωρίς το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης της Αβγαριάς. Οι φλόγες είναι κοντά και στους οικισμούς Γαλατσώνα, Ασμίνι, με τη φωτιά να έχει κάψει

παρθένο δάσος, να έχει καταστρέψει χωριά και καλλιέργειες. Δεν αποκλείεται να δοθεί εντολή εκκένωσης και για άλλες περιοχές. Βέβαια, οι περισσότεροι κάτοικοι δεν αφήνουν τις περιοχές τους.

Δύσκολες είναι οι ώρες για τις Καματριάδες αλλά και για το Αγριοβότανο. Εκεί που είναι τα δυο μέτωπα που απασχολούν την Πυροσβεστική, αφού έχουμε αναζωπυρώσεις. Αγωνία περνούν ξανά και τα Ελληνικά.

Τιτάνια μάχη είναι οι μάχη που έδωσαν και τη Δευτέρα (09/08) οι Πυροσβέστες (και από το εξωτερικό), οι κάτοικοι των περιοχών μαζί με τους εθελοντές, με τη συνδρομή των εναέριων μέσων μέχρι και τη δύση του ηλίου με τις φλόγες στη φωτιά στη βόρεια της Εύβοιας, που καίει για 7η ημέρα, έχοντας προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην κάψει το μέτωπο το τελευταίο κομμάτι δάσους που έχει απομείνει από την πλευρά της Ιστιαίας και της Αιδηψού, φτάνοντας ξανά στον Ευβοϊκό. Με τις δυνάμεις να ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες με χωματουργικά μηχανήματα. Η φορά του ανέμου σπρώχνει τη φωτιά προς την Ιστιαία και οι πυροσβέστες με τη συνδρομή μηχανημάτων έργου επιχειρούν να την αναχαιτίσουν. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

Όπως αναφέρθηκε, περίπου στις 19:30 δόθηκε εντολή από το «112» εκκένωσης για την Αβγαριά, ενώ πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση και ύδρευση. Πολλοί κάτοικοι διανυκτέρευσαν στις παραλίες και σε ferry boat. Στην Κοκκινομηλιά κάηκε και η εκκλησία του χωριού, που χρονολογείται από το 1700.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η πυρκαγιά έχει φτάσει σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν απλωθεί πάνω από την πόλη.

Το απόγευμα της Δευτέρας (09/08) είχαμε αναζωπύρωση στη Γαλατσώνα, που είναι μόνιμος πονοκέφαλος το τελευταίο 24ωρο, και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις που δεν σταματούν ούτε με τα χωματουργικά μηχανήματα. Οι φλόγες έφτασει λίγα μέτρα από το χωριό.

Την ίδια ώρα, το μέτωπο στο Ασμίνι είναι περισσότερο επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό.

Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση.

Μετά το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε και πάλι το μέτωπο στο χωριό Αβγαριά αποκτώντας τεράστιες διαστάσεις καθώς έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

Με κάθε ελάχιστη ριπή αέρα αναζωπυρώνεται η φωτιά με πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους με γεωργικά μηχανήματα και με κάθε τρόπο να προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανακόψουν την πορεία της στο υπόλοιπο δάσος. Από χθες έφτασαν εκεί και επιχειρούν οι 34 Σέρβοι πυροσβέστες με 14 οχήματα. Συνεχής και η ροή των εθελοντών που έρχονται με νερό και τρόφιμα να βοηθήσουν.

Απο εκεί και πέρα, το μέτωπο που έκαιγε από την Κυριακή (08/08) στις Γούβες έχει φθάσει πίσω από το Αρτεμίσιο. Σκαπτικό μηχάνημα από την Περιφέρεια Στερεάς σκάβει αντιπυρική ζώνη ώστε να σταματήσει η επέλασή του. Πυροσβεστικό ελικόπτερο έκανε ρίψεις και έχει βοηθήσει την κατάσταση. Εθελοντές όλων των ηλικιών που ξέρουν την περιοχή με ίδια μέσα και 2 υδροφόρες, με κάθε τρόπο έχουν ριχτεί με όλες τους τις δυνάμεις στη μάχη για να προλάβουν την εξάπλωση.

Για ολοκληρωτική καταστροφή έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Σταμούλος τονίζοντας ότι στον συγκεκριμένο δήμο έχουν καεί 1.000 σπίτια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχουν καεί 450.000 στρέμματα, από τα συνολικά 550.000 στα οποία εκτείνεται ο Δήμος.

Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού: Ίσως και 200.000 τα καμένα στρέμματα στην περιοχή μας – Συγκινούν οι νεαροί εθελοντές

Όπως αναφερθηκε, πυκνός καπνός έχει καλύψει την πόλη της Ιστιαίας καθώς δύο μέτωπα συγκλίνουν προς την πόλη. Μια βασική γραμμή άμυνας στην οποία δίνεται τιτάνια μάχη είναι στις Καματριάδες, ώστε να μη φύγει προς τα δυτικά η φωτιά και φτάσει στην Ιστιαία.

«Είναι μια γραμμή στα πέντε χιλιόμετρα την κρατάμε εδώ και δυο μέρες με τα πυροσβεστικά και τα χωματουρικά μηχανήματα και τους κατοίκους», είπε φανερά καταβεβλημένος από την πολυήμερη μάχη ο κ. Ιωάννης Κοτζιάς δήμαρχος Ιστιαίας επαναλαμβάνοντας ότι εάν τα εναέρια μέσα ήταν εκεί που έπρεπε από την Τετάρτη «δεν θα το ζούσαμε αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να λύσουμε το πρόβλημα».

«Θα παλέψουμε μέχρι τέλους, να σώσουμε ό,τι μπορούμε γιατί την επόμενη μέρα πρέπει να μείνουμε όρθιοι είπε τονίζοντας πως το πιο συγκινητικό μήνυμα το δίνουν ομάδες εθελοντών με τόπο καταγωγής από την περιοχή που άφησαν τις πόλεις που κατοικούν και ήρθαν να βοηθήσουν.

Αυτό-οργανώθηκαν και με εξοπλισμό δικό τους και σβήνουν μικροεστίες ώστε οι δυνάμεις να ασχολούνται με την κυρίως πυρόσβεση. Μας δίνει ελπίδα για το αύριο», υπογράμμισε ακόμα.

Είπε πως κόπηκαν με πρωτοβουλία των κατοίκων πάνω από 1000 δέντρα για να διανοιχθεί αντιπυρική ζώνη που θα ανακόψει τη φωτιά καθώς το άλλο μέτωπο που ανησυχεί είναι της Γαλατσώνας. «Υπάρχει και η φυσική οχύρωση της πόλης από τον ποταμό. Καλό είναι να μην φτάσουμε ως εκεί», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην καταστροφή είπε ότι πρόχειρες εκτιμήσεις του δασαρχείου έκαναν λόγο για 100.000 στρέμματα καμένα στο βόρειο τμήμα δυο μέρες πριν, μόνο στο δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού. «Μέσα σε αυτές τις μέρες ίσως έχουν καεί άλλα τόσα», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα