Φάε σπανάκι για λιγότερο... άγχος και φλεγμονές: 5 + 1 λόγοι να το εντάξεις στην διατροφή σου

Δεν είναι ένας και δύο οι τρόποι με τους οποίους το πανίσχυρο πράσινο φυλλώδες σπανάκι μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας, ωμό ή μαγειρεμένο!

Από όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που κυκλοφορούν στην αγορά, το σπανάκι είναι ένα από τα πιο εύκολα στο μαγείρεμα. Μπορείς να το προσθέσεις σε smoothies, να το απολαύσεις σε μια κρύα σαλάτα, να το μαγειρέψεις στον ατμό ή να το σοτάρεις ως συνοδευτικό πιάτο, ακόμη και να το ανακατέψεις σε προϊόντα,

όπως τα brownies.

Το σπανάκι έχει, παράλληλα, πολλά οφέλη για την υγεία. Περιέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες και προάγουν την υγεία του εγκεφάλου, του καρδιαγγειακού συστήματος και των ματιών. Είναι, ακόμη, ένα λαχανικό που μπορείς εύκολα να το προσθέσεις στα γεύματά σου για να μεγιστοποιήσεις αυτά τα οφέλη.

Το Τhe Issue παρουσιάζει τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας από αυτό το λαχανικό –που γνωρίζουμε πολύ καλά από τα παιδικά μας χρόνια και τις περιπέτειες του... Ποπάι!

1. Είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά

Τρία φλιτζάνια ωμού σπανακιού αντιστοιχούν σε περίπου 20 θερμίδες, λιγότερο από ένα γραμμάριο λίπους, δύο γραμμάρια πρωτεΐνης, τρία γραμμάρια υδατανθράκων και δύο γραμμάρια φυτικών ινών. Αν και έχει λίγες θερμίδες, το σπανάκι είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

Μια μερίδα τριών φλιτζανιών παρέχει πάνω από το 300% της μέσης ημερήσιας συνιστώμενης δόσης για τη βιταμίνη Κ. Το πράσινο αυτό φυλλώδες λαχανικό παρέχει επίσης πάνω από το 160% και το 40% της μέσης ημερήσιαςσυνιστώμενης δόσης για τη βιταμίνη Α και C, αντίστοιχα. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής, οι βιταμίνες Κ και Α βοηθούν στο να διατηρούμε ισχυρά οστά, ενώ η βιταμίνη C βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Το σπανάκι περιέχει επίσης το 45% της μέσης ημερήσιας συνιστώμενης δόσης φυλλικού οξέος και βιταμίνη Β που βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA. Περιέχει επίσης σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και μικρές ποσότητες άλλων βιταμινών της οικογένειας Β.

2. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Εκτός από τις πολλές βιταμίνες και μέταλλα που περιέχει, το σπανάκι παρέχει αντιοξειδωτικά που συνδέονται με την καταπολέμηση της φλεγμονής και την προστασία από ασθένειες.

Ορισμένα αντιοξειδωτικά του σπανακιού περιλαμβάνουν την καεμφερόλη, την κερκετίνη, τη μυρικετίνη και την ισοραμνετίνη – γνωστά και ως φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή είναι ενώσεις που μπορουν να σε βοηθήσουν να προστατευτείς από τον καρκίνο, καθώς και από καρδιαγγειακές και φλεγμονώδεις ασθένειες.

3. Προστατεύει από ασθένειες

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό Food & Function, οι ερευνητές συνόψισαν τις προστατευτικές επιδράσεις του σπανακιού και δήλωσαν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται σε αυτ΄ό θα μπορούσαν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες.

Παράλληλα, επηρεάζουν θετικά τη γονιδιακή έκφραση - ή την «ενεργοποίηση» ορισμένων γονιδίων - που σχετίζονται με τον μεταβολισμό και τη φλεγμονή. Επιπλέον, οι ενώσεις αυτές προκαλούν την απελευθέρωση ορμονών κορεσμού που μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι μετά την κατανάλωση του.

Για τους λόγους αυτούς, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση περισσότερου σπανακιού μπορεί να βοηθήσει στην ανάσχεση των χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

#ΔΙΑΤΡΟΦΗ #ΑΓΧΟΣ #ΦΛΕΓΜΟΝΗ #ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ #ΠΡΟΛΗΨΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα