Έξοδος στις αγορές: Προσφέρθηκαν 15,5 δισ. ευρώ για τα 5ετή και 30ετή ομόλογα

Έκλεισαν τα βιβλία προσφορών για τις επανεκδόσεις 5ετών και 30ετών ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με τη ζήτηση να είναι μεγάλη.

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση των Ελληνικών 5ετών και 30ετών ομολόγων με τη ζήτηση να είναι ισχυρή Οι προσφορές έφτασαν συνολικά τα 15,5δισ. ευρώ. Τελικά αντλήθηκαν 2,5

δις ευρω εκ των οποίων το 1,5 δις ευρώ από το 5ετες και το 1 δις ευρώ από το 30ετες.

Το επιτόκιο για το 5ετές υποχώρησε στο Mid Swap συν 38 μονάδες βάσης, ήτοι 0,05%, και για το 30ετές υποχώρησε στο Mid Swap +135 μονάδες βάσης ή απόδοση 1,67%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στην επανέκδοση υφιστάμενου ομολόγου λήξης το 2026 με κουπόνι 0% αλλά και την επανέκδοση του 30ετούς τίτλου, λήξης τις 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι στο 1,875%.

Τη νέα έκδοση ανέλαβαν οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley.

Η νέα έκδοση έγινε παρά το ότι έχει καλυφθεί ο ετήσιος στόχος δανεισμό, με στόχο να βελτιωθεί η καμπύλη δανεισμού, αλλά και να πληρωθούν άλλοι τίτλοι.

Το Ελληνικό Δημόσιο το 2021 έχει προχωρήσει στις εξής εκδόσεις ομολόγων:

-Ιανουάριος 2021, 10ετές ύψους 3.5 δισ. ευρώ

-Μάρτιος 2021, 30ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ

-Μάιος 2021, 5ετές ύψους 3 δισ. ευρώ

-Ιούνιος 2021, 10ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Δήλωση Χρήστου Σταϊκούρα

«Η Ελλάδα, σήμερα, προχώρησε, για πρώτη φορά, σε ταυτόχρονη έκδοση δύο ομολογιακών τίτλων. Στην έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου.
Και το έκανε με ιδιαίτερη επιτυχία, αφού και οι δύο αυτές εκδόσεις προσέλκυσαν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση, είχαν εξαιρετική ποιότητα και κατέγραψαν ιστορικά χαμηλές αποδόσεις.

Συγκεκριμένα, η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό – ανεξαρτήτως διάρκειας –, ενώ αυτή του 30ετούς ομολόγου έγινε με επιτόκιο χαμηλότερο από την προηγούμενη έκδοση, η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2021. Η διπλή αυτή έξοδος, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε συνολικά 2,5 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε παρότι έχει καλυφθεί ο εφετινός στόχος του δανειακού προγράμματος.

Όμως, η αυξημένη ζήτηση για ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους, και μάλιστα από μεγάλη μερίδα θεσμικών επενδυτών, έδωσε την ευκαιρία στη χώρα να βελτιώσει τη ρευστότητα της καμπύλης αποδόσεων σε ακόμη δύο σημεία, αντλώντας, παράλληλα, κεφάλαια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η υπεύθυνη και αποδοτική οικονομική πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών και το συνολικό έργο της Ελληνικής Κυβέρνησης, αποφέρουν θετικά αποτελέσματα και αναγνωρίζονται, για ακόμη μία φορά, έμπρακτα, από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Από τον Ιούλιο του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει – συνολικά – 30 δισ. ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 23,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα – σε διεθνές επίπεδο – καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος.

Το Υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα συνεχίσουμε την υλοποίηση μίας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, με συνεπή παρουσία στις διεθνείς αγορές.
Όλοι μαζί λειτουργούμε με σχέδιο, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να περιορίσουμε, όσο γίνεται περισσότερο, τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και κάθε άλλης εξωγενούς δοκιμασίας, να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανάκαμψη της οικονομίας και να οικοδομήσουμε στέρεες βάσεις για την επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».

Keywords
Τυχαία Θέματα