Πύρινη κόλαση με δύο νεκρούς στη Μαγνησία: Τα μέτωπα της φωτιάς που προκαλούν ανησυχία

Πύρινος εφιάλτης στη Μαγνησία, με διάσπαρτες εστίες να κατακαίουν και εκκενώσεις οικισμών: Θλίψη για τους δύο νεκρούς, ένα 45χρονο κτηνοτρόφο στον Άγιο Γεώργιο Φερρών και μία ηλικιωμένη γυναίκα στον Πλατανό Αλμυρού.

Με ένα νέο μήνυμα εκκένωσης οικισμών από το 112 - και συγκεριμένα για τις περιοχές Χρυσή Ακτή, Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια - ξημέρωση η Πέμπτη για τη Μαγνησία. Λίγο αργότερα εστάλη και νέο 112 για τις περιοχές Πευκάκια, Αλυκές, Αγ. Γεώργιος και Νέα

Αγχίαλος.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

? Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Χρυσή_Ακτή #Παναγιάς, #Βελανιδιά, #Μάραθο & #Κριθάρια εκκενώστε τώρα προς #Βόλο

? Πυρκαγιά στην περιοχή σας

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) July 27, 2023

Τα μεσάνυχτα εκκενώθηκαν οι κοινότητες Γλαφυρές και Μελισσάτικα με τον κόσμο να αναζητά προστασία στον Περιφερειακό του Βόλου, σε διασταύρωση προς τα Μελισσάτικα και τα Κανάλια.

Πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές του Βόλου. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική στη Νέα Ιωνία, που βρίσκεται πιο κοντά στις φλεγόμενες περιοχές. Στα μέτωπα έχουν βρεθεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και υδροφόρες του Δήμου Βόλου ώστε να προσπαθήσουν να ελέγξουν τη φωτιά, προτού περάσει στα χωριά και φτάσει στο δάσος που βρίσκεται κοντά.

Λόγω της πυρκαγιάς και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί, κλειστές θα παραμείνουν απόψε όλες οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις τόσο στην Α' ΒΙΠΕ, όσο και στην Β' ΒΙΠΕ Βόλου.

Διπλή τραγωδία σε Άγιο Γεώργιο και Αλμυρό

Νεκρός βρέθηκε ο 45χρονος βοσκός που αγνοούνταν στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Φερρών Μαγνησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνος και ο αδελφός του επέβλεπαν τα πρόβατά τους και, όταν είδαν τη φωτιά, ο ένας τράπηκε σε φυγή. Ο δεύτερος, που βρέθηκε νεκρός, είχε αποφασίσει να μείνει για να οδηγήσει τα πρόβατα πιο ψηλά στο βουνό. Τον περικύκλωσαν οι φλόγες και εντοπίστηκε απανθρακωμένος.

Το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή Χοροστάσι στον Αλμυρό, εντοπίστηκε ακόμη μια γυναίκα νεκρή. Η άτυχη γυναίκα διέμενε με τον άνδρα της σε τροχόσπιτο και από το σημείο πέρασαν οι φλόγες.

Ο δήμαρχος Αλμυρού Βόλου κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι «είχαμε ειδοποιήσει τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από το τροχόσπιτό τους». «Εκκενώθηκε όλη η χαλυβουργία, στείλαμε 112 και μιλήσαμε και τηλεφωνικά με το ζευγάρι γιατί τους γνωρίζαμε, τελικά δεν είχαν φύγει. Βρήκαμε τον σύζυγο να κάθεται στην άκρη σε ένα πεζούλι και μας είπε ότι μάλλον η γυναίκα μου είναι μέσα στο τροχόσπιτο».

Απειλείται το Σέσκλο Βόλου από τη φωτιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στη περιοχή Σέσκλο Μαγνησίας και οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην προστασία του οικισμού. Ο δυνατός αέρας επιδεινώνει την κατάσταση. H φωτιά έχει φθάσει στα όρια του χωριού, σε ύψωμα και σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από τα πρώτα σπίτια. Στο Σέσκλο και σε όλη την περιοχή δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, ενώ έχει επίσης διακοπεί η παροχή νερού.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που βρίσκεται στο Σέσκλο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται περί εμπρησμών», εξηγώντας ότι «εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 6 εστίες φωτιάς - μέσα σε δύο ώρες». «Ελπίζουμε οι άνεμοι να πέσουν σε ένταση και να σώσουμε ό,τι μπορούμε», πρόσθεσε.

