Φίλης vs Ζαχαριάδης: Διαφωνίες στην Κουμουνδούρου για τον δήμο της Αθήνας

Με δύο αντικρουόμενες προτάσεις για τον δήμο της Αθήνας συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στις 16:00 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχοντας ευρύτερα στην ατζέντα της το θέμα των υποψηφιοτήτων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αν και στις περισσότερες περιφέρειες και τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας έχουν βρεθεί συναινέσεις για τα πρόσωπα

τα οποία η Κουμουνδούρου θα δώσει της στήριξη της, δεν ισχύει το ίδιο για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Όπως έγραψε το “Dnews”, στις περισσότερες περιοχές ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει με κομματικού χαρακτήρα υποψηφιότητες, πλην περίπου τεσσάρων στις οποίες θα υπάρξουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την Κουμουνδούρου έγιναν προσπάθειες να βρεθούν και άλλοι αυτοδιοικητικοί ευρύτερης προοδευτικής αποδοχής, ωστόσο η Χαριλάου Τρικούπη προτίμησε να κρατήσει διακριτικά αποστάσεις.

Φίλης εναντίον Ζαχαριάδη

Σε ότι αφορά τον δήμο της Αθήνας, τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει συνεννοήσεις από μέρος της ηγεσίας του κόμματος με τον Κώστα Ζαχαριαδη προκειμένου να είναι αυτός που θα πάρει το χρίσμα. Από την άλλη πλευρά, στελέχη της Ομπρέλας προετοιμάζονται να προτείνουν τον Νίκο Φίλη, με το σκεπτικό ότι γνωρίζει καλύτερα την περιοχή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεδομένου ότι ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθήνας.

Από την άλλη, όσοι στηρίζουν την υποψηφιότητα Ζαχαριάδη αντικρούουν ότι γνωρίζει σε βάθος τα θεσμικά ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως τομεάρχης Εσωτερικών τα προηγούμενα 4 χρόνια, ενώ στα θετικά του προσμετράται και το περισσότερο κεντροαριστερό προφίλ του, αλλά και το γεγονός ότι του έγινε πρόταση εδώ και περίπου 5 μέρες, την οποία ο ίδιος αποδέχθηκε προκειμένου να βγάλει το κόμμα από τη δύσκολη θέση στην οποία είχε βρεθεί (απουσία υποψηφιότητας).

Το ζήτημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το ότι η συνέλευση της Ανοιχτής Πόλης (του αυτοδιοικητικού σχήματος στο οποίο συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα για περίπου 15 χρόνια) σε πλειοψηφικό βαθμό δεν φάνηκε να ενθουσιάζεται με την υποψηφιότητα Ζαχαριάδη, καθώς ο ίδιος δεν έχει άμεση σχέση με τον δήμο, αλλά και προτιμούν μια περισσότερο ριζοσπαστικού χαρακτήρα πολιτική για την εν λόγω περιοχή.

Επιδιώκονται χαμηλοί τόνοι

Παρόλο αυτό το σκηνικό διαφορετικών προσεγγίσεων, μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένεται έντονη αντιπαράθεση σήμερα στην ΠΓ, καθώς η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει χαμηλούς τόνους στο εσωκομματικό πεδίο προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλή κούρσα ανάδειξης νέας ηγεσίας, η οποία αποτελεί τη βασική ελπίδα ανάκαμψη του κόμματος το επόμενο διάστημα.

#ΝΙΚΟΣ_ΦΙΛΗΣ #ΚΩΣΤΑΣ_ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ #ΔΗΜΟΣ_ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα