Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ «γέννησαν» νέα χρέη στις εφορίες

ΑΑΔΕ: Την φοροδοτική κούραση αποτυπώνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ καθώς ο συνδυασμός της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, δημιούργησαν νέες οφειλές 681 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία του Οκτωβρίου δείχνουν αύξηση των συνολικών νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 996 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 972 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση οφειλών από φορολογικά

έσοδα.

Πιο αναλυτικά, οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν κατά 507,3 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από φόρους στην περιουσία κατά 173,6 εκατ. ευρώ, οι οφειλές από Φ.Π.Α. κατά 203,1 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από πρόστιμα Κ.Β.Σ κατά 47 εκατ. ευρώ. Θα μπορούσε να μείνει κανείς στη σύγκριση με τα περσινά δεδομένα, όπου όντως οι πληρωμές του Σεπτεμβρίου είχαν δημιουργήσει περισσότερα χρέη από φέτος (568,8 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος, 250,9 εκατ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ, ωστόσο η ουσία είναι ότι κάθε χρονιά που περνάει και δεν φέρνει πραγματικές ελαφρύνσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, συσσωρεύει νέες οφειλές. Συνολικά, βρισκόμαστε πάνω από τα 103 δισ ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι προσαυξήσεις, που ξεπερνάνε τα 80 δισ ευρώ.

Φυσικά χρέη χωρίς κατασχέσεις δεν λογίζονται κι έτσι τον Οκτώβριο καταγράφηκαν περίπου 7.000 «ποινές» σε οφειλέτες του Δημοσίου. Συνολικά, 1.155.649 οφειλέτες βρίσκονται, πλέον, υπό μέτρα αναγκαστικές εκτέλεσης, ενώ άλλοι 635.091 βρίσκονται στο χείλος δεσμεύσεων περιουσιών. Το σύνολο των οφειλετών που έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία, διαμορφώνεται σε 4.199.379.

Keywords
Τυχαία Θέματα