Στις 9.30 έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (Βόλος), παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου.

Δεύτερο μέτωπο πυρκαγιάς σε εξέλιξη στα Μελισσάτικα Βόλου

Σε εξέλιξη παραμένει το δεύτερο μεγάλο μέτωπο των πυρκαγιών στη Μαγνησία: καίγονται εκτάσεις βορείως του Βόλου.

Τα μεσάνυχτα εκκενώθηκαν οι κοινότητες Γλαφυρές και Μελισσάτικα και ο κόσμος αναζήτησε προστασία στον Περιφερειακό του Βόλου, σε διασταύρωση προς τα Μελισσάτικα και τα Κανάλια. Ήδη με μήνυμα του 112, εκκενώθηκε η περιοχή Μελισσιάτικα.

Πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές του Βόλου. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική στη Νέα Ιωνία, που βρίσκεται πιο κοντά στις φλεγόμενες περιοχές.

Ρόδος: Αναζωπυρώσεις τη νύχτα σε Βάτι - Γεννάδι

Σε εξέλιξη βρίσκεται, για 11η ημέρα, η πυρκαγιά στη Ρόδο, όπου κατά την διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν μικρές αναζωπυρώσεις κοντά στα χωριά Βάτι και στο Γεννάδι.

Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από το πρωί 3 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα.

Η εικόνα στα υπόλοιπα μέτωπα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρόδος

Στη Ρόδο, όπου η φωτιά είναι σε εξέλιξη για ακόμα ένα βράδυ, όλη τη μέρα χθες σημειώνονταν μικρές αναζωπυρώσεις, οι οποίες σύμφωνα με την Πυροσβεστική αντιμετωπίζονται. Αργά το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε μία μεγαλύτερη αναζωπύρωση σε δασική έκταση, ανάμεσα στους οικισμούς Βάτι, Γεννάδι και Λαχανιά.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Κάστρο Λαμίας, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η γενικότερη εικόνα της φωτιάς παρουσιάζει ύφεση, ωστόσο υπάρχουν κάποιες εστίες διάσπαρτες, σε αγροτικά σημεία όπου υπάρχουν ελιές , οι οποίες όμως δεν ανησυχούν προς το παρόν.

Επιπλέον η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην Τιθορέα Φθιώτιδας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρουσιάζει καλύτερη εικόνα. Η φωτιά είχε εκδηλωθεί στους πρόποδες του Παρνασσού καίγοντας καλάμια και στο σημείο υπήρχαν αρκετοί καπνοί γι αυτό το λόγο υπήρξε μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής καλώντας τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς 'Ανω Τιθορέα.

Όσον αφορά την πυρκαγιά στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού, εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή και υπάρχουν εστίες. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το βράδυ τα χωματουργικά μηχανήματα που βρίσκονται στο νότιο μέρος θα ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά.

Αναφορικά με την Κάρυστο το μέτωπο έχει αναζωπυρωθεί και έχει μία πορεία ανάμεσα στον Πλατανιστό και στον Αντιά, που βρίσκεται λίγο πιο βορειοανατολικά, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα προσπαθήσουν να την ανακόψουν.

Στην Κέρκυρα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά δείχνει να είναι σε ύφεση.

Σχετικά με την φωτιά στο Αίγιο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρουσιάζεται εικόνα ύφεσης, και αν και υπήρχαν μικρές αναζωπυρώσεις μέσα στην ημέρα σε δύσβατα σημεία, ήταν όλες εντός της περιμέτρου και αντιμετωπίστηκαν.

#ΦΩΤΙΑ #ΠΥΡΚΑΓΙΑ #ΝΕΚΡΟΙ #ΜΑΓΝΗΣΙΑ #ΒΟΛΟΣ #ΡΟΔΟΣ #ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα